Home » Dierenadvies » Hond » Paastips voor je huisdier

Paastips voor je huisdier

paastips huisdier

Met Pasen voor de deur beginnen we feestmaaltijden te bedenken, het huis te versieren en paaseitjes te zoeken. Het is natuurlijk wel zo gezellig als niet alleen mensen maar óók huisdieren meedelen in deze feestvreugde. Een eigen paasontbijt of speurtocht voor jouw dierlijke huisgenoot is door een creatief baasje dan ook snel bedacht. Toch moet je tijdens deze dagen een extra oogje in het zeil houden, want er liggen helaas gevaren op de loer. Wij vertellen het je met onze paastips!

Veilig versieren

Iedereen versiert natuurlijk zijn huis met Pasen! Maar niet elke decoratie is hiervoor geschikt als jij met huisdieren leeft. Zoals plastic gras, paaslelies en paaseitjes: het een is helaas nog gevaarlijker dan het ander.

Plastic gras

Plastic gras wordt vaak gebruikt om een paasmandje te bedekken of om de eettafel een extraatje te geven. Maar met een rondlopend huisdier in huis is dit wel opletten. Het groene goedje kan namelijk op de tong of in de maag gaan vastzitten en ernstige schade toebrengen aan het darmkanaal. Vaak moet dit operatief verwijderd worden met hoge dierenartskosten tot gevolg. Wil je toch plastic gras gebruiken? Zorg dan ervoor dat het buiten het bereik van je huisdieren is!

Paaslelies

Paaslelies oftewel narcissen zijn zeer gevaarlijk voor huisdieren. De bloemblaadjes, de bladeren, de stengel en zelfs het stuifmeel: alle delen van deze plant zijn giftig. Huisdieren die slechts één blaadje binnenkrijgen kunnen ernstige nierfalen krijgen. Wij adviseren om deze paaslelies niet in huis te nemen als er huisdieren aanwezig zijn. Als je toch een mooie bos cadeau krijgt, plaats deze dan ver buiten het bereik van jouw huisdieren.

De symptomen dat je huisdier de plant heeft binnengekregen zijn onder andere:

  • Braken
  • Lethargie
  • Gebrek aan eetlust
  • Verhoogde dorst

Vertoont jouw huisdier een van deze symptomen of heb je het vermoeden dat hij van de plant heeft gegeten, breng hem dan onmiddellijk naar de dierenarts!

Paaseitjes

Paaseitjes zijn natuurlijk niet te missen tijdens Pasen. Maar let op: chocolade is niet alleen giftig voor honden, maar eigenlijk voor alle huisdieren. Het verschil is dat katten en konijnen minder snel naar chocolade graaien dan honden. Zorg er dus voor dat er géén paaseitjes verstopt zitten in de paasmandjes voor jouw huisdier en dat deze worden bewaard op een plek waar zij niet bij kunnen. Het aantal telefoontjes over honden die chocolade hebben gegeten neemt met bijna 200 procent toe in de week voor Pasen!

Symptomen van chocoladevergiftiging bij honden zijn onder andere:

  • Uitdroging of overmatige dorst
  • Diarree
  • Kwijlen
  • Hoge temperatuur en bloeddruk
  • Hyperactiviteit en prikkelbaarheid
  • Braken met bloed
  • Epileptische aanvallen

Paasactiviteiten voor je huisdier

Laat je huisdieren meegenieten van de paasactiviteiten. Zij zijn niet alleen je maatje, maar ook een echt gezinslid. Betrek ze dan ook bij onderstaande ideetjes:

Speurtocht

Honden en katten zijn echte speurneuzen! Hoe leuk is het dan ook niet om voor hen een speurtocht te maken. In plaats van paaseieren gaan zij op zoek naar hun dierensnoepjes die jij voor hen verstopt hebt. Vindt je kat het te moeilijk? Help hem dan een pootje door bijvoorbeeld kattenkruid te sprayen op het snoepje.

Paasontbijt

Verras je harige vriend met een paasontbijt! Speciaal voor Pasen heeft onze eigen chef-kok Bas Heijmans twee heerlijke gerechten gemaakt: een heerlijk stoofpotje met hondenbiertje voor de hond en een zalmsalade afgeblust met kattenmelk voor de kat. In de video’s neemt hij je stap voor stap mee en zorgt hij dat jij dat de sterren van de hemel kookt voor je huisdier.

Let op: Heb jij een vogel in huis vliegen? Sla dan gourmetten over of let erop dat zij niet in dezelfde ruimte verblijven. Gourmetten met een vogel in huis is namelijk geen goed idee. In de anti-aanbaklaag van het gourmetstel zitten namelijk stoffen die giftig zijn voor vogels.