Home » Dierenadvies » Kat » Een kat erbij nemen

Een kat erbij nemen

een kat erbij nemen

Leestijd: 3 minuten

“We willen graag een kat erbij, maar nu twijfelen we of we een poesje of een katertje zullen nemen. Wat is nou het leukste voor onze poes: een tweede poes erbij of toch beter een kater?”

Het is een vraag, die me tijdens het gedragsspreekuur al ontelbare keren is gesteld. Het lijkt een simpele vraag, waarop ik slechts hoef te antwoorden met ofwel “poes” ofwel “kater” Ik ben blij dat steeds meer katteneigenaren met deze vraag bij me aankloppen en help ze graag. Toch krijgen ze regelmatig een ander antwoord dan ze van te voren verwachten.

De aanwezige kat

Om een goed advies te kunnen geven stel ik altijd eerst een aantal vragen over de kat die al aanwezig is. Zo wil ik graag weten waarom men een kat erbij wil, hoe oud de kat is die al aanwezig is en hoe oud hun kat was toen hij in huis kwam. Ook vraag ik of de kat de afgelopen jaren nog wel in contact is geweest met andere katten en hoe dat contact verliep.

In veel gevallen blijkt de katteneigenaar een kat erbij te overwegen, omdat het ze zo leuk lijkt voor de andere kat. Daarnaast zijn er de kattenliefhebbers, die op internet of bij vrienden in verleiding zijn gebracht door schattige kittens waar nog een goed tehuis voor wordt gezocht. Doordat het merendeel van de kittens gratis aan wordt geboden is dit ook erg aanlokkelijk.

Niet geschikt

Jammer genoeg blijkt tijdens het telefoongesprek in bijna alle gevallen de al aanwezige kat helemaal niet zo geschikt om een kat bij te plaatsen.

De al aanwezige kat is bijvoorbeeld al een echte seniorkat en de eigenaar wil er een kitten bijplaatsen. Ook is een deel van de katten wel opgegroeid met andere katten, maar had daar nooit een goede relatie mee gehad. En dan zijn er nog de katten die vanaf jonge leeftijd opgegroeid zijn zonder andere katten. Die hebben nooit goed geleerd hoe je met andere katten omgaat. Hoe je met andere katten omgaat als kat leer je namelijk tijdens de socialisatieperiode die tot de leeftijd van 3 à 4 maanden oud duurt. Hoe jonger de kat is als deze van zijn nestgenoten gescheiden wordt, hoe groter de kans op asociaal gedrag naar andere katten in de rest van het kattenleven.

Tot grote teleurstelling van de katteneigenaar is mijn advies dan vaak: “Ik denk dat het niet zozeer de vraag is of je een kater of poes erbij moet nemen, maar of je überhaupt een tweede kat bij je huidige kat moet plaatsen. De kans is groot dat je al aanwezige kat dit niet accepteert”.

Dat een kat lief en sociaal is naar mensen of naar andere dieren dan katten zegt weinig over het gedrag naar andere katten. Omgekeerd zijn er ook katten, die heel sociaal zijn naar andere katten en niets van mensen willen weten. Kijk vooral naar je eigen kat en wat je kat nodig heeft. Een kat die asociaal is naar andere katten kan diep ongelukkig worden door een kat erbij.

Maggie Ruitenberg,
Kattengedragstherapeut

De beste zorg voor ieder huisdier

Met een kattenverzekering kies je voor zekerheid.

Dierenadvies