Waarom geven katten kopjes

Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Bereken hier je premie

Waarom geven katten kopjes?

Elke kat heeft wel eens kopjes gegeven. Soms aan wildvreemden en soms alleen aan de eigen baas. Iedereen vindt het schattig wanneer een kat kopjes aan het geven is. Hij blijft maar kopjes geven tegen je been of hand en miauwt er soms een beetje bij. Een kat geeft kopjes omdat hij er iets mee wil bereiken. Maar wat? Waarom geven katten kopjes? In dit artikel lees je alles over waarom katten kopjes geven, zodat je voortaan weet wat jouw kat van je wil!

Hoe werkt kopjes geven kat?

In eerste instantie lijkt een kat vooral met de kop bezig wanneer we spreken van kopjes geven. Maar eigenlijk gebeurt er veel meer. Het begint vaak bij de kop, maar het gaat dan verder met het lichaam, de kont en vaak ook de staart. Let maar eens op als een kat jou kopjes geeft. Hij loopt daarna vaak met het hele lichaam langs je been en krult het liefst zijn staart om je heen. Ook voorwerpen krijgen vaak kopjes van katten. Je kat gaat dan vaak meerdere keren met zijn kin langs het voorwerp. Vaak zijn tafelhoeken, stoelpoten en keukenkastjes de perfecte voorwerpen om kopjes aan te geven. Als je goed oplet zie je dat je kat meestal aan het ruiken of proeven is tijdens zijn bezigheid. Je kat heeft een soort glimlach op zijn gezicht. In werkelijkheid is je kat bezig zijn reuk te verbeteren. Hij drukt met zijn tong tegen zijn gehemelte, waarbij lucht door de neus wordt geperst. Zo wordt de reuk versterkt, waardoor geuren heel geconcentreerd geroken kunnen worden. Vaak zie je katten dit doen bij nieuwe dingen zoals kattenkruid of -speeltjes. Nu we weten hoe het kopjes geven werkt is de vraag: waarom geven katten kopjes?

Een kat geeft kopjes om te communiceren

Eigenlijk is het antwoord op de vraag waarom katten kopjes geven simpel: om te communiceren. Katten communiceren voornamelijk via geur. Ze ruiken elkaars geur en laten hun eigen geur achter om hun territorium af te bakenen of om aan te geven hoe het gaat. Omdat katten zo goed kunnen ruiken is het mogelijk om via geuren meerdere soorten signalen over te brengen op andere katten. De geurklieren en urine spelen hierin een cruciale rol. Wilde katten kunnen bijvoorbeeld aan de urine van een vrouwtje ruiken of ze krols is of niet. De geurklieren van een kat bevinden zich rond de bek, bij het begin van de staart, rond de anus en tussen de voetzolen. Als een kat met deze plekken ergens aan het wrijven is, geeft hij dus op dat moment zijn geur af. Maar waarom geven katten kopjes aan mensen? Dit doen ze ook om een bepaalde boodschap door te geven.

Kat verzekeren?

Voorkom hoge zorgkosten met een kattenverzekering!

De baas krijgt kopjes

Als je kat bezig is om jou lekker te verwennen met kopjes probeert hij eigenlijk aan te geven dat jij veilig en vertrouwd voelt voor hem. Soms gaat een kopje er hard aan toe en lijkt het meer op een kopstoot. Geen paniek, je kat vindt je nog steeds leuk en voelt zich veilig bij je, hij maakt het alleen wat hardhandig duidelijk. De meeste katten geven alleen kopjes aan hun eigen baasje en niet aan vreemden. Er zijn natuurlijk ook erg sociale katten die het liefst de hele dag iedereen kopjes geven. Tijdens het kopjes geven wordt jouw geur aan de kat afgegeven en zijn geur aan jou. Zo creëren katten een zogenaamde groepsgeur. Alle familieleden of groepsgenoten kunnen nu worden herkend aan deze geur. Toch is geur niet de enige reden waarom katten dit doen.

Aandachtig kopjes geven

Je kat heeft waarschijnlijk ook al gemerkt dat hij aandacht krijgt wanneer hij dit bij jou doet. Dus waarom zou je niet even proberen een lekkere aai te halen bij de baas? Als een kat op je afkomt geeft hij vaak kleine kopstootjes. Het voorhoofd van de kat wordt tegen je wang of kin gedrukt. Dit gedrag lijkt soms onaardig, maar katten bewaren dit gedrag juist voor mensen die zij vertrouwen en waarmee zij een band voelen. Hierna hopen ze toch stiekem wel even lekker geaaid te worden. Een kat geeft dus kopjes voor belangrijke zaken!

Katten zijn gevoelig

Omdat katten heel gevoelige dieren zijn komt stress helaas vaker voor dan je lief is. Vooral veranderingen en onverwachte situaties zorgen voor de nodige spanning bij je kat. Het kan zijn dat een kat in zulke situaties meer kopjes gaat geven dan normaal. Ze doen dit zodat de ruimte of omgeving weer een vertrouwd gebied wordt voor ze. Als je in huis een grote schoonmaak hebt gehouden en alle vertrouwde geurtjes zijn verdwenen zal je kat waarschijnlijk extreem veel geur af willen geven. Maar voordat je kat hiermee aan de gang gaat kan hij te maken krijgen met stress. Houd je kat dus goed in de gaten als je gaat verbouwen, verhuizen of grondig gaat schoonmaken.

Ook katten in de buurt kunnen een stressfactor zijn voor jouw lenige vriend. Stress tussen katten onderling komt vaak voor. Een andere kat kopjes geven is dan vaak een oplossing die katten onderling zoeken. Zo krijgen ze een vertrouwde geur. Ook de omgeving wordt vaak even onder handen genomen. Je kat zal dan veel tegen muren, auto’s en andere objecten wrijven, om zo zijn geur even flink af te geven. Als je merkt dat je kat buiten toch nog veel stress heeft, denk dan eens aan het aanschaffen van een kattenluik en leer hem gelijk hoe het werkt!

Andere interessante artikelen voor jou

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door Cornelis Digitaal

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven