Home » Dierenadvies » Kat » Welk kattenluik past bij jouw kat? Wij geven tips!

Welk kattenluik past bij jouw kat? Wij geven tips!

kattenluik

Er zijn verschillende soorten katten. Daarom zijn er ook allemaal verschillende soorten kattenluiken. Welk luikje bij jouw kat past? Kat in het bakkie! Wij vertellen je alles over kattenluikjes in dit artikel. Zo koop je geen kat in de zak.

Hoe groot moet een kattenluik zijn?

Hoe groot je kattenluik moet zijn ligt aan het gewicht van je kat. Een kattenluik heeft een standaard grootte voor katten tot 7 kilogram. Als jouw kat zwaarder is dan 7 kilogram, dan is een groter luik of large luik geschikt voor katten tot 10 kilogram.

Typen luikjes

Er zijn verschillende typen kattenluikjes:

  • Standaard kattenluik
  • Kattenluik met chip
  • Kattenluik met magneet
  • Kattenluik met infrarood slot
  • Kattenluik met besturing via een app

Een gewoon luik

Een standaard luik is het doorsnee bekende luikje. Deze is geschikt voor katten tot 7 kilogram. Hiervan zijn er verschillende soorten beschikbaar, zodat ze in elke deur passen. Er zijn ook luiken beschikbaar die in muren of glas geplaatst kunnen worden. Deze hebben speciale onderdelen nodig voor het monteren. Om tocht tegen te gaan, is het handig om een luik te kopen met een magneetstrip. Als je kat door het luikje is gegaan valt hij dicht en blijft hij dicht door de magneetstrip.

Kattenluik met magneet

Er zijn ook luikjes beschikbaar met een magneetsluiting. Verwar deze niet met de magneetstrip. Bij deze luikjes draagt je kat een magneetje om zijn halsband. Als je kat in de buurt komt van het luikje, dan gaat hij open. Dan maar hopen dat je kat deze magneet buiten niet kwijtraakt… In dat geval heb je het luikje voor de kat zijn viool gekocht.

Hoe werkt een kattenluik met chip?

Een kattenluik met chip werkt via de chip die is geregistreerd bij de dierenarts. Je kunt de chip van jouw kat en andere katten programmeren in het luik. Zo kun je aangeven welke katten er binnen kunnen komen. Katten waarvan de chip niet geregistreerd staat in het kattenluik blijven buiten.

Het programmeren doe je door enkele seconden de “programmeer knop” ingedrukt te houden tot er een lampje gaat branden. Als het lampje brandt moet je kat door de scanner lopen om zijn chip te programmeren. Het lampje gaat uit of er volgt een pieptoon als de kat is geregistreerd in het luik. Deze luikjes werken op stroom, dus zorg ervoor dat je hem monteert in de buurt van een stopcontact.

Hoe werkt een kattenluik met infrarood slot?

Een kattenluik met infrarood slot werkt ongeveer hetzelfde als een kattenluik met chip. Je kat draagt een halsband met infrarood die het kattenluik binnen een bepaalde afstand ontgrendelt. Bij de kattenluik met chip valt het echter beter te controleren wie er binnen kan komen dan een luik met infrarood.

Op afstand besturen met een app!

Tegenwoordig zijn er ook kattenluiken verkrijgbaar die je kunt besturen via een app. Hierin bepaal jij wanneer het luik open en dicht kan voor jouw kat en bezoekers. Het voordeel hiervan is dat je ‘s nachts eventueel het luik dicht kan houden, zodat je maatje veilig binnen blijft. Deze app houdt ook statistieken bij, zoals hoe vaak je kat naar binnen en buiten gaat en of er andere katten door het luikje zijn gekomen.

Hoe moet ik een kattenluik plaatsen?

Een kattenluik plaatsen doe je als volgt:

  1. Meet je kat
  2. Bepaal de plaats van het kattenluik
  3. Markeer deze plaats
  4. Kies de juiste boor
  5. Boor de aangegeven gaten die op het sjabloon staan
  6. Zaag de opening
  7. Werk de binnenkant van de opening af met schuurpapier
  8. Plaats de voorzijde van het luikje in de deur en teken de schroefgaten af in de vier hoeken
  9. Boor de schroefgaten
  10. Monteer de buitenkant van het luik
  11. Monteer de binnenkant van het luik

Hoe leer ik mijn kat door het kattenluik te gaan?

Je leert je kat door het kattenluik gaan door je kat eerst te laten zien dat het buiten niet gevaarlijk is. Vervolgens til je met je hand het luikje op. Lok je kat nu door het luikje door een touwtje of een ander speeltje aan de andere kant te houden.

Aan te raden is om met deze training te beginnen in de zomerperiode. Katten houden namelijk meer van die warmere temperatuur in tegenstelling tot de koude winter. In het begin mag je kat ook nog niet alleen naar buiten. Dit mag pas als je kat 6 maanden oud is. Geduld met deze training is een schone zaak, sommige katten rennen direct naar binnen en buiten en andere katten zijn hier wat sceptisch voor. Lukt het niet met een speeltje? Dan kun je het proberen met eten, snoep of zelfs met kattenkruid. Als je kat begint te spelen met het deurtje is dit al een goed begin!