Home » Dierenadvies » Hond » Puppy alleen laten: jouw pup op eigen pootjes

Puppy alleen laten: jouw pup op eigen pootjes

Honden zijn sociale dieren. Het liefst zijn ze de hele dag in de buurt van hun baasje. En wij natuurlijk bij onze pups. Helaas, het echte leven gaat gewoon door. Werken, boodschappen doen of familiebezoek; soms moet je jouw puppy alleen laten. Hoe lastig dit ook is, samen maken jij en je hond er het beste van. Hoe leer je een puppy alleen thuis blijven en vanaf welk moment kun je een pup alleen thuis laten – zónder dat het beestje stress heeft? Met deze tips leer je jouw pup op eigen pootjes staan.

Vanaf wanneer kun je een puppy alleen laten?

Het liefst stel je het moment zo lang mogelijk uit, maar elk hondenbaasje moet – voor zichzelf en voor de pup – leren wat (kortstondig) afscheid van elkaar nemen is. Vanaf wanneer kun je een puppy alleen laten? Wanneer jouw pup zo’n elf of twaalf weken oud is kun je het dier stap voor stap laten wennen aan alleen thuis zijn. Een goede manier om jouw rakkertje hierop voor te bereiden is het gebruiken van een hondenbench. Dit veilige plekje voorkomt dat jouw hond uit stress of verveling z’n frustratie uit op jouw mooie meubels als jij een boodschap doet of op visite gaat.

Puppy alleen laten in bench

Gebruik je een bench voor een puppy alleen laten? Het is belangrijk dat het dier zich prettig voelt op z’n eigen plekje, voordat je daadwerkelijk écht weg bent. Een puppy alleen laten in een bench is een kwestie van het dier laten wennen. Plaats het dier in de hondenbench met wat lekkers, doe het deurtje dicht en ga naar een andere ruimte. Na een minuut of vijf laat je het beestje weer uit de bench. Let op: haal een pup alleen uit de bench als het dier rustig is. Doe je dit terwijl een hond piept, blaft of krabt, dan denkt het beestje dat het daarom z’n zin krijgt. En dit wil je natuurlijk voorkomen. Het ‘alleen’ zijn breid je stukje voor stukje verder uit.

Hoelang kun je een puppy alleen laten?

Even bijkletsen bij de buren, een wasje draaien op zolder of een kopje koffie achterin de tuin; tast voorzichtig af hoe jouw puppy alleen laten oppakt. Beloon het beestje als je terugkomt op het juiste moment én op de juiste manier; zo begrijpt jouw pup sneller wat je van het dier verwacht. Hoelang je een puppy alleen kunt laten heeft met de leeftijd en vooral de behoeften van het dier te maken. Puppy’s van 8-10 weken kunnen hun plas maximaal één uur ophouden; houd hier rekening mee! Laat je het dier langer alleen of in de bench, dan leert de pup zichzelf aan in de hondenbench te plassen. Voor hoelang je een puppy alleen thuis kunt laten zonder ongelukjes bestaat een eenvoudige stelregel: elke maand dat het dier oud is, staat gelijk aan één uur plas ophouden.

Trainen van een pup alleen thuis laten

Het goed trainen van een pup alleen thuis laten is belangrijk voor later. Pikken jij en jouw viervoeter dit goed op, dan scheelt het je in de toekomst behoorlijk wat kopzorgen. Begin daarom zo snel mogelijk en blijf oefeningen dagelijks herhalen. Het liefst niet meerdere keren achter elkaar, maar verspreid over de dag. Zo went het dier sneller aan alleen zijn en kun je een puppy alleen laten steeds verder uitbreiden.

Puppy alleen laten: voorkom verlatingsangst

Honden zijn oplettend en volgen jouw gedrag op de voet. Ze hebben razendsnel in de gaten dat jij op het punt staat het huis te verlaten. Dit komt doordat we vaak voorspelbaar zijn. Zet je jouw hond alleen in een bench of in z’n eigen kamer als je de deur uitgaat, dan kan het dier zich hier tegen gaan verzetten. Het is zaak jouw hond te blijven ‘verrassen’. Doe dit door het beestje ook als je gewoon thuis bent af en toe eens in de bench te plaatsen, bijvoorbeeld met een sappige kluif, of rammel met je huissleutels zonder dat je daadwerkelijk op pad gaat. Het vermijden van vaste patronen helpt verlatingsangst te voorkomen bij een puppy alleen laten.

Negeren voor eigen bestwil

Hoe moeilijk een puppy alleen laten ook is, om het ‘normale’ leven op te pakken en het dier zo goed mogelijk leren op eigen pootjes te staan als jij er niet bent, moet je sterk zijn. Is jouw pup gewend en is het tijd om het dier echt alleen thuis te laten? Geef het beestje vlak voordat je weggaat dan geen aandacht. Praat niet tegen de hond en maak geen oogcontact. Zo verklein je het verschil tussen het moment dat je er bent en wanneer je niet thuis bent. Dat klinkt cru, maar het is voor eigen bestwil – voor jou én jouw hond. Wil je meer weten over het opvoeden van een pup, bijvoorbeeld over een puppy uitlaten of een puppy wassen? Op onze adviespagina voor nieuwe hondenbaasjes ontdek je alle tips en tricks voor een happy hondenleven.

Andere interessante artikelen voor jou

Andere interessante artikelen voor jou