Waarom komt een kat bij je liggen

Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Waarom komt een kat bij je liggen?

Home » Dierenadvies » Jij en je huisdier » Waarom komt een kat bij je liggen?

Katten liggen vaak overal en nergens een tukkie te doen. Best logisch als je bedenkt dat katten vaak wel 16 tot 20 uur slaap nodig hebben per dag. Of het nou op de wasmachine, de koelkast of in je kledingkast is, op de meest willekeurige plaatsen vind je jouw kat wel eens met zijn oogjes dicht. Toch is er één plekje het meest geliefd, bij zijn baasje! Maar waarom komt een kat bij je liggen? In dit artikel leggen we uit waarom katten zo graag bij je liggen en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

6 redenen waarom een kat op je ligt

Er zijn meerdere redenen waarom katten graag slapen bij of op hun baasje. Die redenen komen voort uit het gedrag van katten in het wild. Katten willen graag terug naar de tijd waarin zij lekker verzorgd werden door moederpoes. Het heerlijke en zorgzame bedje dat voor ze werd opgemaakt in hun kittentijd is een droom van elke kat. Dit is de voornaamste reden, maar er zijn meer belangrijke redenen. Waarom komt een kat bij je liggen? De 6 grootste redenen zijn:

  • Markeren van territorium

Katten bakenen graag hun territorium af. Dit doen ze door met de kop, flanken en poten langs spullen of personen te schuren. Op deze manier komen er feromonen vrij die voor je kat aangeven dat de plek veilig en vertrouwd is. Zoals je misschien thuis met jouw kat ook merkt doen katten dit vaak op specifieke plekken en het liefst zo hoog mogelijk. In het wild zou een kat zich ook het liefst op een hoge verstopplek verbergen, om de overlevingskans te vergroten. Hoe hoger de plek, hoe beter. Je vraagt je dan misschien af: waarom gaat een kat op je liggen? Als de vertrouwde geur van je kat ook aan jou kleeft bevind jij je ook in veilig gebied!

  • Katten houden van warmte

De meeste katten houden echt van warmte. Valt er een zonnestraal door het raam naar binnen? Grote kans dat je kat er als de kippen bij is om hier lekker van te genieten. Als de zon ondergaat is het natuurlijk een stuk minder warm. Op deze momenten zoeken katten naar vervangende warmtebronnen. Hun baasje is natuurlijk de perfecte vervanger. Op schoot, op je buik of soms zelfs in je nek liggen is voor de kat een heerlijk warm plekje. Daarnaast ligt het ook nog eens lekker. De meeste katten zijn echte luxepoezen en zijn enorm gesteld op comfort.

  • Op zoek naar comfort

Als je zo lang slaapt als een kat is het natuurlijk wel lekker om een beetje comfort te hebben. Soms verkiest een kat jouw schoot boven dat lekkere zonnestraaltje. Je zal wel denken: waarom komt een kat bij je liggen terwijl de zon veel warmer is? Dat heeft dus te maken met dat beetje comfort waar katten vaak naar op zoek zijn. Vaak zoekt je atletische vriend een zachte plek voor zijn dutje. Je schoot is daarom ideaal. Het is lekker zacht, het biedt voldoende warmte én het is tegen het baasje aan, ideaal!

  • Ware liefde

Geloof het of niet, maar jouw kat voelt echt wel wat liefde voor je. Natuurlijk bestaan er katten die bij Jan en alleman op schoot kruipen, maar de meeste katten verkiezen toch hun baasje boven de rest. En terecht. Je merkt dat je kat jou liefheeft op meerdere manieren. Hij geeft je koppies, miauwt of spint of geeft je de hele tijd neuskusjes. Als je kat zo lief bezig is, is het belangrijk dat jij ook laat zien dat deze liefde wederzijds is. Aai hem zachtjes tot hij in slaap valt en praat een beetje tegen hem. Hoe sterker jullie band, hoe minder kans op stress bij je kat.

