Home » Dierenadvies » Hond » Vuurwerk en huisdieren, wat moet ik weten?

Vuurwerk en huisdieren, wat moet ik weten?

huisdieren en vuurwerk

Elk jaar sluiten wij op 31 december – met of zonder vuurwerkverbod – knallend het jaar af. Voor de mensen een hoop gezelligheid, maar voor de meeste dieren is dit andere koek. De jaarwisseling is voor hen een tijd van het jaar die voor een traumatische ervaring kan zorgen. Daarmee is niet alles gezegd, want een baasje kan met training en mogelijk medicatie de vuurwerkangst van zijn huisdier verminderen. Zet je vuurwerkbril maar alvast op, want hoe je dit doet lees je in dit artikel!

Vuurwerkangst bij huisdieren

Niet geheel onlogisch: harde knallen, vuurtjes en sterke (onbekende) geuren kunnen dieren bang maken. Grote kans dat jouw huisdier schrikt van een plotselinge knal, en jij waarschijnlijk ook. Moet je nagaan dat het gehoor en reukzin van jouw hond, kat, konijn of papegaai vele malen sterker is dan dat van ons. Vuurwerkangst bij huisdieren komt daarom geregeld voor, vooral bij honden en katten.

Symptomen

Let op: jouw hond kan zomaar een heel goed acteurtje zijn. Viervoeters weten namelijk dat als zij angstig gedrag vertonen dat zij aandacht krijgen, niet naar buiten hoeven of getroost worden. Dit betekent niet dat zij altijd een toneelstuk opvoeren. Een hond die écht last heeft van vuurwerkangst herken je aan zijn lichaamstaal:

 • Oren omlaag
 • Staart omlaag
 • Trillen
 • Gapen
 • Mondhoeken omlaag
 • Likt zijn bek af
 • Weinig tot geen eetlust

Waar komt vuurwerkangst bij huisdieren vandaan?

Het kan een beetje confronterend klinken, maar de grootste reden dat huisdieren en voornamelijk honden bang zijn voor vuurwerk, ligt aan het gedrag van het baasje. Als ze ‘negatief’ reageren op geluiden of geuren van vuurwerk worden ze beloond of getroost. Hierdoor denken zij dat het terecht is om bang te zijn.

Gedrag van het baasje

Willen wij de vuurwerkangst van jouw hond verminderen, dan moeten wij toch echt bij het gedrag van het baasje beginnen. Maar hoe doe je dat? Als je viervoeter reageert op een lichtflits of een knal, roep hem dan bij je en ga vervolgens gewoontjes door waar je mee bezig was. Op deze manier leer jij je hond dat hij bij jou veilig is. Herhaal deze techniek vervolgens elke keer wanneer hij  op vuurwerk reageert. Het is een werkje van de lange adem, maar dit zorgt wel ervoor dat jouw hond voortaan naar jou zal komen in plaats van dat hij met oud en nieuw op de vlucht slaat.

Vuurwerk en huisdieren: training

Naast het gedrag aanpassen van het baasje kun je ook de vuurwerkangst van je hond of kat verminderen door middel van vuurwerktraining.

Geluidstraining

Op het internet vind je werkelijk waar alles, zo ook geluidsopnames van vuurwerk. Speel deze zachtjes af terwijl je hond of kat eet, speelt of gewoon ligt te slapen. Voer daarna mondjesmaat het geluid op. Word je huisdier bang of angstig? Zet dan het geluid weer wat zachter en voer daarna  opnieuw het geluid stapje voor stapje weer op. Bij geluidstraining is het belangrijk dat je hiermee begint voordat er buiten vuurwerk te horen is.

Tips bij vuurwerktraining

Vuurwerktraining is zeer geschikt om vuurwerkangst bij huisdieren te verminderen. Toch is het geven van de training en het behalen van resultaten misschien lastiger dan je denkt. Daarom geven wij hieronder handige tips:

 • Laat je hond uit aan de riem zodat deze niet wegrent of bijt in een stuk vuurwerk.
 • Leid je hond af tijdens het uitlaten met een snack of een speeltje zodat hij op jou let en niet op zijn omgeving.
 • Creëer een schuilmogelijkheid, zoals een deken over zijn bench.
 • Koop dan voor je honden oorbeschermers zodat ze niet schrikken van de geluiden van het vuurwerk.

