Home » Dierenadvies » Hond » Pas op voor parasieten in de zomer

Pas op voor parasieten in de zomer

pas op voor parasieten in de zomer

Leestijd: 4 minuten

Neem je je huisdier mee op vakantie? Bescherm je huisdier dan goed tegen parasieten. Lees de tips van Paul Overgaauw, erkend parasitoloog. In de zomer komen onze huisdieren veel vaker buiten en daarmee ook vaker in contact met allerlei parasieten die we ‘s winters niet of nauwelijks zien. En vaak ook nemen we ze mee op vakantie en komen ze in aanraking met bepaalde parasieten die we in Nederland niet tegenkomen. Parasieten kunnen overlast veroorzaken, zoals jeuk en huidproblemen, maar ook ziekten overbrengen. Dit laatste zien we vooral tijdens vakanties in in Zuid- en Oost-Europese landen.

Huisdier mee op vakantie

Gaat je huisdier mee op vakantie? Informeer dan tijdig bij je dierenarts naar alle eisen van en mogelijke ziekten in het land van bestemming. Vergeet ook niet de landen waar jij met je huisdier doorheen reist. Eén van de belangrijkste voorzorgsmaatregelen is de vaccinatie van hond of kat tegen hondsdolheid. Neem indien nodig tabletjes mee tegen reisziekte en verder voldoende drinkwater en voeding. Daarnaast moet het huisdier voorzien zij van een identificatiechip. De codes hiervan zijn internationaal, zodat bij het zoekraken van het huisdier de eigenaar kan worden achterhaald.

Vlooien

Vooral in de zomer en het najaar gaan vlooien onze huisdieren belagen. Op alle plekken waar besmette dieren komen, tref je dan eitjes, larven en poppen aan. Vooral rond de slaapplaatsen van de hond en kat, omdat de meeste vlooieneitjes ’s nachts worden gelegd. Volwassen vlooien blijven meestal op de eenmaal gekozen gastheer. De belangrijkste problemen van vlooien zijn jeuk en vlooienallergie. Ook kunnen vlooien bij honden en katten lintworminfecties overbrengen. Begin daarom tijdig met vlooienbestrijding en blijf dit volhouden om de dieren vlooienvrij te houden.

Teken

Teken zijn spinachtige parasieten die in Nederland meerdere keren een gastheer nodig hebben om bloed te zuigen. De hele cyclus van eitje tot volwassen teek duurt gemiddeld 2 tot 4 jaar. Uiteindelijk wordt er op de gastheer gepaard, waarna het wijfje zich in ongeveer één week volzuigt met bloed. Daarna valt ze van de gastheer af; legt duizenden eitjes en sterft. Teken klimmen in grashalmen of struiken en hechten zich vast tot een geschikte gastheer voorbijkomt. Ze kunnen maanden tot jaren overleven buiten de gastheer. Deze parasieten kunnen vooral in Zuid-Europese landen ernstige ziekten overbrengen op de hond. Teken worden bestreden met langwerkende (soms 3 maanden) tekenbestrijdingsmiddelen. Ze sterven binnen 24 na contact met deze middelen en meestal zitten ze dan nog vast in de huid.

Oogstmijt

De oogstmijt of herfstmijt ziet er uit als een speldenknop-klein, rood-oranje spinnetje. Hij komt vooral voor in grasland op kalkhoudende grond. De mijten zijn actief vanaf het voorjaar, maar geven vooral problemen in de late zomer en de herfst. De beten van de oogstmijt veroorzaken intense jeuk en daardoor ernstige irritatie en huidontsteking bij mens en dier. Besmetting kan worden voorkomen met tekenbestrijdingsmiddelen.

Vliegen (myiasis)

Sommige vliegen, zoals stalvliegen en dazen, kunnen mensen en dieren steken waardoor irritatie en huidontsteking kan ontstaan. Ernstiger zijn de groene vliegen die myiasis (infectie met vliegenmaden) veroorzaken. Dit ontstaat als de vrouwelijke vlieg eitjes legt op een warme, vochtige huid – door urine of diarree – of in natte wonden. De maden die uit deze eitjes komen, kruipen door de huid of in lichaamsopeningen en veroorzaken veel weefselschade met pijn. Ernstig aangetaste patiënten zijn erg ziek en kunnen zelfs sterven. Dat geldt voor schapen en konijnen, maar ook bij hond en kat. Wees daarom bedacht op deze infectie bij dieren die diarree hebben of andere vochtige huidproblemen in de zomer. Vooral tijdens warme, drukkende weersomstandigheden. Houd de dieren zoveel mogelijk schoon en droog en inspecteer ze dagelijks zorgvuldig. Door ze binnen te houden bij broeierig weer of als ze vochtige huidproblemen hebben, is de kans dat deze gevaarlijke vliegen erbij komen veel kleiner.

Bloedwateren

Bloedwateren of babesiose komt vooral voor in Zuid-Europa en wordt veroorzaakt door een parasiet die via een tekenbeet in het bloed terecht komt en daar de rode bloedcellen vernietigt. Daardoor ontstaan bloedarmoede, sloomheid en geelzucht. Geïnfecteerde honden worden plotseling ziek, hebben koorts en plassen bruinrode urine (door lever- en nierbeschadiging). Preventie bestaat uit een goede tekenbestrijding plaatsvinden met dagelijkse controle van de huid en vacht.

Leishmaniase

Beten van zandvliegjes zijn de oorzaak van een parasiet bij de hond die Leishmaniase tot gevolg heeft.
De vliegjes zijn zo klein (2-3 mm) dat ze horrengaas kunnen passeren. De ziekte komt voor in landen rond de Middellandse zee. De periode tussen besmetting en ziek worden kan soms enige jaren duren, dus lang nadat de hond weer thuis is. Er ontstaan huid- en nagelproblemen, de dieren vermageren en worden slomer. Honden die in deze gebieden wonen zijn bijna allemaal besmet, maar hebben weerstand opgebouwd. Pas daarom op met het meenemen van zo’n (zwerf)hond naar Nederland, de ziekteverschijnselen kunnen altijd later nog optreden. Het beste is om de eigen hond niet mee te nemen naar gebieden waar de ziekte voorkomt. Als je dit toch doet, dan kunnen de zandvliegen op afstand worden gehouden met speciale afwerende insecticiden (halsband, spray). Ook helpt het om de dieren ’s avonds tijdens de schemering binnen te houden als de zandvliegen actief worden.

Vossenlintworm

In veel Europese landen komt de vossenlintworm voor, in Nederland ook in Groningen en Zuid-Limburg. De vos of de hond raakt geinfecteerd na het eten van besmette prooidieren (knaagdieren). In de ontlasting van de vos worden lintwormeitjes uitgescheiden die de mens kunnen besmetten bijvoorbeeld via besmette, wilde bosvruchten. Honden in risicogebieden moeten maandelijks preventief ontwormd worden met een middel tegen (vossen)lintwormen.