Home » Dierenadvies » Kat » Heeft je kat diarree? Dit moet je weten! » Heeft je kat diarree? Dit moet je weten!

Heeft je kat diarree? Dit moet je weten!

Kat diarree

Katten poepen ongeveer één tot twee keer per dag. Over het algemeen heeft een kat goede ontlasting. Maar het kan ook zijn dat er sprake is van een dunne ontlasting die je kat flink dwars kan zitten. Helaas maar, in dat geval heeft jouw kat diarree. Maar wat kun je als baasje doen om te helpen? En hoe kun je diarree van een kat stoppen? Zet alvast een knijper op je neus, want dit artikel is volledig geweid aan diarree bij katten!

Soorten diarree bij katten

Diarree is geen bijzonderheid bij katten. Een kat met diarree komt geregeld voor onder alle soorten en maten. Wel zijn er twee soorten diarree te onderscheiden: acute diarree en chronische diarree. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee soorten diarree?

 • Acute diarree
  Er is sprake van acute diarree als de dunne ontlasting die niet langer aanhoudt dan 1 week en die niet terugkeert. Ook is het belangrijk om hierin mee te nemen dat een kat acute diarree heeft als hij hier niet vaker last van heeft. Als een kat bijvoorbeeld eens per maand diarree heeft spreken we van chronische diarree.
 • Chronische diarree
  Het woord chronisch verraadt al wat chronische diarree inhoudt. Het komt namelijk geregeld voor bij je kat, soms zelfs in een bepaalde periode. Erg vervelend natuurlijk, maar bij chronische diarree weet je wel waar je aan toe bent als baasje.

Naast deze twee vormen zijn er nog twee belangrijke dingen om te onderscheiden. Heeft een kat diarree, dan is het goed om te weten waar dit vandaan komt. Specifieker: is het diarree van de dunne of van de dikke darm? Wel belangrijk om te vermelden is dat het alleen bij chronische diarree nuttig is om te weten met welke darm we te maken hebben. Als het acute diarree betreft is het niet noodzakelijk om te weten of jouw kat dikke- of dunnedarmdiarree heeft.

Kat diarree door dunne darm

Diarree die door de dunne darm ontstaat wordt gekenmerkt door grote hoeveelheden ontlasting. Deze ontlasting is vaak extreem dun. Het is niet zo dat je kat om de haverklap naar de kattenbak rent, alleen de hoeveelheden ontlasting nemen sterk toe. Soms komen er ook verschijnselen als braken bij kijken.

Kat diarree door dikke darm

In tegenstelling tot diarree door de dunne darm wordt deze soort gekenmerkt door een brijige ontlasting. Het is wel dun, maar er zitten wel vaste delen in. Een soort half-om-half-poep, als dat zou bestaan. Wat opvalt bij diarree door de dikke darm is dat katten in dit geval wél vaker naar het toilet rennen. De ontlasting kan verder ook nog erg slijmerig of vochtig zijn.

Symptomen kat diarree

Als een kat diarree heeft is dit natuurlijk heel eenvoudig te herkennen aan de dunne ontlasting. Ook worden hoeveelheden ontlasting groter of gaat je kat vaker naar de kattenbak. Maar als je niet ziet hoe de ontlasting van je kat eruitziet (bijvoorbeeld als hij buiten zijn behoeftes doet) dan is het goed om te weten waar je nog meer op moet letten zodat je – als het nodig blijkt – op tijd de dierenarts kunt raadplegen. Katten kunnen namelijk uitdrogen als zij lang last hebben van diarree. Dus welke symptomen horen bij een kat met diarree?

 • Braken
 • Sloom
 • Koorts
 • In de war of in de stress

Oorzaken kat diarree

Lekker hè, al die vieze poeppraat. Maar hoe ontstaat diarree eigenlijk? Er zijn heel veel mogelijke oorzaken die eraan bijdragen dat een kat diarree krijgt. Deze oorzaken zijn ook nog onder te verdelen in chronische- en acute diarree. Alle oorzaken op een rijtje:

