Home » Dierenadvies » Hond » Puppy gedrag corrigeren

Puppy gedrag corrigeren

puppy gedrag corrigeren

Leestijd: 4 minuten

Super spannend allemaal. Weken lang is er met smart gewacht op de nieuwe pup. Na eindeloos zoeken op internet en vele boeken gelezen te hebben is er besloten door papa en mama om voor een bruine Labrador Retriever te gaan. Goede fokker, prima recensies en 2 weken geleden hebben jullie voor de eerst keer Benno gezien. Benno, de knapste Labradorpup van de wereld. En morgen, morgen is het eindelijk zo ver, dan komt die knuffel pup in het warmste gouden nest van Nederland. Bij jullie….. tijd om het op te voeden, een cursus puppy gedrag.

Puppy gedrag, is dit normaal?

Benno is nu precies een week in huis en met wallen in je ogen speur je internet weer af naar gedragsproblemen bij puppies. Leuk en aardig allemaal, maar niemand heeft je verteld dat die blije labrador met zijn kleine bekkie al een heel bankstel kan slopen. Hij springt tijdens het wandelen steeds met zijn vieze natte poten tegen je witte spijkerbroek op. Je handen zitten onder de bijtwonden en krassen en je weet ondertussen dat een speels puppyhapje in je achillespees schreeuwend pijnlijk is. En dan die nachten….alsof er weer een baby in huis is. Piepen en janken in de bench, plassen over zijn kussen en poepen in de waterbak.

Wel of geen gedragsprobleem

Tsja en dan gaat er toch iets knagen aan je. Is dit gedrag passend bij een Labrador Retriever? Is Benno wel in orde? Hoe lang blijft een pup mij ‘s nachts wakker houden? Het zweet breekt je alleen al uit bij het idee dat die kleine knuffelbol je schoenen levenslang blijft slopen. Onwenselijk gedrag is het zeker, maar zeker geen gedragsprobleem, gewoon puppy gedrag. Natuurlijk is het wel zo dat genetica een belangrijke rol speelt in het gedrag van een hond. Bepaalde rassen hebben bepaalde gedragingen. De Jack Russel is druk. De Boxer is altijd blij. De Border Collie moet werken, spelen, rennen. Bij een Labrador Retriever mag je verwachten dat hij elke sloot en modderpoel zal induiken want zwemmen is zijn leven.

Ligt het aan ons?

Wanneer wij als ‘baasjes’ een gedrag van een pup als problematisch gaan zien, is het meestal zo dat dit als ‘normaal’ gedrag kan worden gezien. De hele dag word je blij als Benno met jou speelt en aan zijn flostouw zit te trekken. Mooi man, tot dat Benno aan je pantoffels loopt te trekken.

Flostouw oké, pantoffels niet. Zou die lieve Labradorpup dat kunnen snappen?? Is dit een gedragsprobleem? Echt niet. Het is onze mindset. We hebben een pup thuis. Een pup. Die moet nog van alles leren en afleren. En aangezien je moederhond er niet meer is ligt die opvoedingstaak bij jou én je gezin. Weet niet wie het verzonnen heeft, maar het is helaas echt zo, opvoeden kost tijd.

Tips om puppy gedrag te sturen

Accepteren van bepaald puppy gedrag is één, het oplossen en bijsturen is twee. Daarom enkele tips om het ‘ongewenste’ puppy gedrag van die lieve Benno zo snel mogelijk bij te sturen. Voorkomen dat hij je bankstel/schoenen/jas sloopt:
 • Experimenteer met zo veel mogelijk verschillende speeltjes. Wat vindt Benno leuk? Probeer ook eten (brokken) in speeltjes te verstoppen.
 • Logisch, maar hou bepaalde voorwerpen, zoals je dure Michael Kors tas, uit de buurt van je hond.
 • Hou deuren dicht en zorg ervoor dat hij niet de trap op kan lopen, of ongezien in het toilet de wc-borstel kan opeten.
 • Corrigeer het bijten op vreemde voorwerpen direct met een strakke ‘NEE’.
Speels bijten in handen en benen:
 • Zorg voor genoeg speeltjes en afleiding.
 • Wanneer Benno dan toch weer in je kuit hangt…… Corrigeer duidelijk en scherp en bied hem direct een ander ‘speeltje’ aan.
 • Het kan helpen dat je leert wanneer bepaald speels bijtgedrag optreedt. Door dan de pup aan bijvoorbeeld een tuigje te hebben, is het mogelijk op voorhand (dus voor het bijten) al in te grijpen.
 • Binnenkoppertje, maar zorg ervoor dat je zo snel mogelijk met je Labradorpup gaat trainen bij een puppy klasje.
Opspringen tegen mensen:
 • Leer je hond zo snel mogelijk om te gaan zitten op commando.
 • Houd geen flostouwen, tennisballen of koekjes in je hand ver boven de pup. Dan is er voor die lieve pluizenbol minder reden om te springen.
 • Laat vrienden, buren, oma door de knieën gaan als ze Benno aanhalen.
 • Ook hier is correctie op voorhand, dus voordat het opspringen gaat gebeuren nodig. Doe de pup een tuigje om. En NEE is NEE.
castratie hond

Bloed, zweet en tranen

Yep, yep er gaat wat bloeddruppels vloeien als de nieuwe pup vol in je arm hangt. Er wordt wat afgezweten wanneer je de hele dag je Labrador achter na moet rennen omdat hij op straat continue dreigt op te springen tegen elke buurvrouw (met een panty aan). En nee, het is echt niet erg om eens flink te huilen als je nieuwe waxjas professioneel ontleed in de gang wordt terug gevonden.
Maar deze bloed, zweet en tranen heb je natuurlijk over voor de allerliefste, de allerknapste, de allerleukste, de allerbeste, de aller slimste én aller knuffeligste pup van de wereld. Toch?

Geschreven door Mark Huis in ‘t Veld – Dierenarts