Home » Dierenadvies » Hond » Teek bij hond: voorkomen en verwijderen

Teek bij hond: voorkomen en verwijderen

Teek bij hond

Veel honden hebben wel eens een teek. Vaak gaat dit zonder problemen over, mits het baasje de teek op tijd verwijdert. Maar wat als je niet doorhebt dat jouw hond een teek heeft? Wat kunnen de gevolgen zijn? En belangrijker nog: hoe voorkom je een teek bij je hond? Wees gerust, in dit artikel vind je alle antwoorden.

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine, spinachtige diertjes die nauw verwant zijn met de mijt. Ze komen vooral voor in bosgebieden. De vrouwtjesteken zuigen zich vol met bloed, waarna ze zich op de grond laten vallen en eitjes leggen op die plek. Uit deze eitjes ontstaan larven. De larve die uit een eitje komt zoekt gelijk een gastheer om bloed uit te zuigen. Dit zijn meestal kleine bosdieren zoals egels, vogels of muizen. Als een larve genoeg bloed heeft opgezogen laat hij zich vallen en ontwikkelt hij zich tot een nimf.

Ook nimfen gaan weer op zoek naar een gastheer voor wat bloed, maar nu zijn de grotere bosdieren aan de beurt. Meestal zijn middelgrote zoogdieren een perfecte gastheer voor een nimf. Als de nimf genoeg binnengekregen heeft last hij een rustperiode in die verschilt van 3 maanden tot 2 jaar, afhankelijk van het klimaat. Als de nimf een volwassen teek is wacht hij in het bos op een geschikte nieuwe gastheer. Dit zijn de grootst mogelijke zoogdieren die er rondlopen, zoals bijvoorbeeld een mens, maar ook een hond of een kat. En een teek bij je hond of bij jezelf, dat wil jij nou net niet.

Hoe ziet een teek eruit bij een hond?

Een teek bij je hond herken je aan een zwartbruine kleur in de vorm van een bolletje dat vastzit in de huid. Teken zijn soms maar één millimeter groot, maar als ze zich volzuigen met bloed kunnen ze ongeveer tot een centimeter groot worden. Ze kruipen tussen de haren van je loebas waar ze op zoek gaan naar een plek op de huid waarin ze zich kunnen vasthechten. Teken bij honden zijn vaak te vinden in de nek of op de kop, oren en poten. Natuurlijk kan een teek zich overal bevinden, maar dit zijn de meest voorkomende plekken.

Waar komen teken voor?

De meeste mensen denken dat teken alleen in het bos voorkomen. Dit is niet waar. Veel mensen en dieren lopen juist tekenbeten op in de tuin. Verder komen teken eigenlijk overal voor in Nederland. Van bomen tot in (hoog) gras en van weilanden tot duingebieden. De meeste teken houden ervan om op mossen of dode bladeren te zitten, wachtend op die ene gastheer. Dus als je met je hond door een bepaald gebied loopt, let dan altijd op de tekenen van teken. Logisch, toch?

Symptomen tekenbeet bij hond

Als je het vermoeden hebt dat een teek bij je hond is gaan nestelen is het belangrijk om op bepaalde symptomen te letten. Als je hond een of meerdere van de onderstaande symptomen heeft bel dan direct de dierenarts.

  • Luiheid
  • Geen of weinig eetlust
  • Koorts
  • Pijn
  • Stijfheid
  • Kreupelheid

Gevolgen tekenbeet bij hond

Een tekenbeet kan ernstige gevolgen hebben bij zowel honden als mensen. De bekendste ziekte die men geregeld oploopt van teken is de ziekte van Lyme. Maar er kunnen ook andere ziektes ontstaan. Welke ziektes kunnen allemaal ontstaan door een tekenbeet?

