Home » Dierenadvies » Hond » Wanneer is mijn hond senior

Wanneer is mijn hond senior

wanneer is mijn hond senior

Leestijd: 2 minuten

Je hond is alweer 7 jaar geworden! Is jouw hond nu een echte senior? En wat zegt die term eigenlijk over een hond?

De gemiddelde hond kan senior genoemd worden op de leeftijd van 7 à 8 jaar. Wat ook wel vaak gezegd wordt: één hondenjaar is gelijk aan 7 mensenjaren. De verschillende rassen verschillen echter zodanig in grootte en levensverwachting dat dit een beetje kort door de bocht is.

Wat betekent senior?

En wat zegt de term ‘senior’ over jouw hond? Het betekent dat zijn lichaam aan het verouderen is, misschien merk je dat hij minder actief is. En sommige honden worden wat grijs rond de snuit.
De meeste veranderingen vinden echter aan de binnenkant plaats. Organen gaan minder goed functioneren, de stofwisseling wordt trager, de spieren strammer en de gewrichten slijten. Bij oudere honden zien we veel gebitsproblemen en overgewicht.

Seniorenvoeding voor je hond

De weerstand van oudere honden neemt ook af. Extra belangrijk om ook nu goed te blijven vaccineren. Ook kun je nu overschakelen op een speciale seniorenvoeding voor je hond. Deze is anders van samenstelling en houdt meer rekening met de behoeften van de ouder wordende hond.
Reuzenrassen als de Duitse dog en de Sint Bernard hebben een kortere levensverwachting dan kleine rassen en zijn al senioren als ze 6 jaar oud zijn. De hele kleintjes, zoals de Chihuahua en Jack Russell worden gemiddeld een stuk ouder. Deze hondjes zijn senioren vanaf ongeveer 8 à 9 jaar.