Home » Dierenadvies » Kat » Hoeveel moet een kat eten? » Hoeveel moet een kat eten?

Hoeveel moet een kat eten?

Hoeveel moet een kat eten

Om maar even met de deur in huis te vallen: maar liefst 25 tot 30% van de Nederlandse katten is zwaarlijvig. Is jouw kat te zwaar? Dan is het belangrijk je kat afvalt en de eerste stap begint bij de hoeveelheid voer die hij voorgeschoteld krijgt. Maar hoeveel moet een kat eten? Dit is een lastige, omdat dit per kat verschilt. Gelukkig helpen onze huisdierspecialisten je hier graag bij!

Hoeveel moet een volwassen kat eten?

Er zit een verschil in droog- en natvoer bij katten. Om een goed beeld te geven van wat een kat ongeveer aan eten mag hebben per dag, is er een formule opgesteld. Deze luidt: Voer = energiebehoefte (MJ) / energiegehalte per kilo voer (MJ). De energiebehoefte van een volwassen kat wordt berekend door: Energie (KJ) = 418 KJ x lichaamsgewicht in kg0,67Het is even rekenen, maar met deze formules kun je precies weten hoeveel jouw kat mag. Als jouw kat vier kilogram is, heeft hij een energiebehoefte van 1,058 MJ (418 x 40,67 ).

Droogvoer

Hoeveel droogvoer mag een kat? Voor droogvoer geldt een gemiddelde van 15MJ energie per kilogram, afhankelijk van het merk natuurlijk. Om voor jouw kat van vier kilogram uit te rekenen hoeveel droogvoer hij dan mag, doe je 1,058 MJ / 15 = 0,07 kilogram per dag. Dit is dus 70 gram per dag.

Natvoer

En hoeveel natvoer mag een kat eigenlijk? De gemiddelde energiewaarde in natvoer is ongeveer 5 MJ per kilogram. 1,058 MJ / 5MJ = 0,21 kilogram natvoer per dag. Een kat van vier kilogram geef je dus ongeveer 210 gram natvoer per dag.

Hoeveel moet een kitten eten?

Een kitten in de groei heeft minder eten nodig dan een uitgegroeide of volwassen kat. Houd bij een kitten ongeveer 25 tot 50 gram eten per kilogram lichaamsgewicht per dag aan. Dit betekent dat een kitten van 1 kilogram ongeveer 100 gram voer krijgt. Dit is wel voor elke kat en elk ras anders. Het is goed om bij de fokker na te vragen hoeveel jouw kitten ongeveer nodig zal hebben.

Handige verpakkingen

Goed nieuws: de meeste merken kattenvoer hebben voor jouw gemak op de verpakking vermeld hoeveel voer jouw kat mag. Maar hoe werkt dit?

  1. Zoek in de eerste rij de leeftijdsmarge en in de tweede rij de gewichtsmarge van je kat op.
  2. Neem het midden van de gewichtsmarge en neem het gemiddelde van de aanbevolen hoeveelheid voeding.
  3. Weeg je kat minstens twee keer per week om in de gaten te houden of hij op gewicht blijft, aankomt of afvalt.

Lastige begrippen kattenvoeding

Op verpakkingen staat vaak – voor consumenten – lastige informatie. Wat moet je hiermee? Wij leggen uit wat de twee meest voorkomende termen betekenen en wat je hiermee moet als baasje.

Biologische waarde

Een hoge biologische waarde houdt in dat de eiwitten die worden gebruikt de essentiële onderdelen bevatten die bijdragen aan de gezondheid van je kat. Je kat kan deze eiwitten dus goed verteren. Vaak hebben dierlijke eiwitten een hogere biologische waarde dan plantaardige eiwitten.

Metaboliseerbare energie

Metaboliseerbare energie wil zeggen dat de energie die in de kattenvoeding zit gebruikt kan worden voor lichamelijke processen als groei en spieropbouw. Alle stoffen die je katten niet uitscheidt via de urine blijven achter in het lichaam en worden gebruikt voor de metaboliseerbare energie.

Hoe vaak moet een kat eten?

Nu je weet hoeveel een kat ongeveer mag eten per dag, is het goed om te weten dat het voedsel het best verdeeld kan worden over de dag. Als je ongeveer 3 á 4 maaltijden per dag aanbiedt, zit je altijd goed. Het verdelen van de maaltijden over de dag zorgt ervoor dat je kat niet te snel vol raakt en dat hij niet alles in één keer naar binnen schrokt. Als je vaak weg bent kun je er ook voor kiezen om één of twee keer per dag te voeren.

Welk eten is goed voor mijn kat?

De beste voeding voor katten zijn vooral de bekende merken kattenbrokjes of natvoer. Het hangt natuurlijk af van wat je kat lekker vindt en wat hij goed kan hebben. Veel katten krijgen weleens restjes van de maaltijd van hun baasje. Dit is natuurlijk lief bedoeld, maar het is wel af te raden. Katten kunnen namelijk niet alles verteren en ons eten is vaak te zout. Ook denken veel baasjes dat afwisseling in voer goed is, maar dit is niet waar. Katten houden namelijk van consistentie en eten het liefst elke dag hetzelfde.

Waarom is goede kattenvoeding belangrijk?

Wanneer geef je jouw kat nu de juiste voeding en wat moet hij dagelijks binnenkrijgen? Zulke vragen zijn bijvoorbeeld handig als je besluit om eens zelf kattenvoer te maken. Goede kattenvoeding zorgt voor:

  • Een goed welzijn van de kat
  • Een gezond afweersysteem
  • Genoeg inname van eiwitten en vitaminen
  • Het voorkomen van nierproblemen
  • Een glanzende vacht

Kattenverzekering

Heeft jouw kat last van overgewicht en lukt het niet – ook met de tips uit dit artikel – hem te laten afvallen? Of eet hij juist niet of minder? Neem dan contact op met je dierenarts, want dit kan erge gevolgen hebben voor de gezondheid van je kat. Zo’n bezoekje aan de dierenarts kan tegenwoordig wel prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met onze kattenverzekering ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je kat de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan.