Home » Dierenadvies » Kat » Kerstboom tegen katten beschermen: 6 tips! » Kerstboom tegen katten beschermen: 6 tips!

Kerstboom tegen katten beschermen: 6 tips!

Voor kattenbaasjes is het altijd weer raak met kerst: de kat springt de kerstboom in, op zoek naar avontuur. Dit is niet alleen vervelend voor jou en je boom, ook je kat loopt risico’s. Een kerstboom is namelijk giftig voor je avontuurlijke vriend. Je kerstboom beschermen tegen katten is daarom belangrijk. Wij geven je 6 tips over hoe je het best jouw kerstboom tegen katten beschermt!

Kerstboom tegen katten beschermen op 6 manieren

Er zijn bepaalde trucjes waarmee je jouw kat weg houdt bij de kerstboom. Het scheelt natuurlijk een hoop zorgen als je kat niet bij de boom in de buurt komt. Zo kun jij je concentreren op alles wat er met kerst speelt zonder dat je kat een enorme afleiding is. Wat zijn de beste manieren?

1. Zilverfolie

Het antwoord is soms heel eenvoudig. Katten houden namelijk niet van zilverfolie. Het geluid schrikt ze af en de weerspiegeling is soms te eng voor ze. Om je kerstboom tegen katten te beschermen leg je gewoon meerdere velletjes zilverfolie onder je boom. Op deze manier denkt je kat wel twee keer na voordat hij de boom in duikt. Helpt het niet met jouw kat? Er zijn nog andere manieren.

2. Vreemde geurtjes

Katten kunnen simpelweg niet tegen bepaalde geuren. De perfecte manier om je boom te beschermen tegen je lenige vriend kan dan in deze hoek gezocht worden. De geuren van citroen en sinaasappel werken flink op de zenuwen van je kat. Snijd een citroen of sinaasappel open en plaats wat kruidnagel in het midden. Leg dit stukje of meerdere stukjes rond de kerstboom of zelfs in de bak van de boom. Je kat zal er echt vanaf blijven!

3. Stevigheid

Deze tip raden we alleen aan als je zeker weet dat je kat niet van de kerstboom eet. Zoals gezegd is een kerstboom, maar ook een kerstster giftig voor katten en is deze tip dus zeker niet van toepassing als jouw kat wel een hapje lust. Maar goed, hoe werkt het? Zorg dat de kerstboom heel stevig staat en dat de ballen aan stevige haakjes hangen. Als je extra gewicht toevoegt aan de pot van de boom kan hij bijna geen kant meer op. Je kunt hier bakstenen voor gebruiken en deze weer bedekken met een leuk kerstdekentje bijvoorbeeld. Mocht je kat nu toch de boom in gaan dan is je kerstboom tegen katten beschermd.

4. Kies de middenweg

Door alleen het midden van de boom te versieren met kerstdecoratie maak je het voor je kat minder interessant om erin te duiken. Je kunt de buitenkant met natuurlijke effecten bedekken, zoals veren of andere decoraties. Je kat zal de boom hoogstwaarschijnlijk met rust laten.

5. Er staat een kat in de gang

Als je de boom in alle rust en zonder gedoe wilt optuigen is het handig om je kat even buiten te laten spelen of in een andere kamer neer te zetten. Je kat zal namelijk achter de slingers en ballen aanjagen en zo kun jij niet rustig de boom optuigen. Als de boom helemaal klaar en versierd is laat je de kat weer binnen en schenk je totaal geen aandacht aan de boom. Je kat zal het misschien niet eens interessant vinden!

6. Maak je decoraties onsterfelijk

Tegenwoordig zijn kunststof kerstballen niet meer te onderscheiden van de traditionele kerstballen. Een handige uitvinding voor kattenbaasjes natuurlijk. Deze ballen kunnen zo hard vallen als ze willen, maar ze gaan echt niet stuk. Mocht je toch bepaalde ballen hebben die je er per se in wilt hangen, maar die niet van kunststof zijn, hang deze dan zo hoog mogelijk in de boom zodat je kat er niet bij kan.