Blaffen afleren

Het plan dat je huisdier zelf niet kan maken.

Blaffen afleren bij je hond in 7 stappen

Home » Dierenadvies » Jij en je huisdier » Blaffen afleren bij je hond in 7 stappen

Elke hond blaft. Als het beestje bang is of juist enthousiast, om z’n baasje te waarschuwen of als jouw viervoeter om aandacht verlegen zit. Net als mensen met elkaar praten om te communiceren, voeren ook honden hele gesprekken. Met elkaar, maar vooral met jou. Blaffen is heel normaal, maar soms kan een hond iets te luidruchtig zijn. Wil je jouw hond overmatig blaffen afleren? Wij hebben een aantal handige tips voor je op een rij gezet. Volg de stappen en ontdek hoe jouw hond het zonnetje in huis wordt. Wel zo prettig. Voor jou én de buren.

Waarom blaffen honden?

Mensen praten, lachen, schreeuwen en fluisteren. Ook honden maken gevoelens en emoties duidelijk kenbaar. De één wat meer – en luidruchtiger – dan de ander. Wat dat betreft zijn honden net mensen. Blaffende honden bijten niet, ze willen je juist iets vertellen. Als je goed luistert naar jouw doerak, kun je zes verschillende vormen van blaffen ontdekken. Elke reden voor het blaffen vraagt om een gerichte aanpak. Wil je het blaffen afleren, dan zul je eerst de oorzaak van het blaffen moeten achterhalen. 

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mails over het opvoeden van je puppy!

Leer de taal van jouw hond

Een hond blaft over het algemeen om zes verschillende redenen:

  • De vrolijke blaf
   Kom je na een lange dag werken thuis? Pak je de halsband voor een wandeling? Of loop je naar de kast waar de hondensnoepjes staan? Dan is de kans groot dat jouw hond je begroet met een vrolijke blaf. De vreugdeblaf herken je aan de enthousiaste, hoge toon.
  • De alerte blaf
   Honden zijn alert. Gebeurt er iets onverwachts of schrikt een hond? Dan volgt er een alerte, waarschuwende blaf. Een hond doet dit om andere honden of het baasje te waarschuwen. Wil je van jouw hond een echte waakhond maken? Dan kun je het beestje aanleren te blaffen bij (dreigend) gevaar.
  • De bange blaf
   Heeft een hond stress? Dan uit het beestje zich door hoog – en soms hysterisch – te blaffen. Wat de stress veroorzaakt, is voor elke hond verschillend. Een ontmoeting met mensen die zij niet kennen, spannende objecten of de angst om alleen gelaten te worden zijn aanleidingen voor de bange blaf.
  • De beschermende blaf
   Een hond is een echt waakdier. Het verdedigen van hun baasje, het beschermen van een speeltje of iets lekkers; de beschermende blaf, die vaak gepaard gaat met grommen en het laten zien van de tanden, is een uiting van angst en een manier om iemand of een dier weg te jagen.
  • De verveelde blaf
   Ook honden zijn weleens gefrustreerd. In een situatie waarin een hond zich niet prettig voelt, bijvoorbeeld als het beestje lang alleen is, kan blaffen een stukje afleiding zijn. Deze onrustige vorm van blaffen, waarbij het beestje zich uit verveling soms ook stukbijt op een knuffel of een paar schoenen, betekent dat een hond stress ervaart.
  • De aangeleerde blaf
   Honden zijn slim. Als het beestje merkt dat blaffen helpt bij het krijgen van zijn of haar zin, laat een hond het niet na om het hoogste woord te hebben. Een hond gebruikt de aangeleerde blaf ook als een blaf om aandacht.

Blaffen afleren: een gehoorzame hond

Waarom blaffen honden? Omdat ze je iets willen vertellen. Het is natuurlijk niet de bedoeling om het blaffen helemaal af te leren, maar het moet geen vervelende of storende gewoonte worden. Sommige rakkers hebben iets teveel noten op hun zang. Blaft jouw hond meer dan je lief is? Er zijn verschillende manieren voor overmatig blaffen afleren. Wij geven je zeven tips die je helpen bij het afleren van ongewenst blaffen. Deze tips & tricks werken zowel bij puppy’s als bij volwassen honden.

  1.  Blijf rustig!
   Als een hond blaft, doet het beestje dit met een reden. Word niet boos, blijft rustig en verhef je stem niet. Hoe harder je zelf praat, hoe meer een hond denkt dat je gezellig meeblaft.
  2. Beloon goed gedrag
   Honden zijn leergierig. Leer jouw doerak het commando ‘stil’ aan. Tip: beloon de hond op het moment dat het dier goed luistert. Voor je het weet is het gedaan met ongewenst blaffen.
  3. Creëer afleiding
   Wil het niet lukken met het aanleren van een commando? Leid jouw hond dan af op het moment dat het blaffen begint. Dit doe je bijvoorbeeld door het pakken of laten vallen van z’n favoriete speeltje.
  4. Meters maken
   Blaft jouw hond als het dier alleen thuis is? Maak dan voor je vertrekt een stevige wandeling of speel er flink op los. Wanneer jij de deur uitgaat, duikt jouw doerak in z’n mand voor een tukkie.
  5. Bied beschutting
   Een hond is territoriaal. Hoe meer ‘gevaar’ het beestje ziet, hoe harder het blaft. Een hoge schutting in de tuin en vitrages en gordijnen voor het raam beperken het zicht en de afleidingen van de hond.
  6. Wees er snel bij
   Voor het blaffen afleren geldt: weer er snel bij. Hoe eerder een hond begrijpt dat blaffen ongewenst gedrag is, hoe sneller de hond leert wat je wel van het beestje verwacht.
  7. Gedragstherapie
   Lukt het je niet zelf om het blaffen van jouw hond onder controle te krijgen? Binnen de hondenverzekering wordt gedragstherapie na een doorverwijzing door een dierenarts vergoed.

Een puppy of jonge hond blaffen afleren

Een hond blaffen afleren doe je niet in één dag. Blaffen afleren vraagt geduld, trainen en veel oefenen. Door stap voor stap te werken aan hoe jij wilt dat jouw viervoeter zich gedraagt, voer je voor je het weet een goed gesprek op het juiste moment. De belangrijkste tip: blijf vooral rustig. Als jij als baasje in paniek raakt of hard begint te roepen, kun je op een vergelijkbare reactie rekenen. Vergeet ook niet elke stap vooruit te belonen met iets lekkers want ook de liefde van de hond gaat door de maag. Meer tips voor het opvoeden van jouw hond? Op onze adviespagina vind je handige informatie voor nieuwe hondenpapa’s en -mama’s!