Home » Dierenadvies » Hond » Oormijt of oorontsteking bij de hond

Oormijt of oorontsteking bij de hond

oormijt of oorontsteking bij de hond

Leestijd: 2 minuten

Wat betekent het als jouw hond veel met de oren klappert? Is het oormijt? En moet je hiermee naar de dierenarts gaan.

Mijn hond klappert zo met z’n oren en er zit donkere troep in de oren. Vaak wordt er door het baasje aan oormijt gedacht. En dat is ook zeker mogelijk maar oormijt is met het blote oog niet te zien en komt eigenlijk vooral voor bij de pups. Veel minder bij volwassen honden. En gaat het maar om één oor, dan is de kans klein dat er oormijt aanwezig is.

Oormijt onderzoeken door de dierenarts

Daarom is het toch verstandig om de dierenarts eerst eens in de oren te laten kijken. Met een speciale otoscoop kan de dierenarts diep in de gehoorgang kijken. Hij ziet alles uitvergroot, dus ook oormijten zijn te zien als ze in het oor zitten. Eventueel kan oorsmeer ook nog onder de microscoop bekeken worden voor extra zekerheid.

 

Consulten en onderzoek worden door Petplan vergoedt tot 80%.

Vaker is het een oorontsteking

In de meeste gevallen is er sprake van oorontsteking, officieel genaamd ‘otitis externa’. De dierenarts zal controleren of het trommelvlies intact is. Dit is belangrijk om te weten, voordat je zalf in de oren gaat doen. Als het trommelvlies niet te zien is door alle viezigheid in het oor, kan de dierenarts het oor eerst uitspoelen en daarna goed bekijken. Eventueel wordt een monster oorsmeer afgenomen om op kweek te zetten. Er wordt onderzocht om welke bacterie of gist het gaat en ook voor welke antibiotica/medicatie deze gevoelig is. Zo kan de dierenarts heel gericht de oren van jouw hond behandelen.

Honden met hangende oren zijn gevoeliger voor oorontsteking dan honden met staande oren. Dit komt doordat er bij hangende oren weinig lucht in de gehoorgang komt en het klimaat sneller broeierig wordt, wat optimaal is voor bacteriën en gisten.

Heeft jouw hond regelmatig klachten of overtollig oorsmeer, dan kun je ook 2-3 keer per week een oor reiniger gebruiken als onderhoud. Vraag jouw dierenarts om goed advies hierin. Verder is het bij sommige rassen belangrijk regelmatig overtollig haar uit de gehoorgang te verwijderen.