Puppy uitlaten

Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Puppy uitlaten – samen op stap!

Home » Dierenadvies » Jij en je huisdier » Puppy uitlaten – samen op stap!

Heb je eindelijk een hond in jouw leven? Het liefst ga je natuurlijk zo snel mogelijk de buurt verkennen met jouw kleine kameraadje. Toch moet je een puppy vooral niet te snel de wijde wereld laten ontdekken. Een puppy uitlaten kan pas als het beestje er helemaal klaar voor is. Al die nieuwe indrukken, van het lopen aan de riem tot het ontmoeten van andere honden, vragen veel van zowel de hond als het baasje. Door het uitlaten rustig op te bouwen weet je zeker dat jij en je maatje een leven lang volop genieten van buiten.

Hoe lang mag een pup lopen?

Een jonge pup vindt het heerlijk om naar buiten te gaan en daardoor is de verleiding groot om toch nog even dat extra blokje om te gaan. Maar, zeker kleine pups zijn kwetsbaar, kennen hun eigen grenzen nog niet en laten in al hun enthousiasme niet snel merken dat zij vermoeid zijn. Gaat een pup tijdens het uitlaten liggen, blijft het beestje achter of hijgt jouw hond? Dan heb je teveel gevraagd van het viervoetertje. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Hoe lang een pup mag lopen hangt af van de leeftijd van het beestje. Voor een puppy uitlaten bestaat een handige richtlijn om te bepalen hoe lang je met jouw jonge pup op pad kunt gaan. Elke week die jouw hondje oud is staat gelijk aan één minuut wandelen. Met een puppy van acht weken ga je dus per keer acht minuten naar buiten.

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mail over het opvoeden van je puppy!
Hoe vaak moet ik een puppy uitlaten? Puppy’s moeten regelmatig de deur uit. Om de pootjes te strekken, maar ook om zindelijk te worden. Merk je dat jouw puppy wat onrustig is? Dan is de kans groot dat het beestje z’n behoefte moet doen. Een jonge pup – in de leeftijd van twee tot acht maanden – mag vier tot vijf keer per dag een frisse neus halen. Tijdens het maken van een ommetje bruist deze doerak van de energie. Als baasje is het belangrijk de nieuwsgierigheid van een uitgelaten pup ietsjes af te remmen, zodat een wandeling voor jullie allebei een feestje is en blijft. Houd tijdens een puppy uitlaten de omgeving goed in de gaten, kies voor afwisselend terrein en laat deze jonge hond alleen spelen met sociale, niet te drukke soortgenootjes.

Hoe vaak moet ik een puppy uitlaten?

Puppy’s moeten regelmatig de deur uit. Om de pootjes te strekken, maar ook om zindelijk te worden. Merk je dat jouw puppy wat onrustig is? Dan is de kans groot dat het beestje z’n behoefte moet doen. Een jonge pup – in de leeftijd van twee tot acht maanden – mag vier tot vijf keer per dag een frisse neus halen. Tijdens het maken van een ommetje bruist deze doerak van de energie. Als baasje is het belangrijk de nieuwsgierigheid van een uitgelaten pup ietsjes af te remmen, zodat een wandeling voor jullie allebei een feestje is en blijft. Houd tijdens een puppy uitlaten de omgeving goed in de gaten, kies voor afwisselend terrein en laat deze jonge hond alleen spelen met sociale, niet te drukke soortgenootjes.

Pup uitlaten: een handig schema

Voor het zindelijk maken van een puppy is het belangrijk dat je, zeker in de eerste weken, vasthoudt aan een duidelijk schema. Laat het beestje elke drie tot vier uur uit. Het liefst na het eten, na een middagslaapje of na het spelen. Ook ’s nachts moeten puppy’s hun behoefte doen. Kleine hondjes hebben nu eenmaal een kleine blaas. Kies daarom verdeeld over de nacht een of twee momenten voor jouw puppy uitlaten. Bouw de nachtelijke uitjes stap voor stap af naarmate jouw huisdier ouder en zindelijker wordt. Ben je een keer niet in staat om op het beestje te letten? Een hondenbench is dan een prettig plekje voor een pup met hoge nood.

Schema puppy uitlaten:

LeeftijdPlasje ophoudenMinimum aantal keer uitlaten per dag
7 weken2 uur12 keer
12 weken3 – 4 uur6 – 8 keer
16 weken4 – 5 uur5 – 6 keer
20 weken5 – 6 uur4 – 5 keer
6 maanden6 – 8 uur3 – 4 keer
7 maanden12 uur3 keer

Dol op spelen en vriendjes maken

Jonge puppy’s zijn dol op spelen en naar buiten gaan betekent dat ze al snel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes maken. Hartstikke schattig natuurlijk, maar vergeet niet dat een pup nog volop aan het groeien is. Pas daarom op dat jouw hondje zich niet gek laat maken door andere honden en weet wanneer de speeltijd om is. Zorg tijdens een puppy uitlaten en het doerakken voor rustige bewegingen, zodat de spieren en het lichaam zich zo goed mogelijk ontwikkelen en houd jouw hond gezond. Sta je op het punt een huisdier te kopen, ben je op zoek naar meer informatie over verzorging en gezondheid van puppy’s en wil je jouw hond alle zorg bieden die het beestje verdient? In deze blogs lees je alles over puppyplezier en een heerlijk hondenleven!