tips voor een fijner huis voor oude katten

Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Bereken hier je premie

6 tips voor een fijner huis voor oude katten

Voor niemand staat de tijd stil, zo ook niet voor katten. Waar mensen op leeftijd naar een verzorgingstehuis kunnen is dat helaas voor oudere katten niet mogelijk. Gelukkig kunnen baasjes – zoals jij – je seniore kat wel een pootje hierbij helpen. Met een paar kleine aanpassingen binnenshuis kun jij een poezenleven een stuk aangenamer maken. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel!

1. Maak toegang gemakkelijk

Net als bij mensen geldt ook voor katten dat bewegen steeds lastiger wordt naarmate ze ouder worden. Gewrichtsproblemen zoals artritis zijn een veelvoorkomend probleem bij oude katjes. Hierdoor kunnen zij zich minder makkelijk verplaatsen binnenshuis en kan een trap oplopen of van een tafeltje afspringen een flinke opgave voor ze zijn. Daarom is het belangrijk om de levensbehoeften van je kat in huis toegankelijk voor ze te maken:

  • Kattenbak
    Verplaats de kattenbak naar plekken die makkelijk te bereiken zijn voor je kat. Heb je meerdere verdiepingen? Plaats dan – als dit mogelijk is – op elke verdieping een kattenbak. Daarnaast is het handig om een lage kattenbak aan te schaffen, zodat hij deze makkelijker kan betreden.
  • Voer- en waterbak
    Probeer ook zijn voer- en waterbak op elke verdieping te plaatsen. Ook is het handig om deze te verhogen naar een comfortabeler niveau voor je huistijger zodat hij hier makkelijker bij kan.
  • Rustplek
    Help je kat om bij zijn favoriete plekjes te komen. Komt hij graag tot rust op de vensterbank, maar is deze vanwege zijn ouderdom lastiger te bereiken? Help hem dan door een krukje voor de vensterbank te plaatsen waar hij als tussenstop op kan springen.

2. Blijven bewegen

Bewegen is ook voor katten gezond. Het is goed voor hun hart en bloedvaten. Stimuleer daarom de beweging van je huistijger binnenshuis door bijvoorbeeld op een subtielere manier met hem te spelen. De interesse opwekken kan wel wat lastiger zijn, omdat het speelse er met de jaren mogelijk een beetje van af is (tenzij je kat nog jong van geest is). Je kunt het spelen aantrekkelijker voor oudere katten maken door met kattensnoepjes of andere lekkernijen te werken. Dat laatste werkt trouwens ook vaak voor baasjes.

3. Vermijd obstakels

Naarmate je pluizenbol ouder wordt kan het zicht minder worden. Daarom kan het geen kwaad om obstakels weg te halen voor katten met gezichts- of gehoorverlies. Het huis moet natuurlijk geen hindernisbaan zijn. Je kunt je kat met kleine aanpassingen al flink helpen, bijvoorbeeld door schemerverlichting bij zijn favoriete plekje te plaatsen. Let op: maak niet te grote (goed bedoelde) veranderingen binnenshuis om je kat te helpen, want je kat kan hiervan in de war raken. Als bijvoorbeeld de bank niet meer links maar rechts staat, kan je slechtziende kat hier tegenaan lopen omdat hij deze hier niet verwacht.

4. Verzorging

Katten staan erom bekend om zichzelf altijd schoon te houden en dus zelfstandig te verzorgen. Maar vanwege ouderdomsklachten kan het voor katten lastiger worden om dit zelf te doen, dus zal jij je huistijger hierbij een handje moeten helpen. Naast dat je kat dit op prijs stelt, kun je ook hierdoor eventjes goed nagaan of je kat geen klachten heeft. Help je kat door plekjes op zijn lichaam goed schoon te houden waar hij zelf niet goed bij kan, borstel hem wat vaker en houdt zijn nagels bij.

5. Senior kattenvoer

Het is juist belangrijk om kattenvoer op het menu te zetten die boordevol voedingsstoffen zitten bij oudere katten. Hierbij is het belangrijk dat het voer eiwitten, vitamine E en niet al te veel calorieën bevat en een laag fosforgehalte heeft. Gelukkig hoef je hier niet zelf een hele zoektocht naar te houden, want elke dierenwinkel en ook sommige supermarkten bieden gewoon kattenvoer voor oudere katten aan. Is dat even handig. Senior kattenvoer is voer wat kleiner en zachter is zodat het kauwen wat makkelijker gemaakt wordt.

Wil je liever geen senior kattenvoer voeren of lukt dat niet met jouw budget? Dan kun je nog altijd natvoer oftewel blikvoer – deze kun je trouwens ook mengen met kattenbrokjes – geven aan je huistijger. Daarnaast moet je natuurlijk altijd je kat voorzien van vers water. Merk je dat je kat helemaal niet meer eet? Neem dan snel contact op met je dierenarts!

6. Medische zorg

Helaas worden oudere katten logischerwijs ook wat zwakker. Dat is nou eenmaal hoe de natuur werkt. Als baasje zijnde is het daarom belangrijk om een oogje in het zeil te houden. Nauw contact houden met de dierenarts op een latere leeftijd van je kat is daarom verstandig. Daarbij moet wel gezegd worden dat de dierenarts niet gratis of goedkoop is, dus dit kan redelijk in de kosten lopen. Met een kattenverzekering voorkom je onverwachte hoge dierenartskosten en is hij van de beste zorg verzekerd.

Andere interessante artikelen voor jou

Petplan vindt klanttevredenheid uiterst belangrijk. Daarom vragen we jaarlijks aan onze klanten wat ze van ons vinden. Gemiddeld scoort Petplan een 8,2 op 10 gebaseerd op 1618 beoordelingen.

© Petplan 2021 - Alle rechten voorbehouden. Website door Cornelis Digitaal

search
keyboard_arrow_upTerug naar boven