 • Verkeerde maaltijd (acuut)
  Iedereen eet wel eens iets verkeerds, ook katten. In dit geval is diarree niet erg zorgwekkend.
 • Parasitaire infecties (acuut)
  Wormen en Giardia zijn de bekendste parasieten en zorgen bij katten geregeld voor diarree. Ook deze vorm is vrij normaal en bij de dierenarts te behandelen.
 • Virusinfecties (acuut)
  Ook virussen komen vaak voor bij katten en zorgen er wel eens voor dat een kat diarree krijgt. Bekende virussen die vaak voorkomen zijn Rota, Corona en kattenziekte.
 • Voorwerpen (acuut)
  Sommige katten willen nog wel eens iets doorslikken wat achteraf geen goed idee bleek. Het object is moeilijk verteerbaar en veroorzaakt diarree. In sommige gevallen moet dit operatief verwijderd worden.
 • Invaginatie (acuut)
  Vooral kittens hebben hier last van. Een invaginatie betekent dat een stuk darm stulpt in een ander stuk darm. Als dit het geval is kijkt de dierenarts via een echo waar de invaginatie zich bevindt en gaat daarna over tot een operatie.
 • Allergieën (chronisch)
  Een allergie is helaas blijvend en kan dus geregeld zorgen voor diarree.
 • Chronische ontsteking (chronisch)
  Het is mogelijk dat je kat last heeft van een chronische ontsteking. Bij katten komt een chronische maagdarmontsteking wel eens voor. Dit wordt ook wel IBD genoemd.
 • Lever- of schildklierproblematiek (chronisch)
  Ook lever- en schildklierproblematiek zijn helaas chronisch en willen de ontlasting van je huistijger nog wel eens beïnvloeden.

Onderliggende tumoren

Ook tumoren die in de darm kunnen ontstaan leiden vaak tot chronische diarree. Darmtumoren komen vrijwel alleen voor bij oudere katten. Tumoren zijn lastig te herkennen voor jou als baasje. Dus als je merkt dat jouw kat zich anders gedraagt, weinig of niet eet, of dat hij last heeft van onverklaarbare diarree dan is het goed om altijd even langs de dierenarts te gaan voor een check. Je gunt jouw kat natuurlijk een onbezorgde oude dag!  

Uitdroging ligt op de loer

Als een kat diarree heeft is het meestal niet heel ernstig, maar het is wel degelijk iets om in de gaten te houden. Diarree kan namelijk betekenen dat je kat langzaamaan gaat uitdrogen. En dit is iets wat je zeker tegen wilt gaan. Maar hoe herken je uitdroging, als je bijvoorbeeld niet weet dat je kat diarree heeft?

 • Sloomheid
 • Plakkerige binnenkant van de lippen
 • Huidplooien verdwijnen niet of langzaam
 • Je kat voelt kouder aan dan normaal
 • Verhoogde hartslag

Diarree kat stoppen

Oké, nuttig al die info over diarree, maar de hamvraag is: hoe kun je diarree van een kat stoppen? Allereerst is het goed om de dierenarts te raadplegen. Jullie dierenarts kan onderzoek doen naar de oorzaak van de diarree en hier de juiste behandeling bij vinden. Mocht de diarree van je kat onschuldig zijn en geen duidelijke oorzaak hebben dan is het misschien goed om hier een middel tegen aan te schaffen. Er bestaan bepaalde middelen die ervoor zorgen dat katten minder last hebben van diarree. Deze middelen zorgen er niet voor dat de diarree verdwijnt, maar het verlicht wel de klachten en dat is wel zo fijn voor je lenige vriend. Vraag bij de dierenarts naar welke middelen geschikt zijn voor jouw kat.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals je misschien wel gelezen hebt kunnen er nog een hoop moeilijkheden kijken bij een kat met diarree. Zo ook onverwachte dierenartskosten. Helaas maar waar gebeurt het meer dan eens dat je als baasje de ene dag lekker met je kat speelt terwijl hij de volgende dag ziek wordt. In dat geval wil je alle liefde en de beste zorg geven aan je kat, zonder dat jij je moet bezighouden met – soms torenhoge – dierenartskosten. Een kattenverzekering biedt hier dan een goede uitkomst. Met een verzekering is je kat altijd verzekerd van de beste zorg, zonder financieel gedoe.

Andere interessante artikelen voor jou

Hond kopen

Ze zeggen weleens dat vriendschap niet te koop is. Maar als je een hond koopt, dan heb  je een vriend voor het leven. Wel moet

Lees verder »

Franse bulldog kopen

De Franse bulldog is een populaire hond in Nederland. Wij weten waarom: het is een vrolijke en speelse hond die veel gezelligheid brengt. Wil je

Lees verder »

Border collie kopen

De border collie is een geliefde hond in Nederland. Wij begrijpen waarom: het is  een slimme en actieve hond die goed te trainen is. Wil

Lees verder »