Home » Dierenadvies » Kat » Schotse vouwoorkat kopen

Schotse vouwoorkat kopen

De Schotse vouwoorkat, oftewel een Scottish Fold,  is geliefd in Nederland. Wij begrijpen waarom:  het is een lieve kat met een bijzonder uiterlijk. Wil je een Schotse vouwoorkat kopen? Dan is het wel handig om jezelf in te lezen voordat je tot koop overgaat. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles over de aanschaf, karakter en verzorging van dit kattenras.

Wat kost een Schotse vouwoorkat?

Een Schotse vouwoorkat van een erkende fokker kost gemiddeld tussen de €800 en €1.500, maar dan hebben wij het alleen over de aanschafkosten. Verder ben je ook geld kwijt aan onder andere voeding, speeltjes en de dierenarts. Vooral met dat laatste punt moet je rekening houden, want een Schotse vouwoorkat heeft namelijk een vergrote kans op bepaalde erfelijke aandoeningen en de dierenartskosten kunnen hierbij hoog uitvallen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Onze kattenverzekering biedt dan uitkomst.

Wil je een Schotse vouwoorkat kitten kopen? Doe dit dan via een ras- of kattenvereniging. Zij kunnen je met een betrouwbare fokker in contact brengen. Verder is het bij het kopen van een Schotse vouwoorkat belangrijk dat de moederpoes aanwezig is en dat de kitten opgroeit in huiselijke kring. En vraag de fokker bij de aanschaf naar de onderzoeksrapporten van de ouderdieren. Let ook op of de fokker de kitten goed heeft gesocialiseerd en heeft ingeënt, ontwormd en mogelijk heeft gechipt.

Hoe oud wordt een Schotse vouwoorkat?

Een Schotse vouwoorkat wordt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud.

Wat is het karakter van een Schotse vouwoorkat?

De Schotse vouwoorkat staat bekend als een aangenaam huisgenootje. Het is een lieve kat met een rustig karakter die goed overweg kan met andere katten en honden. Het liefst zitten ze in de vensterbank naar buiten te turen of voor een te slapen op de bank. Verder is de Schotse vouwoorkat geen actieve kat of speelse kat. Mogelijk ligt dit aan de pijn die dit ras voelt bij beweging. Wel is deze kat altijd in voor een knuffel van zijn baasje, dat dan weer wel.

Hoe ziet een Schotse vouwoorkat eruit?

De Schotse vouwoorkat is middelgroot en heeft een compact lichaam. Aan hun uiterlijk valt een ding gelijk op: hun oren. Deze zijn klein en naar voren gevouwen, vandaar de naam. De kop is mooi rond met elegante snorharen. Verder hebben ze een dikke kortharige vacht en komt deze in verschillende kleuren en patronen voor. Mannetjes wegen gemiddeld tussen de 4 en de 6 kilo, vrouwtjes tussen de 2,7 en 4 kilo.

Hoe moet ik een Schotse vouwoorkat verzorgen?

De vacht van de Schotse vouwoorkat heeft geen speciale verzorging nodig. Wekelijks een keertje de vacht borstelen is genoeg om klitten bij deze kat te voorkomen. Ook is het belangrijk om zijn oren goed te checken. Omdat deze gevouwen zijn, kunnen zij deze zelf niet goed schoonmaken. Het baasje moet dus al het vuil rond het oor controleren en mogelijk verwijderen om een oorontsteking te voorkomen. Verder moet je af en toe zijn ogen en nagels controleren.

Van welke voeding wordt een Schotse vouwoorkat groot en sterk?

De Schotse vouwoorkat houdt van eten, misschien wel een beetje te veel. Overgewicht bij deze kat is dan ook een bekend probleem. Daarom is het belangrijk om goed de hoeveelheid voer die je hem geeft te controleren. Verder heeft de Schotse vouwoorkat baat bij voer waarin veel dierlijke eiwitten zitten. Je kunt bij een dierenspeciaalzaak bij je in de buurt navragen welke voeding het beste is voor jouw kat. Zij zijn tenslotte de specialist

Aandoeningen en ziektes

De Schotse vouwoorkat kent veel specifieke of ras-typische ziekten. Hieronder vind je de meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij de Schotse vouwoorkat:

Dit is een aangeboren groeistoornis van het kraakbeen, de gewrichten en de botten, daarom hebben Schotse vouwoorkatten ook gevouwen oren. Maar daar blijft het niet bij: het kan ook kortere, misvormde poten en kreupelheid met pijnlijke gewrichtsontsteking veroorzaken.

Dit is een erfelijke nierafwijking waarbij de nierfunctie verslechtert. Een Europese korthaar met PKD wordt geboren met kleine cystes in de nieren. Naarmate de kat groeit, groeien de cystes mee. Hierdoor gaan de nieren slechter werken en zullen de nieren uiteindelijk stoppen met werken. Een Britse korthaar zal dus uiteindelijk overlijden aan PKD. Wil je een Britse korthaar kopen? Dan is het belangrijk dat de ouderdieren getest en dus bewezen vrij zijn van PKD. Hiermee vergroot je de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dit is aangeboren doofheid aan één of beide oren door een afwijking van de gehoorbotjes in het middenoor. Congenitaal komt vaker voor bij dieren met een witte vacht en blauwe oren. Wil jij een Schotse vouwoorkat kopen? Dan is het belangrijk dat de kitten getest en bewezen vrij is van doofheid, dit kan vanaf 4 weken leeftijd. Hiermee vergroot jij de kans dat je een gezonde kat koopt.

Dierenartskosten bij een Schotse vouwoorkat

Een dierenartsbezoekje kan qua kosten hoog oplopen. Wat de dierenarts precies kost? Dat hangt af van de behandeling. Wel kunnen wij een gemiddeld prijskaartje geven voor de veelvoorkomende behandelingen bij Schotse vouwoorkatten:

  • Chippen: tussen de €25 en €55
  • Sterilisatie/castratie: ongeveer €160
  • Hart- en vaataandoeningen (HCM): ongeveer €750 
  • Acute nierfalen: €1.200

Wil je weten hoe wij deze behandelingen vergoeden? Bekijk dan ons vergoedingenoverzicht.

Kattenverzekering

Is je Schotse vouwoorkat niet verzekerd en heb je een bezoekje aan de dierenarts gebracht? Dan kunnen de dierenartskosten hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met de kattenverzekering van Petplan ben je verzekerd voor onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Wel zo’n fijn gevoel.