Home » Dierenadvies » Hond » Tandenpoetsen bij de hond

Tandenpoetsen bij de hond

Gebitsproblemen honden

De meeste honden willen zo nu en dan de tanden laten zien. Het is voor je hond dan wel goed als er een mooi gebit tevoorschijn komt. Niet alle honden hebben een even gezond gebit. Veel oorzaken van klachten bij viervoeters ontstaan in de bek. Meestal komt dit dus door een slecht gebit. Tanden poetsen van je hond is daarom belangrijk en het is zaak dat je als baasje deze taak op je neemt. Honden tanden poetsen is belangrijk, maar er zijn ook andere manieren om jouw hond een stralend gebit te geven. We vertellen er alles over in dit artikel.

Honden tanden poetsen, onzin?

Sommige baasjes geloven er niet in: tanden poetsen van je hond. Is honden tanden poetsen onzin? Nee, er komen teveel klachten binnen bij dierenartsen die ontstaan zijn in de bek van een hond. Tanden poetsen van je hond is dus van belang. Jouw loebas wil natuurlijk tegenover andere honden met de bek vol tanden staan. Maar zoals gezegd worden niet alle hondengebitten goed verzorgd en dit leidt vaak genoeg tot nare klachten. Laat je hond dus niet in de steek en verzorg zijn gebit goed. Er zijn naast poetsen ook andere manieren om het gebit te onderhouden.

Tanden poetsen hond: gewone tandpasta? Niet doen!

Honden tanden poetsen is een serieuze klus en er moeten goede producten aangeschaft worden. Gebruik bij het poetsen géén gewone tandpasta. In gewone tandpasta zit namelijk fluoride en dit is giftig voor honden. Er zijn op internet en in dierenwinkels talloze voorbeelden van hondentandpasta te vinden. Gebruik dus altijd een pasta die gemaakt is voor je hond.

Tanden poetsen hond: kokosolie

Wat wél goed is voor een stralend hondengebit en waar honden helemaal dol op zijn is kokosolie. Honden tanden poetsen met kokosolie is dus geen probleem. In tegendeel: de meeste honden zijn dol op de smaak van kokosolie. Daarnaast bevat kokosolie antimicrobiële eigenschappen die ervoor zorgen dat het gebit goed beschermd blijft. Dus als alternatief voor hondentandpasta kun jij jouw loebas verwennen met kokosolie, om je tanden bij af te likken!

Wie het baasje is trakteert

Je hond begint al te watertanden als hij het ziet: een lekker bot. Trakteer je huisgenoot zo af en toe eens met zo’n lekkere kluif. Niet alleen je hond vindt dit fijn, ook jij. Tanden poetsen van je hond is in mindere mate nodig wanneer je rakker zo’n beetje elke dag iets te kluiven heeft. Kluiven reinigt namelijk het gebit van je hond. Je kunt als baasje het beste kiezen voor gedroogd vlees, runderhuid of een rauw bot van niet-staande delen. Smullen maar!

Het gebit van mijn hond straalt: zit er iets in het water?

Het antwoord hierop kan zijn: ja! Er zijn namelijk heel veel wateradditieven beschikbaar om het gebit van je hond te reinigen. Dit zijn kleine flesjes waarvan je een paar druppels mengt met het water van je hond. Dit is dus de meest eenvoudige manier om het gebit van je hond onder handen te nemen, mits jouw hond er van houdt. Er zijn veel honden die niet van de geur of smaak houden en die weigeren te drinken.

Spray tegen aanslag en slechte adem

Er bestaan ook sprays die kunnen helpen je hond een betere adem te geven. Wanneer je het voor elkaar krijgt om de lippen van je hond op te trekken kun je de tanden beginnen te sprayen. Het is belangrijk dat je goed bij de tanden terecht komt die de meeste aandacht nodig is.

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mails over het opvoeden van je puppy!

Hoe poets je tanden van een hond?

