Home » Dierenadvies » Dierenadvies » Is een kerstster giftig voor katten? » Is een kerstster giftig voor katten?

Is een kerstster giftig voor katten?

Sommige kattenbaasjes gaan nietsvermoedend en vrolijk de feestdagen in. En terecht natuurlijk, maar toch is het nog even handig om extra voorzichtig te zijn rond Kerstmis. Een kerstboom hoort natuurlijk in huis en ook de kerstster mag vaak niet ontbreken. Maar is een kerstster gevaarlijk voor katten, zoals kerstbomen dat ook zijn? Helaas wel. Wij vertellen je alles wat je moet weten om samen met jouw kat veilig de kerstdagen door te komen!

Kerstster gevaarlijk voor katten: giftig

Veel mensen vragen zich af: is een kerstster giftig voor katten? Ja dus, een kerstster kan zorgen voor een flinke smet op je feestdagen door je kat te vergiftigen. Ook de kerstboom is een gevaarlijk item voor kattenbezitters. De meeste katten schenken totaal geen aandacht aan kerststerren. Toch zijn liggen er risico’s op de loer. Want wat nou als je kat haarballen in zijn buik heeft en hierdoor behoefte krijgt aan gras?  Veel katten zoeken dan de oplossing bij een kerstster, levensgevaarlijk!

Veilige omgeving binnen

Over het algemeen zijn planten bij voorbaat al gevaarlijk om in huis te hebben waar ook katten leven. Katten zoeken namelijk gras om van misselijkheid af te komen, terwijl dit regelmatig tot de dood kat leiden bij het beestje. Dit komt doordat de kat binnen geen gras vindt en daarom begint te eten van planten. Om dit op te lossen kun je bijvoorbeeld kattengras aanschaffen. Kattengras is de ideale oplossing om binnenkatten toch hun portie gras te kunnen bieden.

Kerstster gevaarlijk voor katten: wees altijd op je hoede

Katten vinden gras niet alleen lekker, ze vinden planten over het algemeen al zeer interessant. Veel katten houden er namelijk van om lekker te ravotten tussen de kamerplanten. Het komt daarom ook geregeld voor dat een kat, al dan niet uit nieuwsgierigheid, een hap neemt van zo’n plant. En dan kan het natuurlijk verkeerd aflopen. Een kat vertoont namelijk pas tekenen van vergiftiging wanneer het gif helemaal is opgenomen in het kattenlijfje. Net als bij een vergiftiging door rattengif zie je als baasje vaak pas de symptomen wanneer het te laat is. Tijdens de feestdagen is deze kans dus nét iets groter, vanwege het extra aantal giftige items in huis.