Home » Dierenadvies » Kat » Kattenoren » Kattenoren

Kattenoren

kattenoren

Leestijd: 4 min

Katten horen heel goed. Veel beter dan mensen of honden. Maar katten kunnen ook doof worden.

Katten horen al vanaf hun geboorte geluiden. Na zo’n drie weken is het katten gehoor volledig ontwikkeld. Katten horen beter dan mensen en ook beter dan honden. Ze kunnen veel geluiden onderscheiden en zeer hoge tonen horen (boven 45.000 Hertz). Ter vergelijking, een mens hoort niets boven de 20.000 Hertz). Vanaf de leeftijd van 3 jaar neemt het waarnemen van hoge tonen echter al af.

Katten hebben kegelvormige oren die (onafhankelijk van elkaar) 180 graden gedraaid kunnen worden. Hierdoor kunnen ze bijzonder goed bepalen waar een geluid precies vandaan komt. Dit maakt het mogelijk voor de kat om ook in volledige duisternis op jacht te gaan. Ze herkennen feilloos geluiden van prooidieren.

In de gehoorgang bevindt zich ook het evenwichtsorgaan van de kat. Dit geeft informatie door aan de hersenen over welke kant boven en welke onder is. Daarnaast stuurt het signalen naar de hersenen over de richting en snelheid van alle bewegingen die de kat maakt. Zeer belangrijk dus, aangezien katten zo snel en beweeglijk zijn.

Vooral bij witte katten kan doofheid voorkomen, dit zit in de genetische aanleg. Bij witte katten met blauwe ogen is de kans op doofheid het grootst. Ook door oorontstekingen of bij het ouder worden kan doofheid ontstaan. Dove katten hebben vaak wel een scherper gezichtsvermogen, ze ruiken beter en zijn gevoeliger voor trillingen.