Home » Dierenadvies » Kat » Slapende kat » Slapende kat

Slapende kat

slapende kat

Leestijd: 2 minuten

Een slapende kat is een bekend beeld. En eigenlijk is dat helemaal niet gek want een kat slaapt gemiddeld 2/3 van de dag.

Slapen en dromen

Katten slapen gemiddeld wel 16 uur per dag. Ze zijn niet al die tijd diep in slaap, ze soezen en dommelen ook een groot deel van de tijd. 

De zintuigen zijn dan nog deels actief. Als een kat echt diep in slaap is ligt hij meestal lekker opgerold met de ogen stijf dicht. Een slapende kat kan dromen als ze diep in slaap zijn. Ze maken dan soms een willekeurige beweging of wat geluidjes.

Katten tot 5 jaar oud slapen enkele uren minder per dag dan oudere katten. Katten slapen vooral overdag, ze doen geregeld een dutje en zijn juist ‘s nachts actiever. Als een kat zich niet lekker voelt of pijn heeft, zal hij meer slapen dan normaal. Het is dus goed om het slaapgedrag in de gaten te houden.

Slapende katten en hun slaapplek

Katten zoeken een slaapplekje waar ze zich veilig voelen. Dat is bij voorkeur een warm plekje of holletje. Een hoge plaats heeft de voorkeur, dit is veiliger en fungeert als uitkijkpost. En een zacht dekentje maakt het helemaal perfect. Een teken dat de kat zich volkomen veilig voelt, is als hij zijn buik laat zien tijdens het slapen. Zijn buik is zijn zwakke plek en geeft hij niet zomaar bloot.

Heeft je kat nou net een fijne slaapplek gevonden die je niet zo prettig vindt? Bijvoorbeeld op een bed, of op een stoffen meubel? Maak dan een alternatieve geschikte slaapplek en zet je kat daar consequent neer. Het ‘verboden’ gebied kan je onaantrekkelijk maken door er bijvoorbeeld aluminiumfolie op te leggen. Ook een opgeblazen ballon vinden katten niet prettig. Ze zoeken dan vanzelf ook een ander plekje op.