Home » Dierenadvies » Hond » Mijn huisdier heeft vlooien, wat nu? » Mijn huisdier heeft vlooien, wat nu?

Mijn huisdier heeft vlooien, wat nu?

Leestijd: 5 minuten

Het vlooienprobleem lijkt dit jaar erger dan normaal te zijn. En je hoeft maar aan vlooien te denken of je krijgt al jeuk. Enorm vervelend dus, als je huisdier al weken onder zit en je inmiddels zelf ook regelmatig gebeten wordt. Dit kun je het beste doen om het probleem effectief aan te pakken.

De eerste symptomen van vlooien

In onze verwarmde huizen kunnen vlooien het hele jaar door voorkomen, met de meeste overlast in de lente en de zomer. De eerste symptomen van een besmetting zie je wanneer je hond of kat zichzelf vaker krabt en likt dan normaal. Een langer durende besmetting veroorzaakt kale, rode en geïrriteerde plekken met korstjes.

Soms veroorzaken vlooien een allergische reactie met veel krabben en extreme jeuk als gevolg. En dan brengen vlooien ook nog eens lintworm over op hond en kat, waarop je huisdier ook meteen ontwormd moet worden. Geen pretje dus.

Vlooienbestrijdingsmiddelen

Gelukkig is er wel wat tegen te doen, alhoewel de behandeling niet altijd makkelijk is. Er zijn zoveel vlooienbestrijdingsmiddelen op de markt dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Zowel bij dierenspeciaalzaak en dierenarts als bij supermarkt en drogist kun je hiervoor terecht. Er zijn druppels, tabletten, shampoos, sprays, poeders, bandjes en injecties. En elk middel belooft direct resultaat, al dan niet inclusief het doden en voorkomen van het volledige nageslacht van de vlooien. In werkelijkheid blijkt het helaas niet zo eenvoudig.

Voor elke vlo die op je huisdier zit, zitten er namelijk nog minstens tien in je huis in de vorm van eitjes, larven of poppen. De normale cyclus waarin een eitje tot een volwassen vlo groeit duurt zo’n zes weken. Poppen kunnen echter ook tot anderhalf jaar in leven blijven, en dan alsnog veranderen in een vlo en je huisdier lastigvallen.

Stap 2
Heb je meerdere huisdieren, behandel ze dan allemaal tegelijk. Let wel op dat niet elk middel geschikt is voor elk dier.

Stap 3
Behandel zowel het huisdier als de omgeving. Stofzuig het huis en de auto goed en behandel het huis met een passend bestrijdingsmiddel zoals omgevingsspray- of poeder.

Stap 4
Blijf consequent doorbehandelen, het hele jaar rond. In tegenstelling tot wat veel mensen denken blijft een goede vlooienbestrijding ook in de herfst en de winter noodzakelijk.