Home » Dierenadvies » Hond » Verlatingsangst bij hond, hoe ga ik hier mee om?

Verlatingsangst bij hond, hoe ga ik hier mee om?

verlatingsangst hond

Verlatingsangst bij hond, wat is het en hoe ga ik hier als baasje eigenlijk mee om? Nu de corona maatregelen versoepeld worden ga je misschien genieten in een warm oord of mag je eindelijk weer naar kantoor. Dit is natuurlijk prettig voor jou, maar voor je maatje kan dit minder leuk zijn. Die is namelijk gewend aan alle aandacht. Als dit ineens wegvalt kan dit leiden tot verlatingsangst. Met verlatingsangst wordt eigenlijk het probleemgedrag bedoelt dat je hond vertoont wanneer jij weg bent. Je hond voelt hierbij niet alleen angst, maar ook paniek, frustratie en zelfs verlangen. Dit kan leiden tot wangedrag bij je hond als jij weg bent. Voor baasjes is het natuurlijk ook heel vervelend. In dit artikel gaan we in op verlatingsangst bij je hond en geven we tips hoe je hier mee om kunt gaan.

Puppy kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mails over het opvoeden van je puppy!

Hond met verlatingsangst, wat zijn de oorzaken?

Er zijn verschillende redenen mogelijk waarom je hond verlatingsangst heeft. Hierbij moet wel een onderscheid worden gemaakt tussen honden die niet goed alleen thuis kunnen zijn en honden die verlatingsangst hebben. Niet elke hond die niet goed alleen thuis kan zijn heeft verlatingsangst, maar elke hond met verlatingsangst kan sowieso niet goed alleen thuis zijn. De meest voorkomende oorzaken van verlatingsangst bij je hond zijn:
 • Trauma dat opgelopen is tijdens de puppyperiode bij de fokker of in het asiel
 • Veel herplaatsingen van de hond, zoals nieuwe baasjes of verschillende asielen
 • Grote aanpasssingen in het gezin, zoals een geboorte of een overlijden (mens of dier)
 • Veranderingen in de routines van het baasje, zoals weer op kantoor werken na lange periode thuis werken (zoals nu met corona) of op vakantie gaan zonder de hond

Symptomen verlatingsangst hond

Merk je de volgende dingen aan je maatje? Dan kan het zijn dat je hond verlatingsangst heeft:
 • Extra veel blaffen, janken of piepen
 • Slopen (denk aan knagen, gekras aan deuren, en het kapotmaken van spullen)
 • Binnen plassen, poepen of overgeven
 • De mensen thuis overal volgen
 • Voordat je hond alleen thuis is wordt hij onrustig of hyperactief
 • Niet eten als je hond alleen thuis is (terwijl hij normaal gesproken smult van zijn favoriete snoep)
 • Je hond wordt extreem enthousiast als je weer thuis komt, zelfs enthousiaster dan gewoonlijk!
 • Aparte signalen van stress bijvoorbeeld hijgen, kwijlen, trillen, bevriezen, ijsberen, rondjes draaien
Het kan ook voorkomen dat je hond een aantal symptomen vertoont om andere redenen dan verlatingsangst. Zo kan je hond als hij alleen thuis is zich gaan vervelen en daarom baldadig worden.

Verlatingsangst bij honden, wat te doen?

Zoals je ziet aan de symptomen is verlatingsangst bij honden vervelend voor zowel hond als baas. Gelukkig kan hier wel wat aan gedaan worden. Dit is wel een proces waar tijd en moeite in moet worden gestoken. Je hond moet namelijk zelfstandig en onafhankelijk worden en als eigenaar moet je ook je gewoontes aanpassen met betrekking tot het huis verlaten.

Je hond leren alleen zijn

Allereerst is het nodig om je hond te leren dat het geen ramp is als hij niet constant aanwezig is bij zijn baasje. Dit moet langzaam worden opgebouwd, waarbij de hond eerst ‘af’ en ‘blijf’ moet worden aangeleerd. Vervolgens kan de hond eerst in dezelfde ruimte blijven en kan dit opgebouwd worden naar het alleen zijn terwijl de baas in een andere ruimte in huis is. Bouw de tijd hierbij langzaam op en kom terug voordat je maatje in paniek raakt. Je hond hierbij belonen met wat lekkers is natuurlijk op zijn plaats!

Jouw gewoontegedrag

Nu je maatje wat meer vertrouwd raakt aan het huis en het alleen zijn, is het belangrijk om je eigen gewoontegedrag aan te passen. Als je vaste patronen hebt voordat je het huis verlaat, is het belangrijk om die te doorbreken. Je hond kan aan deze patronen herkennen dat je het huis gaat verlaten en kan daarom in paniek raken. Ga echter niet onopgemerkt de deur uit. Dit kan namelijk averechts werken. Verder is het handig om hem lekker te laten rennen voordat je weggaat. Als hij moe is, dan gaat hij eerder lekker rustig liggen. Leg hem daarna op zijn plaats, geef hem wat lekkers en laat je hond verder lekker rusten. Als hij comfortabel is bouw je het weggaan langzaamaan op. Begin met een minuut, en bouw dit bijvoorbeeld per minuut op. Straf je maatje niet af wanneer dit fout gaat, dit kan namelijk leiden tot meer angst en paniek. Als je hond eenmaal alleen thuis is, dan is het belangrijk dat hij is afgeleid. Denk bijvoorbeeld aan interactieve speeltjes die hij kan spelen tegen de verveling.

Medicatie voor hond met verlatingsangst

Mocht dit allemaal niet werken, dan is er uiteindelijk nog medicatie voor je hond je met verlatingsangst. Deze medicatie helpt je hond met angst of paniekgevoelens. Zo zijn er natuurlijke rustgevende producten mogelijk zoals Zylkene en Adaptil en is er voeding beschikbaar die speciaal is voor honden die te maken hebben met angstgevoelens Royal Canin Calm Diet. Deze producten versuffen je hond niet en zijn niet schadelijk. Je dierenarts helpt je hierbij. Verder kan een gedragstherapeut of hondenprofessional je hierbij helpen.