Home » Dierenadvies » Kat » Kat corrigeren, hoe moet ik dat doen? » Kat corrigeren, hoe moet ik dat doen?

Kat corrigeren, hoe moet ik dat doen?

kat corrigeren

Je kent het wel: je kat is weer eens druk bezig met de gordijnen naar beneden halen of hij stoot alle vazen omver. Uiteraard bedoelt je kat het niet slecht, maar toch kan het erg vervelend zijn als je constant meubilair of accessoires moet vervangen omdat je kat ze kapot maakt. Daarom kan het handig zijn om je kat af en toe wat bij te sturen. Een kat corrigeren gaat niet vanzelf, er is wat oefening en kennis voor nodig. In dit artikel lees je hier alles over.

Is een kat corrigeren verantwoord?

Op internet zijn talloze websites te vinden over het straffen of corrigeren van katten. De ene website legt precies uit hoe je een kat straft met de plantenspuit, terwijl de andere website juist uitlegt dat je katten helemaal niet moet straffen. Daarom is het goed om eerst te weten te komen of een kat of een kitten corrigeren verantwoord is en zo ja, hoe?

Katten begrijpen straffen niet

Allereerst zijn er van die klassieke straffen die katten niet begrijpen. Als de kattenbak niet verschoond is zal je kat toch op een schone plek moeten poepen. Vaak kiezen katten er dan voor om hun uitwerpselen binnen te planten. Een kat met zijn kopje door die uitwerpselen halen gaat er dan niet voor zorgen dat je kat de volgende keer niet binnen poept. Katten leggen simpelweg de associatie niet met een straf. Dus een kat corrigeren door hem te straffen zal zeker geen succes boeken.

Bange kat na straf

Het komt ook vaak voor dat katten bang worden na een straf. Ze blijven uren, dagen of soms weken uit de buurt van huis. En als ze echt bang zijn voor jou als baasje ben je nóg verder van huis. Dit wil je natuurlijk altijd voorkomen. Denk daarom altijd eerst na voordat je – soms onvermijdelijk – uit je slof schiet als je kat weer in de gordijnen hangt. Blijf altijd rustig!

Je kat straffen leert hem niets

Misschien wel de belangrijkste reden om je kat niet te straffen: je kat leert er niets van. Heel veel dingen zijn voor katten natuurlijk gedrag dat niet te veranderen valt. Een kat krabben afleren is bijvoorbeeld bijna onmogelijk, maar je kunt bij katten wel proberen om het gedrag bij te sturen in een andere richting.

Hoe corrigeer je een kat dan wel?

Een kat straffen heeft dus weinig zin. Maar hoe zit het dan met corrigeren? Wat je wilt is natuurlijk dat je kat lekker zijn ding blijft doen, maar alleen wel ander gedrag aanleert met betrekking tot de dingen die hij niet mag. Je kat corrigeren biedt dan uitkomst. Maar hoe kun je dit het best doen?

 • Positief blijven
  Bij alle correcties en bij alle energie die je in je kat steekt is het belangrijk om positief te blijven. Je kat heeft niks aan negatieve energie.
 • Waar komt gedrag vandaan?
  Poept je kat in huis? Misschien is de kattenbak wel vies. Vertoont je kat signalen van stress? Het kan zijn dat hij onderliggende problemen heeft. Stel dus altijd eerst vast waar bepaald gedrag vandaan komt om de oorzaak te begrijpen. Vanuit hier kun je verder handelen.
 • Wat kan ik doen om te helpen?
  Als je weet waar je kat mee te dealen heeft kun je jezelf afvragen of er een rol voor jou is weggelegd in deze situatie. Bij ‘probleemgedrag’ heb je als baasje altijd een rol al wil je jouw kat corrigeren.
 • Oplossingen bedenken
  Er bestaan natuurlijk talloze situaties waarin een kat gecorrigeerd moet worden. Elke situatie vraagt om een andere oplossing. Als je kat aan de meubels krabt, kun je denken aan een alternatief zoals een krabpaal. Als je kat de kattenbak niet lekker (meer) vindt, moet je ervoor zorgen dat er een nieuwe kattenbak komt of dat je hem weer laat wennen aan zijn toilet. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van situaties waarin een kat ander gedrag moet vertonen. Zorg ervoor dat je in ieder geval het probleem achterhaalt en vanuit daar verder gaat handelen.

Kat corrigeren: ‘nee’ zeggen hoort erbij

Ondanks dat katten dus geen relaties leggen met gedrag en straffen kun je nog altijd wel ‘nee’ zeggen. Katten begrijpen heus wel dat iets niet mag als jij op semi-boze toon iets corrigeert. Probeer het nooit op een agressieve en heel boze toon te doen want dan is de kans weer groot dat je kat bang wordt. Ben je aan het spelen met je kat en doet hij iets wat niet mag? Dan kan eenvoudig stoppen met spelen en weglopen al voldoende zijn. Je kat wil vaak blijven spelen en het feit dat zijn beste maatje hiervoor wegloopt is al een straf op zich.

Andere interessante artikelen voor jou

Hond kopen

Ze zeggen weleens dat vriendschap niet te koop is. Maar als je een hond koopt, dan heb  je een vriend voor het leven. Wel moet

Lees verder »

Franse bulldog kopen

De Franse bulldog is een populaire hond in Nederland. Wij weten waarom: het is een vrolijke en speelse hond die veel gezelligheid brengt. Wil je

Lees verder »

Border collie kopen

De border collie is een geliefde hond in Nederland. Wij begrijpen waarom: het is  een slimme en actieve hond die goed te trainen is. Wil

Lees verder »