Vuurwerk en huisdieren: kalmeringsmiddelen

Heeft de vuurwerktraining niet helemaal zijn vruchten afgeworpen? Dan kun je aanvullend – op aanraden van de dierenarts natuurlijk – verschillende medicatie proberen waarvan je hond of kat minder angstig wordt. Je kunt hierbij denken aan onderstaande voedingssupplementen of feromonen als kalmeringsmiddelen voor je hond of kat:

 • Adaptil-halsband voor viervoeters of voor in huis een verdamper. De tabletten van Adaptil kun je net voor de jaarwisseling geven.
 • Clomicalm
 • Feliway
 • Telizen
 • Zylkène

Van deze kalmeringsmiddelen wordt je hond of kat kalmer. Ook zal je merken dat vuurwerktraining hierdoor beter zal verlopen en dat de vuurwerkangst tijdens de jaarwisseling zal afnemen. Belangrijk hierbij is dat je zes tot acht weken voor oud en nieuw begint met het geven hiervan.

Je kunt de dierenarts flink in het zadel helpen bij het kiezen van voedingssupplementen, medicatie of therapie door je huisdier te observeren tijdens de feestmaand. Is je huisdier van kleins af aan al bang voor harde knallen en felle flitsen? Of neemt hij dit over van andere dieren? Dit en ander soort informatie is voor jouw dierenarts waardevol om te weten om tot een passend advies te komen.

Training en medicatie: een dynamisch duo

Voor zowel jonge als oude huisdieren geldt dat je het beste medicatie met training kunt combineren in de strijd tegen vuurwerkangst. Alleen medicatie toedienen kan ook, maar dit is vaak onvoldoende. Een goede planning hierbij is om een maand voor oud en nieuw te beginnen met trainen en dit consistent te blijven doen. Als je de gehele feestmaand medicatie en training combineert is de kans het grootst dat jouw huisdier een fijne jaarwisseling tegemoet gaat. 

Vuurwerk en huisdieren: tips voor oudjaarsavond

Naast vuurwerktraining en kalmeringsmiddelen zijn er nog allerlei andere dingen die je kunt doen om de jaarwisseling wat aangenamer te maken voor je huisdier. Onderstaande tips zijn simpel én effectief:

 • Houd je hond buiten aangelijnd zodat deze niet plotseling wegrent bij het horen van vuurwerk.
 • Doe je gordijnen dicht zodat je huisdieren geen flitsen zien.
 • Houd je huisdier binnen door ramen, deuren en het kattenluikje dicht te doen.
 • Blijf zelf kalm als je huisdier reageert op vuurwerk.
 • Laat je huisdier niet alleen thuis.
 • Zet muziek aan zodat je huisdier de geluiden van het vuurwerk minder goed hoort.

Beloning

Blijft je huisdier – ondanks het proberen van al het bovenstaande – nog steeds angstig? Straf je huisdier dan niet! Dit werkt averechts en hiervan wordt ie alleen maar angstiger. Je kunt daarentegen beter je huisdier belonen als hij gewenst vertoont. En wat is dan lekkerder dan een kerstmaaltijd gemaakt door het baasje?

Gedragstherapie verzekerd bij Petplan

Vuurwerkangst verminderen bij je huisdier kan lastig zijn. Daarom is het fijn om te weten dat je hier extern hulp bij kan krijgen, zoals van een katten- of hondengedragstherapeut. Met de hoofdpakketten Basis, Plus en Totaal van onze katten– en hondenverzekering is jouw trouwe vriend deels voor deze medische kosten verzekerd en voorkom je een traumatische jaarwisseling. Wel zo’n fijn gevoel!

Andere interessante artikelen voor jou

Pepernoten bakken voor je hond

Elk jaar komt hij met lekkernijen in het land: Sinterklaas. Tijdens dit feest eten mensen heerlijk chocoladeletters of chocoladepepernoten, maar je hond mag deze niet.

Lees verder »