Home » Dierenadvies » Hond » Pittige pup in de praktijk

Pittige pup in de praktijk

pittige pup in de praktijk

Leestijd: 3 minuten

Het is altijd fijn om een nieuwe cliënt met een pup in de praktijk te verwelkomen.

Deze dame kwam met een Shiba Inu pup van twaalf weken voor de vaccinatie. Er zijn weinig pups zo vertederend als een Shiba Inu pup. Een klein vosje met een wollig vacht. Een levende knuffel. ‘Ik moet je er wel op wijzen dat deze hondjes er schattig uitzien, maar een pittig karakter kunnen hebben, zei ik. ‘Het is belangrijk dat je zorgt dat je de baas blijft.’ De dame keek mij een beetje geschrokken aan.

‘Zet je hem maar op de tafel,’ zei ik. De dame trok aan de lijn, maar het hondje bewoog geen millimeter. Ik pakte de pup beet en zette hem op de tafel. Daarna gebeurde er van alles. Sneller dan het oog kon volgen. Kleine vlijmscherpe tanden boorden zich in mijn vingers. Ik drukte het diertje op de tafel, die inmiddels besmeurd was met mijn bloed. Hij probeerde mij nog steeds te bijten, terwijl hij onophoudelijk krijste, poepte en plaste. Mijn assistente en stagiaire snelden toe. ‘Handschoenen!’ riep ik, terwijl ik de grootste moeite had om het melkgebit weg te houden van mijn vingers. Met de dikke handschoenen die we gebruiken om agressieve katten te hanteren, hielden mijn assistente en stagiaire het diertje in bedwang. Ik diende snel de vaccinatie toe.

Daarna verbond ik mijn hand die maar niet stopte met bloeden.

Ik ben in mijn carrière als dierenarts maar enkele keren door een hond gebeten en nog nooit door een pup. De eigenares van de pup keek met grote ogen toe. ‘Ik vind het allemaal zo erg,’ zei ze. ‘Ik heb hem nooit vastgepakt want dat wilde hij niet.’

Socialisatiefase bij de pup

Bij navraag bleek dat de pup afkomstig was van een broodfokker in België. Een onderneming die op internet adverteerde met allerlei rassen. De pup was niet gesocialiseerd en daarom doodsbang voor mensen en aanraking. Pups dienen in hun eerste levensfase, de zogenaamde socialisatieperiode te wennen aan mensen. Een pup die tijdens de socialisatieperiode geen of onvoldoende contact met mensen heeft gehad, blijft meestal angstig gedrag vertonen. Dit kan zich uiten in agressie en andere gedragsproblemen. Het is dus van het grootste belang dat de pup die je aanschaft goed gesocialiseerd is. Koop nooit een pup bij een dierenwinkel of handelaar. Niet alleen zijn deze pups vaak minder gezond, maar ook niet goed gesocialiseerd.

Ik verwees de eigenaar van de pup door naar een gedragstherapeut. Deze vroeg zich na de eerste training af of het hondje zijn angst ooit kwijt zou raken.

 

Gedragstherapie wordt
vergoed na doorverwijzing