Home » Dierenadvies » Hond » Puppycursus, heb je hier al over nagedacht?

Puppycursus, heb je hier al over nagedacht?

Puppycursus
De puppycursus is een belangrijke fase in het leven van een hond. Wat een basisschool voor kinderen is, is een puppytraining dat voor puppy’s. Een goede puppycursus leert je kleine vriend onder andere niet aan de lijn te trekken, te luisteren als je hem roept en allerlei commando’s én handigheden. Ook leert hij hier, net zoals kinderen op een basisschool, om te gaan met andere honden. Onmisbaar dus! In dit artikel lees jij alles wat je hierover moet weten.

Is puppycursus nodig?

Puppycursus is niet verplicht. Als baasje kun je natuurlijk je pup ook zelf dingen bijbrengen. Maar wij raden het in ieder geval wel sterk aan, want een goede puppycursus zorgt ervoor dat je hond op een speels manier de commando’s onder de knie krijgt en leert omgaan met andere honden. Ook kun je hier alles vragen aan je puppytrainer, maar ook ervaringen delen met andere baasjes. Het opbouwen van de band tussen jou en je puppy staat hierin centraal. Je brengt namelijk veel tijd met samen door, speelt met elkaar en je hond leert ook te spelen met soortgenoten. De instructeur helpt hierbij en beantwoordt ook jouw mogelijke vragen over voeding, probleemgedrag zoals verlatingsangst, en het zindelijk maken van je pup.

Wanneer beginnen met puppycursus?

De beste leeftijd om met puppycursus te beginnen is als je pup ongeveer 12 weken oud is. Dan is jouw hond – en de andere honden van de puppytraining – ingeënt en kunnen ze elkaar niet meer aansteken met ziektes. Plus, een puppy zit dan ook in de socialisatiefase. In deze levensfase leert je viervoeter de wereld, met alles wat daarbij hoort zoals mensen, dieren, geluiden en geuren, kennen. Een puppycursus is hiervoor de plek bij uitstek!

Je pup in contact met de buitenwereld

In deze fase leert je pup dus te wennen aan nieuwe prikkels. Dit is een belangrijke fase, dus doe het rustig aan. Stapje voor stapje. Als baasje kun jij hier een grote rol in spelen. Stel je puppy steeds bloot aan een nieuwe prikkel, zowel binnen als buiten. Binnen kan stofzuigen zijn, buiten het zien van een meeuw. Reageert hij angstig? Dan is je pup nog niet toe aan deze prikkel. Troost hem niet! Zo versterk je deze angst alleen maar. Breng je pup, deels op zijn tempo maar ook op die van jou, vaker in contact met de prikkel tot hij deze als normaal gaat beschouwen.

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mail over het opvoeden van je puppy!

Wat kost een puppycursus?

De gemiddelde puppycursus kost 20 euro per les en bestaat uit ongeveer 8 lessen van 1 uur, wat dus neerkomt op 160 euro. Dat klinkt natuurlijk als veel geld, maar bedenk wel dat dit de basis in de opvoeding van jouw puppy is waar je een heel hondenleven profijt van maakt. Hierbij geldt: goedkoop is duurkoop!

Online puppycursus

In deze coronatijd is een online puppycursus misschien een verstandige keuze.
Deze cursussen komen voor in de vorm van een e-book, een webcam gesprek met een instructeur, online oefeningen en toetsen. Vaak biedt een online puppytraining naast trainmateriaal ook nog algemene informatie over honden. Bijvoorbeeld over het soort hondenras dat je hebt, maar ook andere tips & tricks die bij de gemiddelde puppycursus niet behandeld worden. Een online puppycursus mist dan wel weer het sociale aspect die een ‘fysieke’ wel biedt. Je hond leert via de online cursus niet te socialiseren, wat normaal gesproken een belangrijk onderdeel van de training is. Houd dit in gedachte bij het kiezen van een online cursus.

Hondenschool in de buurt

Enthousiast geworden? Tegenwoordig schieten puppycursussen als paddenstoelen uit de grond! Een puppycursus in de buurt is daarom ook niet moeilijk om te vinden. Een goede hondenschool maakt gebruik van positieve lesmethodes met gecertificeerde instructeurs die niet meer dan 6 honden per persoon onder zich hebben. Belangrijkste is natuurlijk dat jij en je hond zich prettig voelen. Ga daarom vooraf een keertje kijken om een indruk te krijgen van de cursus en de hondenschool. Via deze link vind je een hondenschool bij jou in de buurt.