Kies ook voor Petplan
- De zorgverzekering voor je huisdier
- Van dierenliefhebbers, voor dierenliefhebbers
- Veel extra's voor jou en je huisdier
Het is een probleem waar elk kattenbaasje wel eens mee te maken heeft: je kat braakt. En nee, je huistijger geeft niet over omdat hij last van een kater heeft. Het is gewoon een veel voorkomend kwaaltje bij katten en vaak is dit onschuldig, maar toch moet je hierbij een oogje in het zeil houden. Wanneer je aan de bel moet trekken, leggen wij uit in dit artikel.
Waarom braken katten
Als een kat braakt hoeft dit gelukkig niet altijd gevaarlijk te zijn. Overgeven is een natuurlijke beschermingsreactie welke zeer functioneel is. Zit er iets in het lichaam van de kat wat hier niet thuishoort, zoals een haarbal, dan denkt het lichaam “Eruit ermee!” Het is een eenvoudige oplossing om hiervan af te komen. Maar wanneer is het wél gevaarlijk?
Verschillende vormen van overgeven bij katten
Braken bij katten is dus een veel voorkomend kwaaltje. Toch moet je als kattenbaasje weten wanneer dit niet meer normaal is, maar een medisch probleem. Daarom spreken wij over twee verschillende vormen van braken, namelijk acuut en chronisch braken.
- Acuut braken
Als je kat acuut oftewel plotseling braakt heeft hij hier nog niet lang last van en mag dit maximaal een week aanhouden. Vaak heeft je kat hierbij ook andere klachten zoals een verminderde eetlust, diarree en zondert hij zich af.
- Chronisch braken
Als je kat chronisch braakt geeft hij langer dan een week over. In tegenstelling tot acuut braken hoeft je kat bij deze vorm van overgeven niet altijd ziek te zijn. Je huistijger kan dus bij chronisch braken springlevend zijn of normaal eten, maar ook een verminderde eetlust hebben of zelfs last hebben van gewichtsverlies. Niet altijd even makkelijk te herkennen dus, dat chronisch braken.
Oorzaak
Wanneer je kat braakt kunnen hier verschillende oorzaken ten grondslag aan liggen. Hierbij moet ook onderscheid gemaakt worden tussen acuut en chronisch braken.
Oorzaken kat braakt acuut
- Iets verkeerds gegeten
- Virale infectie
- Parasiet
- Vreemd object
- Invaginatie
Oorzaken kat braakt chronisch
- Allergie
- Maag-darmtumor
- Parasiet
- Chronische maagdarmontsteking
- Nierproblemen
- Leverproblemen
- Invaginatie
- Maagtumor
- Maagzweer
- Schildklier
Behandeling
Na zo’n rijtje met narigheden van mogelijke oorzaken waarom je kat braakt is het altijd fijn om te melden dat er ook een flink rijtje met mogelijkheden qua behandelingen hiertegen zijn. Gelukkig kun jij als baasje je kat hier soms ook zelf bij helpen.
Behandeling kat braakt acuut
- Kleinere hoeveelheid (lauwwarm) drinkwater voorschotelen
- Kleinere hoeveelheid (licht verteerbare) voeding voorschotelen
- Medicijnen tegen overgeven toedienen
- Intraveneus vloeistof tegen uitdroging toedienen
Behandeling kat braakt chronisch
Bij een behandeling tegen chronisch braken moet meestal na lichamelijk onderzoek ook nog aanvullend onderzoek gedaan worden.
- Bloedonderzoek
- Ontlastingsonderzoek
- Echo of een röntgenfoto
- Endoscopie of laparoscopie
Dierenarts
Maar wanneer moet je dan aan de bel trekken? Eet je kat niet meer, reageert hij sloom en trekt hij zich terug? Bel dan de dierenarts! Heeft je kat andere symptomen die je niet vertrouwt? Bel dan ook de dierenarts! Je kat braakt waarschijnlijk vanwege een onderliggende medische reden en moet onderzocht worden. Goed om te weten is dat consult en onderzoek voor jouw huistijger verzekerd is bij ons en dat je hier dus niet plotseling hoge dierenartskosten voor hoeft te maken. Wel zo’n fijn gevoel.