Home » Dierenadvies » Hond » Kennelhoest bij honden

Kennelhoest bij honden

kennelhoest bij honden

Leestijd: 2 minuten

Als je een hond hebt, heb je vast wel eens van kennelhoest gehoord. Zowel in de figuurlijke als letterlijke zin. De harde schrapende hoest van een hond met kennelhoest is een geluid dat je niet snel vergeet. Terwijl kennels of andere gelegenheden waar meerdere honden bij elkaar komen vereisen dat de honden tegen deze ziekte gevaccineerd zijn. Van alle besmettelijke ziekten komt kennelhoest het meest voor. Vooral jonge honden lopen grote kans kennelhoest te krijgen. De ziekte is het hele jaar actief maar komt vaker voor tijdens de vakantieperiode omdat honden dan vaak samenkomen in kennels.

Wat is kennelhoest precies?

Kennelhoest is een ziekte die veroorzaakt wordt door een virus (het Paraïnfluenza virus) en een bacterie (de Bordetella Bronchiseptica bacterie). Kennelhoest is een ziekte die met name de keel, de luchtpijp en de bronchiën aantast. Het is geen gevaarlijke ziekte. Over het algemeen worden honden er niet erg ziek van. Slechts bij uitzondering ontstaat er een ernstige bronchitis of een longontsteking.

Wat zijn de symptomen van kennelhoest?

  • Harde droge hoest
  • Kokhalzen met slijm
  • Koorts
  • Sloomheid
  • Slecht eten

De harde droge hoest wordt door eigenaren vaak omschreven als: “Het lijkt wel alsof er iets vast in de keel zit.” In de begin fase zien we vaak koorts, zeker bij niet gevaccineerde dieren.

Welke honden lopen het meeste risico?

Honden die in een pension of kennel verblijven. Daarom is het raadzaam en (vaak) verplicht een hond te laten vaccineren voordat deze daar naar toe gaat. Heel belangrijk is dat dit tijdig gebeurt! Maar ook honden die regelmatig in contact komen met andere groepen honden in bijvoorbeeld speelweides, hondenscholen of shows kan je beter laten vaccineren. De oorzaken voor een verhoogd risico zijn: meer blaffen (kleine beschadigingen van de voorste luchtwegen), stress (afname van de weerstand) en een hoge infectiedruk (veel dieren bij elkaar).

Kennelhoest bij je hond is erg besmettelijk

Kennelhoest is erg besmettelijk. De ziekte wordt verspreid door hoesten en het opgeven van slijm. Belangrijk te weten is dat een besmette hond die zelf niet meer hoest, nog steeds andere honden kan besmetten!

Behandeling van kennelhoest

In hele lichte gevallen zijn rust en een hoestdrank of hoest onderdrukkende tabletten voldoende. In wat zwaardere gevallen krijgt de hond een antibioticakuur. De behandeling kan per patiënt verschillen. De meeste honden genezen goed na behandeling. Sommige honden worden zeer ziek. Na behandeling blijven deze honden hun leven lang hoesten.

Voorkomen is beter dan genezen….

Vaccineren is een belangrijk wapen in de strijd tegen kennelhoest. De jaarlijkse vaccinatie wordt geadviseerd bij honden die:

  1. Regelmatig hondenshows lopen en op andere evenementen komen
  2. Honden- en puppytrainingen volgen
  3. Naar de kennel gaan (bij een goede kennel is een kennelhoestenting verplicht!)