Home » Dierenadvies » Hond » Wat te doen als je huisdier vlooien heeft

Wat te doen als je huisdier vlooien heeft

wat te doen als je huisdier vlooien heeft

Leestijd: 4 minuten

Het vlooienprobleem is het ene jaar erger dan het andere jaar. Je hoeft maar aan vlooien te denken of je krijgt al jeuk. Enorm vervelend dus, als je huisdier al weken onder zit en je inmiddels zelf ook regelmatig gebeten wordt. Dit kun je het beste doen om het probleem effectief aan te pakken.

Wanneer zijn vlooien actief?

In onze verwarmde huizen kunnen vlooien het hele jaar door, dus ook in de winter voorkomen. De meeste overlast heb je in de lente en het zomerseizoen. De eerste symptomen van een besmetting zie je wanneer je hond of kat zichzelf vaker krabt en likt dan normaal. Een langer durende besmetting veroorzaakt kale, rode en geïrriteerde plekken met korstjes.

Soms veroorzaken vlooien een allergische reactie met veel krabben en extreme jeuk als gevolg. En dan brengen vlooien ook nog eens lintworm over op hond en kat, waarop je huisdier ook meteen ontwormd moet worden. Geen pretje dus.

Vlooienmiddelen voor je hond of kat

Gelukkig is er wel wat tegen te doen, alhoewel de behandeling niet altijd makkelijk is. Er zijn zoveel vlooienmiddelen op de markt dat je als huisdiereigenaar vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Zowel bij dierenspeciaalzaak en dierenarts als bij supermarkt en drogist kun je hiervoor terecht. Er zijn druppels, tabletten, shampoos, sprays, poeders, bandjes en injecties. En elk middel belooft direct resultaat, al dan niet inclusief het doden en voorkomen van het volledige nageslacht van de vlooien. In werkelijkheid blijkt het helaas niet zo eenvoudig.
castreren steriliseren kat

Cyclus van een vlo

Voor elke vlo die op je huisdier zit, zitten er nog minstens tien in je huis in de vorm van eitjes, larven of poppen. De normale cyclus waarin een eitje tot een volwassen vlo groeit duurt zo’n zes weken. Door trillingen zal de vlo uit zijn pop ontwaken en bloed van je hond of kat tot zich nemen. Om vervolgens opnieuw eitjes te leggen.

Het is goed om te weten dat poppen nog tot anderhalf jaar in leven kunnen blijven, en dan alsnog als vlo je huisdier kunnen lastigvallen.

Een vlooieneitje

Een volwassen vlo doet zich in een zeer korte tijd tegoed aan bloed van je hond of kat. En zal daarna eitjes leggen in de vacht. Omdat de eitjes vallen en plakkerig zijn kunnen ze zich zo makkelijk door je hele huis verspreiden.

Van eitje naar larf

Na ongeveer vier dagen komen de larven uit het ei. Deze larven zijn slechts een paar mm lang en zo dun als een haar. Ze houden van donkere plekken en doen zich tegoed met voeding uit de uitwerpselen van een volwassen vlo.

Van larf naar vlo

2 Tot 3 weken later zal de larf zich verpoppen. Deze poppen, zien er uit als een soort cocoon en dienen als bescherming. In de poppen, ook al lijkt er niets te gebeuren, gaat het groeiproces verder. In week 4 – 6 ontwikkeld zich een volwassen vlo in de poppen.

Zo reken je met vlooien af

Het is erg belangrijk dat je het vlooienprobleem grondig aanpakt. Let daarbij goed op de volgende punten:

  1. Win eerst advies in bij je dierenarts. Vlooienbestrijdingsmiddelen zijn giftige stoffen en dus is het belangrijk om niet zomaar wat te gebruiken. Dit kan ernstige risico’s met zich meebrengen. Je dierenarts kan de voor– en nadelen van de verschillende middelen met je bespreken.
  2. Heb je meerdere huisdieren, behandel ze dan allemaal tegelijk. Let wel op dat niet elk middel geschikt is voor elk dier.
  3. Behandel zowel het huisdier als de omgeving. Stofzuig het huis en de auto goed en behandel het huis met een passend bestrijdingsmiddel zoals omgevingsspray- of poeder.
  4. Blijf consequent doorbehandelen, het hele jaar rond. In tegenstelling tot wat veel mensen denken blijft een goede vlooienbestrijding ook in de herfst en de winter noodzakelijk.

.

Vlooienplaag voorkomen

Heeft jouw hond of kat nog geen vlooien gehad? Houd dit dan zo door het hele jaar door je huisdier preventief tegen deze beestjes te behandelen zodat je een vlooienplaag voorkomt.