  • Lyme
    Lyme herken je aan verschijnselen van griep. Dit wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie kan na een tijdje verspreid worden naar de hersenen, het hart en de gewrichten. Als je hond Lyme heeft is het belangrijk dat hij op tijd wordt behandeld met antibiotica. Tegenwoordig is het ook mogelijk om preventief te vaccineren tegen Lyme.
  • Babesiose
    Doordat er een parasiet nestelt in de rode bloedcellen van je hond kan hij deze gaan vernietigen. Hierdoor kan je hond gaan leiden aan bloedarmoede, bloedplassen, lusteloosheid en geelzucht. Na verloop van tijd kan een hond hier zelfs aan overlijden.
  • Anaplasma
    Wordt ook wel anaplasmose genoemd. Dit is een zeldzame ziekte. Dit virus veroorzaak een tekort aan bloedplaatjes. Hierdoor worden honden zwak en grieperig.
  • Ehrlichiose
    Net als bij babesiose gaat de bacterie in de bloedcellen van de hond zitten. Hierdoor wordt hoge koorts, stollingsproblemen, gewichtsverlies en lusteloosheid veroorzaakt.

Teken hond voorkomen

Wat kun je er zelf aan doen om een teek bij je hond te voorkomen? Daarvoor zijn verschillende hulpmiddelen te vinden in de dierenwinkel of op internet.

  • Tekenhalsband
    De meeste baasjes gebruiken een preventieve tekenhalsband. Deze halsband stoot teken af en is voor mensen niet schadelijk bij aanraking. Via de band worden twee stoffen verspreid over de huid en de vacht van de hond. De meeste halsbanden beschermen een hond zo’n zeven tot acht maanden tegen teken. Hierna moet deze weer vervangen worden.
  • Pipet
    Een ander hulpmiddel is een pipet. Met de pipet breng je vloeistof aan in de vacht van je hond. Deze vloeistof werkt tegen vlooien en teken. Als je de vloeistof aanbrengt is het belangrijk dat je er direct vanaf blijft en het niet inmasseert. Zo werkt het middeltje het best.
  • Shampoo
    Naast een pipet of een halsband kun je ook kiezen voor een shampoo die preventief werkt tegen vlooien en teken. Voordat je de shampoo gebruikt is het belangrijk dat de vacht van de hond klitvrij is. Maak hierna de vacht een beetje nat en masseer de shampoo in met lauwwarm water.
  • Kammen en controleren
    Het is verstandig om na elke wandeling (vooral wanneer een wandeling in een risicogebied plaatsvindt) even de hond te checken op een teek. Hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker de teek nog weg te halen is.

Teek bij hond verwijderen

Mocht het toch zo ver gekomen zijn dat een teek bij jouw hond terecht is gekomen, dan is het handig als je weet hoe je zo’n beestje verwijdert. Met een tekentang valt in principe elke teek te verwijderen. Als je niet zo snel een tekentang hebt kun je een pincet gebruiken. Maar hoe verwijder je de teek op een goede manier?

  1. Grijp de teek zo dicht mogelijk bij de huid van je hond en trek hem in één ruk recht eruit.
  2. Niet wrikken. Probeer ervoor te zorgen dat de teek in zijn geheel loslaat en de huid verlaat.
  3. Was de ‘plaats delict’ – het gebeten stukje huid – met zeep en water. Het kan zijn dat er na een paar dagen een ontsteking ontstaat. Dit gaat vanzelf over.
  4. Als er nog een restje van de teek in de huid is achtergebleven is het belangrijk om te proberen ook dit stukje eruit te halen. Als dit niet lukt kun je het best de dierenarts bellen.

Teek bij hond laten zitten

Een teek bij een hond moet eigenlijk altijd weggehaald worden. Het laten zitten van een teek is namelijk erg onverstandig. Je hond heeft een verhoogde kans op infecties hierdoor. Soms wordt een teek niet goed verwijderd en krijgt de hond na verloop van tijd last van gedragsverandering. In sommige gevallen eet de hond niet, in andere gevallen ervaart hij stress. Blijf daarom altijd goed letten op de lichaamstaal van de hond. Zo voorkom je een hoop problemen.

Hond verzekeren

Tot slot is het nog goed om te weten dat een hond verzekeren een hoop ellende kan voorkomen. Als jouw hond plotseling ergens last van krijgt kun je soms flinke dierenartskosten verwachten. Daarom is het handig om je hond te verzekeren tegen hoge kosten. Zo kunnen jullie ongestoord van elkaar genieten, zonder zorgen over eventuele kosten. Wil je meer weten? Kijk dan eens op onze hondenverzekeringspagina.