Home » Dierenadvies » Kat » Komt een kat altijd op zijn pootjes terecht? » Komt een kat altijd op zijn pootjes terecht?

Komt een kat altijd op zijn pootjes terecht?

Leestijd: 3 min

Vaak zeggen we dat een kat altijd op zijn pootjes terecht komt. Maar is dat ook echt zo? Of gaat er ook wel eens iets mis?

Een kat komt altijd op zijn pootjes terecht. Dit wordt vaak gezegd en in veel gevallen gaat het ook net goed. Katten zijn atletisch en wendbaar en hebben een zeer goed ontwikkeld evenwichtsorgaan. Door een paar vreemde draaien te maken kunnen ze toch goed terechtkomen. De kat draait eerst zijn kop in de juiste positie, dan de voorpootjes en tenslotte de achterpoten.

Zo landt hij keurig op zijn vier pootjes. Toch gaat het ook nog wel eens mis helaas.
Er zijn onderzoeken gedaan naar situaties waarin katten niet op hun pootjes terechtkomen. Het blijkt zo te zijn dat katten die van een kleine hoogte vallen (tot 50cm) niet genoeg tijd hebben om zich om te draaien en goed terecht te komen. Dus juist dan kan een kat toch pijnlijk vallen.

Daarnaast gaat het mis bij katten die van grote hoogte vallen (bijvoorbeeld balkon flatgebouw). Tijdens het vallen krijgt de kat zoveel snelheid dat hij te hard neerkomt en mogelijk een botbreuk of erger oploopt. In het beste geval heeft een kat tijdens een val van grote hoogte voldoende tijd om zich in de juiste houding te keren en zijn poten te spreiden zodat zijn snelheid weer wat afneemt en hij de klap met zowel poten als lichaam op kan vangen. En een beetje geluk helpt ook mee.

Woon je op een etage of flat met je kat(ten). Scherm het balkon dan goed af met gaas of een net, zodat je kat geen risico loopt over de rand te vallen.