  • Veiligheid voor alles

Omdat katten hun wilde haren niet verloren zijn, zoeken zij nog steeds elke dag naar veiligheid. In het wild is dit vaak op een beschutte en het liefst een hoge plek. Thuis is dat natuurlijk het vertrouwde baasje. Nu jij al deel uitmaakt van zijn territorium en hem bovendien elke dag verzorgt, ziet hij jou als een vertrouwd persoon. Waar jij bent is veiligheid, zonder gevaarlijke roofdieren of enge honden. Door bij jou te liggen kan jouw kat lekker vredig en ontspannen slapen. Toch is het niet een eenzijdig verhaal. Je kat wil jou namelijk ook beschermen. Katten kunnen namelijk voelen wat wij ervaren en ze zijn alert wanneer er een potentieel gevaar dreigt. Door bij jou in de buurt te liggen is hij altijd paraat om zijn baasje te verdedigen.

  • Geuren als slaapmiddel

Jouw huisvriend associeert je geur met zorgzaam, veiligheid en gezelschap. Daarom valt hij zonder moeite in slaap als hij bij je komt liggen. Ook je ademhaling geeft rustgevende geluiden af waar je kat lekker op gedijt. Het ritme van je hartslag helpt daarnaast ook bij het in slaap vallen. Kortom, jouw natuurlijke eigenschappen zijn voor je kat al gauw perfecte slaapomstandigheden.

Voor- en nadelen samen slapen met de kat

Waarom komt een kat bij je liggen is niet langer meer een vraag, dus nu vraag jij jezelf misschien af wat de voordelen, maar ook zeker de nadelen zijn van een slapende kat in je buurt. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

Voordelen

In principe hebben baasjes en hun kat een perfecte wisselwerking. Je kat houdt van jouw hartslag en ademritme en jij valt in slaap door zijn ritmische gespin. De aanwezigheid van een kat is ook goed voor stressverlichting. Voor katten is het van nature heel normaal om met dierbaren de nacht door te brengen. Vroeger bracht hun moeder namelijk ook veiligheid, warmte en comfort. Nu neem jij die taak over en dit maakt jouw kat toch een stukje gelukkiger.

Naast dat de meeste katten verharen zijn er nog meer nadelen van een kat op schoot of in bed. Het eerste nadeel is het meebrengen van bacteriën. Vanuit de kattenbak of vanuit buiten kunnen er bacteriën aan de poten van je kat blijven hangen. Deze bacteriën hebben niets in huis te zoeken, laat staan in je bed. Ook parasieten zijn soms een van de gevaren die je kat meeneemt naar binnen. Maak dus altijd goed zijn pootjes schoon voordat hij je slaapkamer betreedt.

Nadelen

Een ander nadeel is het feit dat katten een nét iets andere dagindeling hebben dan wij mensen. Katten zijn namelijk actief bij schemering, terwijl wij ons dan juist opmaken voor slaap. Laat daarom je slaapkamerdeur open ’s nachts. Op deze manier kan je kat geruisloos de kamer verlaten zonder dat jij wakker wordt van zijn gemiauw. Ook kun je hem zijn laatste portie eten van de dag geven en nog even met hem spelen voor het slapen gaan. De meeste katten worden hierdoor lekker slaperig.

Bijzonderheden bij slapen met je kat

Er zijn omstandigheden waarbij je liever niet samen slaapt met je kat. Bijvoorbeeld bij een allergie. Als jij of een huisgenoot allergisch is voor katten kun je de kat beter vanaf dag één buiten de slaapruimtes houden. Als je dit consequent volhoudt vanaf de eerste dag, zal je kat deze ruimtes niet beschouwen als zijn territorium en hier dus ook minder of nooit komen. Ook is het niet handig om katten samen met kinderen van vijf jaar of jonger te laten slapen. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties die in eerste instantie gemakkelijk te voorkomen zijn.

Kortom, slapen met een kat kan heel nuttig en gezond zijn voor zowel jezelf als voor je kat. Als je geen beren op de weg ziet kun je jouw kat gerust mee de kamer in nemen voor een gezellig nachtelijk dutje. Slaap lekker!