Home » Dierenadvies » Kat » Wat mogen katten niet eten? » Wat mogen katten niet eten?

Wat mogen katten niet eten?

Katten zijn enorm nieuwsgierig, ook op het gebied van eten. Zodra er een aantrekkelijk hapje voor het grijpen ligt zal een kat hier niet voor terugdeinzen. Maar helaas kan een kat niet alles verteren. Sterker nog, sommige etenswaren zijn heel giftig voor katten. Maar wat mogen katten niet eten? Je leest het in dit artikel.

Hoe herken je een vergiftiging bij je kat?

Voordat we een hele waslijst aan gevaarlijke etenswaren opsommen is het belangrijk om te weten welke signalen een kat vertoont als hij iets verkeerds binnen heeft gekregen. Als jouw kat last heeft van de onderstaande signalen is het belangrijk om zo snel mogelijk de dierenarts te bellen.

 • Sufheid
 • Krampen
 • Diarree
 • Braken
 • Nerveuze houding
 • Rillen
 • Verlammende indruk

Wat mogen katten niet eten: het lijstje

Er zijn nogal wat etenswaren die niet geschikt zijn voor katten. Omdat deze nogal uiteenlopen, behandelen we de niet eetbare dingen voor katten per onderwerp. Wat eten katten soms terwijl ze het eigenlijk niet mogen hebben?

Avocado

Avocado is voor de mens erg gezond en is tegenwoordig erg in trek. Avocado’s bevatten veel onverzadigde vetzuren die wij mensen nodig hebben. Katten kunnen daarentegen erg slecht tegen de populaire vrucht. Als jouw lenige vriend avocado neemt is de kans aanwezig dat hij last van hart- of nierproblemen krijgt. Ook de avocadoplant is erg giftig voor katten.

Druiven

Net als honden kunnen ook katten niet tegen druiven. Ze krijgen hier diarree van, beginnen te braken of krijgen zelfs nierfalen. Als je jouw kat een rauwe druif geeft is de kans zeer klein dat hij deze op zal eten. Maar druiven zitten vaak ergens in verwerkt, bijvoorbeeld in de vorm van rozijnen. Heb je jouw muesli met rozijnen per ongeluk op tafel laten staan? De kans is dan aanwezig dat jouw kat hiervan probeert te smullen. Pas dus altijd goed op.

Medicijnen

Bijna alle medicijnen bedoeld voor mensen zijn dodelijk voor katten. Toch willen katten hier en daar nog wel eens een pilletje uit proberen. Dit komt doordat het er aantrekkelijk uitziet voor een kat. Uit onderzoek blijkt dat medicijnen de hoofdoorzaak zijn van vergiftiging bij huiskatten. Erg gevaarlijk dus!

Ui

In het lijstje ‘Wat mogen katten niet eten’ komen veel groenten voor, ook de ui. Voor ui geldt hetzelfde als voor de druif: een kat zal er niet zomaar aan beginnen. Maar in veel van ons eten zit ui verwerkt. En laat je kat hier net niet goed tegen kunnen. Ui bevat zwavelverbindingen die ervoor zorgen dat rode bloedlichaampjes kapot worden gemaakt. Als je kat te veel uit binnenkrijgt zal hij de symptomen van vergiftiging gaan vertonen.

Bies- en knoflook

Bieslook en ook knoflook wordt veel gebruikt in de Nederlandse keuken en heeft op katten hetzelfde effect als uien. Deze groenten bevatten ook de zwavelverbindingen die de rode bloedlichaampjes vernietigen. Uitkijken dus!

Chocolade

Waarschijnlijk de meest bekende uit dit lijstje. Voor honden en katten geldt dat chocolade een doodzonde is. Dit komt door de stof theobromine die in chocolade verwerkt zit. Deze kan zware vergiftigingen veroorzaken bij je huisatleet. Over het algemeen geldt hoe donkerder de chocolade, hoe giftiger het is.

Rauw varkensvlees

Over het algemeen kunnen katten tegen rauw vlees, maar het is toch altijd riskant. Met name varkensvlees is gevaarlijk. Rauw varkensvlees kan namelijk het Aujeszky-virus bevatten. Als een kat hiermee geïnfecteerd wordt leidt dit bijna altijd tot de dood. Mocht je bezig zijn met het bereiden van varkensvlees, verlies dit dan geen moment uit het oog met je kat in de buurt.

Zoet fruit

Fruit bevat veel suikers. Suikers zijn eigenlijk altijd slecht voor katten. Het eten van dit zoete stofje leidt namelijk vaak tot gewichtsproblemen en een slecht gebit. Als een kat te veel fruit naar binnen werkt moet je hem een paar maanden later weer laten afvallen. Voorkom dus onnodige lichamelijke problemen en geef je kat niet te veel fruit.

Gekruid eten en zout

Mensen vinden een beetje gekruid en zout eten altijd wel lekker. Katten ook! Alleen wil het geval dat katten hier een stuk minder goed tegen kunnen. Zij hebben namelijk veel minder zout nodig dan wij. Als jouw kat te veel in aanraking komt met menselijke voedingswaren is de kans groot dat er veel vocht wordt onttrokken uit zijn lijf. Daarnaast zijn de oliën gevaarlijk, omdat deze kunnen leiden tot ademhalingsproblemen.

Rauwe etenswaren

Niet alleen rauw varkensvlees kan een probleem zijn voor katten. Ook rauwe eiwitten en zoetwatervis vormen een risico. Deze etenswaren bevatten namelijk enzymen die de B-vitaminen van katten vernietigen. Pas dus op met een visje op het aanrecht.

Planten

Je staat er misschien niet vaak bij stil, maar er zijn enorm veel planten die ontzettend giftig zijn voor katten. Voorkom dat jouw kat aan het verkeerde plantje begint te knabbelen. In ons artikel over giftige planten voor je kat lees je hier alles over.

Wat mogen katten eten?

Nou zeg, al dat voedsel dat niet gegeten mag worden. De vraag ‘Wat mogen katten niet eten?’ is nu wel beantwoord. Wat blijft er nog over om wél te eten? Genoeg! En wat eten katten het liefst? Precies, hetgeen het baasje met liefde bereidt. Zelf kattenvoer maken is erg leuk en schept daarnaast een goede band. Mocht je dit te veel moeite vinden of je wilt gewoon iets anders geven, hier een klein lijstje met wat katten wel mogen hebben.

 • Gekookte vis (niet rauw)
 • Gedroogd vlees
 • Geitenmelk
 • Kattensnoepjes (niet te veel, hè)
 • Rauw vlees (behalve varken)
 • Blikvoer
 • Groenten (andijvie, asperges, bieten, bloemkool, etc.)

Hoge dierenartskosten voorkomen

Hoe zeer jij als baasje ook je best doet, je hebt nooit volledig de controle over wat je kat wel of niet eet. Katten zijn onvoorspelbaar en gaan hun eigen gang (dat maakt ze ook zo leuk). Daarom is het handig om onverwacht hoge dierenartskosten te voorkomen. Door een kattenverzekering af te sluiten voorkom je medisch financiële tegenvallers waardoor jij en je kat zonder zorgen van elkaar kunnen genieten.