Home » Dierenadvies » Kat » Verveling kat – Tips om dit te voorkomen! » Verveling kat – Tips om dit te voorkomen!

Verveling kat – Tips om dit te voorkomen!

Verveling kat

Je kent het wel, niks op tv en niks te doen: je verveelt je. Verveling kan ook voorkomen bij je kat. Als hij niks te doen heeft haalt hij allerlei kattenkwaad uit, wat geen pretje is voor het baasje! Hoe herken je verveling bij je kat en hoe kun je dit tegengaan? Wij zetten alles voor je op een rijtje!

Waarom verveelt een kat zich?

Een kat verveelt zich, omdat hij te weinig prikkels krijgt. Je kat moet namelijk dagelijks “jagen”. Hij kan van alles (zelfs propjes papier of brokjes) achtervolgen en vangen. Buiten krijgt je kat allemaal prikkels en kan hij overal op jagen. Thuis is dit minder en kan dit verveling veroorzaken.

Symptomen verveling kat

Hoe herken je eigenlijk dat je kat zich verveelt? Wij zetten de symptomen voor je op een rijtje:

  • Overmatig eten
  • Je kat heeft geen trek meer in zijn eten
  • Je merkt dat hij nergens zin in heeft en een slaperige en futloze indruk maakt
  • Het kan ook zijn dat je kat juist heel actief wordt
  • Krabben aan meubels of spullen
  • Zich nóg vaker wassen
  • Je kat raakt meer haar kwijt dan gewoonlijk
  • Plassen in huis

Verveling kat tegengaan: Wij geven tips!

Zoals je ziet is dit niet zo prettig voor zowel jou als je kat. Om kattenkwaad te voorkomen geven wij je tips tegen een verveelde kat.

Speel samen met je kat

Ideaal om verveling bij je kat en jezelf tegen te gaan is om dagelijks even samen te spelen. Hierbij is een paar minuten verdeeld over de dag al genoeg. Gebruik hiervoor speeltjes die de innerlijke jager in hem losmaakt, zoals een opwind speeltje of laserlampje. Heb je zelf geen tijd om even te spelen? Gebruik dan speelgoed met batterijen. Let erop dat je niet stopt als je kat nog vol energie zit, omdat je hem dan gefrustreerd achterlaat. Bouw het spel rustig af.

Laat je maatje naar buiten

Het kan zijn dat je maatje zich binnen gaat vervelen en nieuwe prikkels nodig heeft. Laat je huismus daarom even naar buiten. Dit kan bijvoorbeeld veilig in je eigen tuin of onder toezicht op straat. Jouw maatje veilig naar buiten laten gaan door het kattenluikje? Lees hier hoe je dit aanpakt!

Mocht je geen eigen tuin hebben of je kat liever niet de drukke straat op sturen, dan kun je je kat ook meenemen naar de tuin van vrienden of familie. Is je kat dit niet gewend of is buiten gevaarlijk voor je maatje? Zorg er dan voor dat je kat naar buiten kan kijken en van het uitzicht kan genieten.

Verandering van routine

Een kat kan ook te maken hebben met de dagelijkse sleur. Dit kun je te lijf gaan door zijn routine te veranderen. Varieer bijvoorbeeld in de voeding door te wisselen van de geur. Heeft hij altijd voer met een zalm geur? Geef hem dan eens eten met een konijnen geur. Wanneer je overgaat op nieuwe geuren is het ook uitdagend voor je kat om het eten te verdelen in kleine porties en deze thuis te verstoppen. Zet bijvoorbeeld zijn eet en drinkbak ook eens op een andere plek. Zo wordt zijn jachtinstinct getriggerd! Ook kun je het tijdstip waarop je kat eten krijgt en waarop je samen speelt veranderen. Doe dit alleen niet te vaak, zodat je maatje niet gestrest wordt.

Speeltjes voor katten die zich vervelen

Er zijn ook tal van speeltjes te verkrijgen tegen verveling bij je kat. Vind het speeltje dat bij jouw kat past!

  • Een krabpaal of krabmeubel
  • Speeltjes waar je voer in kunt stoppen (bijv. voerballen
  • Opwindbaar speelgoed
  • Iets interactiefs zoals een denkspel
  • Speeltjes met kattenkruid
  • Filmpjes speciaal voor katten
  • Een balletje of hengel

Maak het niet te moeilijk en geef je kat twee of drie speeltjes die je na een aantal dagen omwisselt. Dit kan heel simpel, bijvoorbeeld met een propje papier of een touwtje. Lok je kat alleen niet uit met je handen en duw niks in zijn gezicht, hiervan wordt je kat agressief en kan hij je krabben. Boots met spelen het gedrag van een ‘prooi’ na om je maatje lekker te laten jagen. Maak het spel afwisselend door je kat het ene moment te laten rennen en het andere moment rustig aan te doen of door de prooi tijdens het spelen te verstoppen. Een echte prooi zit ook het ene moment stil en rent het volgende moment in holletjes of om de hoek van de deur.