Home » Dierenadvies » Kat » Kattenogen » Kattenogen

Kattenogen

kattenogen

Leestijd: 2 minuten

Kan een kat nou echt in het donker zien? En hoe kan het dat kattenogen oplichten in het donker? Katten zijn nachtdieren, die graag op jacht gaan als het donker wordt. Net als bij andere nachtdieren zijn ook kattenogen erop aangepast om goed in het donker te kunnen zien. Maar hoe werken kattenogen nou precies?

In een oog zitten twee soorten cellen die licht opvangen: staafjes en kegeltjes. Staafjes zijn gevoelig voor zwak licht en verwerken alleen zwart en wit. Kegeltjes zijn gevoelig voor kleuren.

Katten zien 5 keer helderder dan mensen. Hun ogen zijn veel gevoeliger voor zwak licht. Daarentegen zien ze minder goed kleuren. Kattenogen bevatten ongeveer 20 staafjes op 1 kegeltje. Ter vergelijking: een mensenoog bevat zo’n 4 staafjes op 1 kegeltje.

Een beetje licht is voor een kat al voldoende om wat te zien en zijn weg te vinden. Is het echter volslagen duister, dan ziet ook een kat helemaal niets.

Nog een reden waarom een kat beter in het donker kan zien, is dat kattenogen extra groot zijn en dus meer licht kunnen opvangen. Omdat kattenogen zo zijn aangepast op zien in het donker, moeten ze overdag juist tegen het licht beschermd worden. Bij helder daglicht zal de pupil zich daarom verkleinen tot een smal spleetje.

In het netvlies in de ogen van de kat zit een laag cellen die licht kan reflecteren. Als daar in het donker bijvoorbeeld licht van een fiets- of autolamp op valt, dan lijken kattenogen lichtgevend te zijn. Maar het komt dus door reflectie van een andere lichtbron.