Waarom spinnen katten?

waarom spinnen katten

Het kan heerlijk rustgevend zijn: een spinnende kat op schoot. Hij ligt lekker te slapen bij zijn baasje op schoot en maakt een knorrend geluid. Dit knorrende geluid noemen we spinnen. Een kat spint vaak als hij relaxt geniet van gekietel of gekriebel door zijn baasje. Maar waarom eigenlijk? Waarom spinnen katten? In dit artikel leggen we uit waarom een kat spinnen zo lekker vindt en wat hij ermee bedoelt.

Wat is spinnen?

Spinnen is het, vaak ritmische, geluid dat veel katachtigen maken. Onder bepaalde omstandigheden produceren katten dit geluid. Per kat verschilt dit geluid en de mate waarin een kat spint. Over het algemeen spinnen katten op een lage frequentie, namelijk tussen de 27 en 44 Hz. Natuurlijk kan het zijn dat jouw kat nét een vreemde eend in de bijt is en heel apart spint.

Feit of fabel?

Een kat spint om te uiten dat hij tevreden is en ziet het spinnen als een teken van vriendschap uiten. Deze aanname is gebaseerd op het feit dat katten spinnen wanneer ze geaaid worden door mensen. Het aaien beschouwen ze als een uiting van affectie. Sommige katten spinnen ook wanneer ze eten, spelen of relaxen in de zon. Toch zijn er nog steeds misvattingen over een spinnende kat. Dus de vraag ‘’Waarom spinnen katten?’’ kan nooit met zekerheid beantwoord worden.

Misvattingen

Veel baasjes denken – ten onrechte – dat de enige reden is dat katten spinnen als ze tevreden en ontspannen zijn. Het is wel waar dat katten in de meeste gevallen spinnen als ze in een relaxte toestand zijn, maar dat is niet de enige reden. Een angstige kat of een bevallende poes kan namelijk ook spinnen. Het spinnen van de kat zou namelijk de pijn kunnen verzachten tijdens het baren. Ook zenuwachtige katten spinnen wel eens.

Verder wordt er wel eens gezegd dat het een vraag om aandacht is of een signaal naar het baasje of een vreemde dat de kat geen bedreiging vormt. Het is dus niet met 100 procent zekerheid te zeggen waarom katten nu écht spinnen. Het is in ieder geval een communicatie- of pijnstillend middel, waarvan het exacte doel nog niet achterhaald is.

Theorieën over waarom katten spinnen

Het is toch leuk om bepaalde theorieën even te benoemen. Veel theorieën zijn niet wetenschappelijk onderbouwd en zijn niet per se de waarheid, maar misschien herken jij wel bepaalde signalen van je kat die aansluiten bij een van de onderstaande theorieën.

  • Communicatie tussen soortgenoten

Een plausibele theorie is dat een kat spint met een duidelijk doel, namelijk door aan te willen geven: ik vorm geen gevaar. Een kat begint vaak pas met spinnen wanneer je over zijn rug en kop aait. Toeval? Volgens deze theorie niet. In de natuur komen katten tijdens het schoonmaken met de tong niet bij de kop en bovenrug. Daarom likken andere katten deze plekken schoon. Om nu aan te geven dat de andere kat goed bezig is en niet bang hoeft te zijn maakt de gelikte kat een spinnend geluid. Hiermee geeft hij dus aan dat de situatie veilig is en de likkende kat zich geen zorgen hoeft te maken. Op deze manier voorkomen katten eerder dat ze te maken krijgen met stress.

  • Communicatie met mensen

Deze theorie hoor je erg vaak. Een kat zou om aandacht vragen bij het baasje door een spinnend geluid te maken. Als hij luid spint vraagt hij om aandacht. Volgens veel wetenschappers is deze vorm van spinnen pas na het domesticeren van de kat ontstaan. Logisch, wanneer de kat een huisdier wordt is het pas relevant om aandacht van het baasje te vragen natuurlijk. Ook kopjes zijn een communicatiemiddel.

  • Veiligheid

Een nog breder gedragen theorie is dat een moederpoes spint om haar kittens te helpen bij het vinden van haar tepels. Het geluid van een spinnende kat is maar op beperkte afstand te horen. Zo hebben roofdieren geen kans om deze geluiden op te pikken. Het is daarnaast ook opvallend dat jonge katjes binnen een paar dagen ook beginnen te spinnen. Volgens de theorie is dit om de melkproductie te stimuleren.

Hoe spinnen katten?

Ook op deze vraag bestaat nog geen eenduidig antwoord. Er zijn twee theorieën die het meest aannemelijk zijn. De ene theorie gaat over een vibrerend strottenhoofd en de andere over een trillende ader. Maar wat houden deze theorieën in?

  • Vibrerend strottenhoofd

Katten spinnen door hun strottenhoofd op een bepaalde manier te vibreren. Een bepaald mechanisme in de hersenen zendt signalen via de zenuwen. Deze signalen gaan richting het strottenhoofd en geven door dat de luchttoevoer een paar keer per seconde afgesneden moet worden. Dit gebeurt in een ritmisch tempo, waardoor er een spingeluid ontstaat.

  • Trillende ader

Deze theorie is iets minder uitgebreid. Het bevat de gedachte dat je kat een ader heeft over het middenrif die hij kan laten trillen. Dit doet hij door spieren samen te trekken. Op deze manier zou er een spinnend geluid ontstaan.

Stress verminderen bij mensen

Uit onderzoek is gebleken dat spinnen niet alleen goed is voor katten zelf. Ook de kattenbezitters profiteren ervan! Studies tonen aan dat katten beter zijn voor het verlichten van stress en het verlagen van de bloeddruk. Kattenbaasjes zouden volgens de Universiteit van Minnesota 40 procent minder kans hebben op hartaanvallen. Spinnen van je kat zou hierbij een grote rol kunnen spelen.

Kattenverzekering van Figo

Net zoals mensen kunnen katten onverwacht ziek worden of een ongeluk krijgen. Je huisdier verdient dan de beste zorg die er is. Met Figo ben je verzekerd voor onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je kat de medische zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze kattenverzekering!

`