Bij sommige honden gaat het gemakkelijk, bij andere honden moet jij als baasje echt even je tanden erin zetten. Tanden poetsen van je hond is niet altijd even eenvoudig. Door je hond van jongs af aan te laten wennen aan het tandenpoetsproces, zal hij er op latere leeftijd aan gewend zijn en minder weerstand geven. De tanden poetsen van je hond is natuurlijk niet altijd een leuk en gezellig klusje, maar je hond zal je dankbaar zijn voor een gezond en stralend gebit dat soms tevoorschijn komt, bijvoorbeeld tijdens het grommen. Daarom hebben wij een instructie voor tanden poetsen hond opgesteld:

Stap 1: Stop! Gebitscontrole

Het is belangrijk om voor het tanden poetsen van je hond eerst zelf een kijkje te nemen in de bek van je rakker. Op deze manier kun je eventuele problemen zien aankomen. Mocht je plekken tegenkomen die je niet vertrouwt, is het handig om de dierenarts hiervoor te raadplegen. Een gezond gebit heeft witte tanden en het tandvlees is stevig, roze en ziet er gezond uit. Sommige honden hebben pigmentvlekken op hun tandvlees. Dit kan helemaal geen kwaad. Rood en bloedend tandvlees kunnen wijzen op ontstekingen in de bek. Als dit niet behandeld wordt kan dit leiden tot tanduitval bij je hond. Tandplak kun je herkennen aan een gele of bruinige kleur aan de randen van de tanden en kiezen.

Stap 2: Wennen aan de tandenborstel

Honden tanden poetsen gaat het best als je vriend gewend is en weet wat er komen gaat. Daarom laat je jouw hond eerst even wennen aan de tandenborstel. Als dit goed gaat geef je een kleine beloning in de vorm van een snoepje of een compliment. Nu is het tijd om de snuit voorzichtig vast te pakken. Als je hond weerstand biedt, neem dan een stapje terug tot dat jouw hond er klaar voor is.

Stap 3: U mag de mond openen!

Nu is het tijd om de bek van je hond voorzichtig te openen. Til eerst de lip op en inspecteer het gebit. Oefen dit regelmatig tot je hond ook hieraan gewend raakt. Over het algemeen vinden de meeste honden dit geen pretje, dus oefen regelmatig samen. Als het zonder problemen verloopt is het moment aangebroken om de kaak van je hond vast te pakken en zijn bek voorzichtig te openen. Open de bek – waar het kan – zo ver mogelijk en bekijk goed alle tanden, ook de kiezen helemaal achterin de bek.

Stap 4: Oefenpoetsen

Omdat de stap naar het poetsen mét borstel voor honden vaak nog te groot is, oefen je eerst even met je vinger. Als je hond dit prima vindt kun je een gaasje gebruiken om hem alvast aan het schurende gevoel te laten wennen. Masseer hierbij zachtjes de tanden en blijf je hond complimentjes geven wanneer hij braaf is! Ook kun je hondentandpasta gebruiken om te oefenen. Hondentandpasta maakt niet per se het gebit schoon, maar is meer een lekkere beloning voor je viervoeter. Wanneer je hond helemaal gewend is aan dit proces kun je beginnen met een vingertandenborstel. Zo maak je jouw hond klaar voor het echte werk.

Stap 5: Tijd voor het echte werk

Nu jullie samen alle stappen succesvol hebben doorlopen is het tijd om de tandenborstel erbij te nemen. Voor honden bestaan er speciale borstels die lekker zacht zijn. Voordat je begint is het goed om te vermelden dat je hond genoeg mogelijkheden krijgt om regelmatig te slikken. Maar hoe poets je tanden van een hond? Nu is het tijd om de borstel naar het gebit te brengen. Begin altijd met de hoektanden en verplaats de borstel vervolgens richting de grote kiezen achterin de bovenkaak en aan de buitenkant. Op deze plekken ontstaat het meeste tandsteen en dit is dus belangrijk om goed te poetsen. Maak langzame poetsbewegingen en schrik je hond niet te veel af. Als het begin van tanden poetsen van je hond goed gaat kun je de binnenzijde en de rest van het gebit poetsen. Gebruik altijd tandpasta die is gemaakt voor honden, dus zonder fluoride.

Hoe vaak poets ik de tanden van mijn hond?

Tanden poetsen van je hond is zeker een aantal keer per week nodig aan het begin. Hoe meer tandplak je verwijdert, hoe minder je later de tanden hoeft te poetsen. Honden tanden poetsen gaat het gemakkelijkst wanneer je er een vast moment op de dag voor neemt. Zo went je hond – net als met uitlaten – aan de structuur van de dag. Op deze manier accepteert hij ook sneller dat het klusje eraan zit te komen!

Video-uitleg tanden poetsen hond

Wil je aan de hand van een video meer uitleg over het tanden poetsen van je hond? Check dan ons Youtube-kanaal!