Home » Dierenadvies » Hond » Hooikoorts hond: gezondheid!

Hooikoorts hond: gezondheid!

Tijdens de bloeitijd in het voorjaar hoor je geregeld mensen niezen: hatsjoe! Vaak hebben deze mensen last van hooikoorts. Maar wist je dat honden ook last kunnen hebben van hooikoorts? In dit artikel lees je alles over hooikoorts bij je hond. Gezondheid!

Pollenallergie hond

Hooikoorts is een allergie voor het stuifmeel van gras, planten of bomen. Pollenallergie bij je hond komt vaker voor dat je denkt. De symptomen hiervan komen in principe overeen met hooikoorts bij mensen. Dus als er bijvoorbeeld regelmatig wordt geniest dan kan een hond hooikoorts hebben. Niet alleen tijdens het voorjaar, maar ook tijdens de zomer en in het begin van de herfst bloeien er planten. Vermoed je dat jouw hond hooikoorts heeft? Dan is het goed om op de symptomen te letten die hierbij komen kijken.

Symptomen hond met hooikoorts

Honden kunnen net als mensen flink last hebben van de pollenallergie. Alleen kan een hond niet aangeven waar hij last van heeft. Daarom is het belangrijk om als baasje goed op te letten. Bij een vermoeden van hooikoorts bij honden let je op de volgende symptomen:

  • Krabben
  • Likken
  • Geïrriteerde ogen
  • Niezen
  • Jeuk
  • Kale plekken
  • Verkleuring van de vacht (als gevolg van het vele likken)
  • Oorontsteking

Diagnose pollenallergie hond

Om de diagnose van hooikoorts te stellen zullen er door de dierenarts eerst een aantal tests gedaan moeten worden. Dit kan een bloedonderzoek of een huidtest zijn. Bij het bloedonderzoek neemt de dierenarts een paar milliliter bloed af en stuurt dit naar het lab. In het lab onderzoeken ze of het bloed verhoogde antilichamen heeft tegen een bepaald of meerdere allergenen. Op basis hiervan kan besloten worden welke behandeling de juiste is. Een andere methode is de huidtest. Hierbij worden er meerdere stoffen geïnjecteerd en bekeken welke stof een zwelling veroorzaakt. Niet alle dierenartsen voeren deze test uit, omdat de bloedtest minder belastend is voor de hond. Vaak kan een dierenarts je wel doorverwijzen naar een dermatoloog.

Behandeling hooikoorts hond

De behandeling voor hooikoorts bij je hond verschilt enorm per hond. Het is net hoe erg de hond er last van heeft. Honden met hevige hooikoorts kunnen medicijnen voorgeschreven krijgen. Ook is immunotherapie een eventuele oplossing. Bij immunotherapie wordt geprobeerd om het afweersysteem van de hond minder gevoelig te maken voor de stoffen waarop het gevoelig reageert. De stoffen die positief uit de test komen worden in een verdund mengsel gestopt. Hiermee wordt de hond eens in de zoveel tijd geïnjecteerd. Bij ongeveer 75 procent van de honden heeft deze manier van behandelen een positief effect.

Medicatie hooikoorts hond

Bij 25 procent van de honden werkt immunotherapie dus niet. Zij krijgen dan waarschijnlijk medicatie voorgeschreven die helpt tegen de klachten van hooikoorts. Meestal wordt er gekozen voor het toedienen van Prednison. Dit houdt de jeuk van je hond onder controle. Helaas kan dit wel weer bijwerkingen met zich meebrengen, zoals veel plassen en drinken, suikerziekte en een dunnere huid. Het is dan wel handig om met de dierenarts te overleggen wat erger is: jeuk of een van de nare bijwerkingen.

Zelf helpen

Sommige honden hebben in mindere mate last van hooikoorts. Die hebben dan misschien al genoeg aan de juiste verzorgingsproducten. Als je contact opneemt met de dierenarts zal deze de behandeling toepassen die bij jouw hond geschikt is. Maar wat kun je zelf doen om je hond te helpen?

Schone voetjes

De kans op pollen bij je hond is het grootst op de poten. Tijdens het pollenseizoen loopt je hond ongetwijfeld door het gras. Hierbij komt hij in contact met pollen die onder de poten blijven zitten. Bij thuiskomst neemt je hond dit dus mee in huis en kan hij er weer last van krijgen. Daarom is het goed om de poten even goed te wassen bij thuiskomst.

Pollenkalenders

Pollenkalenders geven aan hoe hoog de infectiedruk is in een bepaald gebied. Als je deze kalenders regelmatig checkt kun je zelf kiezen waar je wel en niet gaat lopen met de hond. Het ene gebied heeft wat meer pollen in de omgeving dan het andere. Kies zorgvuldig het gebied uit waar jij en je hond kunnen lopen. In deze losloopgebieden kan jouw hond lekker vrij ravotten!

Hond met hooikoorts in bad

Een andere goede methode om de hooikoorts van je hond zo goed mogelijk te behandelen is door hem regelmatig in bad te doen. Gebruik tijdens het wassen hypoallergene anti-jeukshampoo. Deze shampoos werken heel goed voor een hond met hooikoorts, omdat ze de huid goed verzorgen. Als je niet weet hoe vaak je jouw hond hiermee moet wassen kun je dit altijd even navragen bij de dierenarts.

Hygiëne hooikoorts hond

Pollen zijn bijna niet te vermijden in je huis. Ze komen op allerlei manieren binnen. Daarom is het goed om een vaste routine in het schoonmaken van je huis aan te brengen. Stofzuig dan minimaal één keer per week om zoveel mogelijk pollen uit huis te verwijderen. Wel zo lekker voor je hond!