Home » Dierenadvies » Kat » Kitten naar buiten, de eerste keer » Kitten naar buiten, de eerste keer

Kitten naar buiten, de eerste keer

kitten naar buiten, de eerste keer

Leestijd: 2 minuten

Wil je met je kitten naar buiten? Wacht met de eerste trip totdat jouw kitten minimaal 6 maanden is. Ze zijn dan gevaccineerd en lopen minder kans op ziektes. Vaak laten eigenaren hun kitten ook castreren of steriliseren voordat ze naar buiten mogen.

Waar moet je verder op letten als jouw kitten voor het eerst naar buiten gaat? Laat je kat altijd langzaam wennen aan het buiten zijn. Neem de kitten bijvoorbeeld eerst in je armen mee voor een kennismaking en begin bijvoorbeeld in de tuin. Breid dit daarna bijvoorbeeld uit met een kattenhalsbandje en loop een blokje om als je kat is gewend aan verschillende geluiden.

Tips voor de buitenkat

  • Een tip is om je kitten ’s nachts binnen te houden. Vaak is dit hét moment voor vechtpartijen en ongelukken.
  • Ook gaan niet-gecastreerde katers vaak op zoek naar krolse poezen. Hierdoor is de kans op vechtpartijen, verdwalen en opsluiting in een vreemd huis of schuur groot.
  • Laat jouw kitten er aan wennen om tegen etenstijd weer naar binnen te komen. Wat goed werkt is rammelen met het etensbakje en de naam van de kitten te noemen. Vul de bak zodra jouw kitten binnenkomt. De kat zal binnenkomen als iets fijns ervaren, omdat er een beloning wacht!
  • Laat een kattenluik installeren. En misschien is het verstandig om in een magnetisch kattenluik of een kattenluik die reageert op de chip te investeren als er meerdere katten in de buurt wonen. Het luikje gaat dan alleen open als jouw kat binnenkomt (kokertje aan halsband of de chip).
  • Zorg voor een neon halsbandje, zodat de kat ook zichtbaar is in het donker.
  • Heb je een vijver in de buurt van jouw tuin? Zorg dan voor aflopende randen. Voor vijver en zwembad geldt: zorg voor een katveilige bedekking. Zo voorkom je ongelukken.
  • Houd vuilnisbakken veilig gesloten en plaats geen losse afvalzakken met afval rondom de vuilnisbak. Katten kunnen gemakkelijk zakken openkrabben en van alles te pakken krijgen.

Waarom je kat niet naar buiten

Een kitten loopt buiten meer gevaar dan binnen. Alhoewel er binnen ook genoeg gevaren zijn voor de kitten: staart tussen de deur, vazen en bloempotten die omvallen. Een buitenkat loopt weer meer gevaar op ziektes. Vaccinaties zijn dus zeker geen overbodige luxe! Ook komt de buitenkat in aanraking met vlooien, wormen, teken, etc. Het is belangrijk dat je je strikt houdt aan de richtlijnen omtrent ontvlooien, ontwormen, tekenbestrijding.

Ook kan een kitten verdwalen. Een halsbandje zorgt voor herkenning, maar het is verstandig om je kat in ieder geval te laten chippen.