Home » Dierenadvies » Hond » Preventieve vlooienbestrijding bij honden

Preventieve vlooienbestrijding bij honden

Leestijd: 4 min

Veel hondenbezitters denken aan ontvlooien als het kwaad als is geschied. En helaas, vlooien zijn hardnekkig. Lees waarom je de vlooien beter voor kunt zijn.

Vlooien zullen preventief, dus uit voorzorg, bestreden moeten worden. Voordat er een vlooienplaag is. Vlooien zijn hardnekkige plaaggeesten die je zeker niet op je hond en in huis wilt.

Vlooien bijten en nemen zo een bloedmaaltijd bij hun ‘gastheer’. Daarna leggen ze tientallen eitjes per dag. Deze eitjes vallen op de grond en komen binnen een week uit. De larven leven in de omgeving of in huis en na enkele weken verpoppen ze. De poppen zijn wel een jaar levensvatbaar, en ze zijn met bestrijding niet te doden. Als de vlo uit de pop komt, springt deze weer op een ‘gastheer’, neemt een bloedmaaltijd en legt na 24 uur weer eitjes.

De cyclus van de vlo kan dus heel snel verlopen. Als ze er eenmaal zijn, kun je ervan uitgaan dat voor elke 10 vlooien die op je hond zitten, er minstens 100 in huis zitten. In de vorm van eitjes, larven en poppen welteverstaan. Een vlooienplaag vergt een langdurige en consequente bestrijding. Verwacht niet dat je na het toedienen van een pipet geen vlooien meer zult tegenkomen.

Welke problemen veroorzaken vlooien dan? Uiteraard geven ze veel jeuk! De hond gaat krabben en bijten in z’n vacht, heeft er echt last van. Dieren die geregeld door vlooien gebeten worden kunnen hier overgevoelig voor worden en een vlooienallergie ontwikkelen.

Zij krabben en bijten zich tot bloedens toe, worden gek van de jeuk en pijn. Verder kunnen vlooien lintwormeitjes bij zich dragen en zo een worminfectie overbrengen op de hond.

Vlooien bijten ook mensen en andere huisdieren. Een vlooienbeet is pijnlijk en veroorzaakt ook bij de mens veel jeuk en ongemak.

Al met al genoeg reden om vlooien preventief te bestrijden. Dit kan door middel van een pipet, een tablet of een halsband. Laat je goed adviseren bij je dierenarts wat het beste middel is voor je dier. De meeste middelen moeten maandelijks toegediend worden.