Home » Dierenadvies » Hond » Honden eten eikels, is dit normaal?

Honden eten eikels, is dit normaal?

Jaarlijks vallen er meer doden door vallende kokosnoten dan door haaienbeten. Gelukkig hebben wij in Nederland niet van die gevaarlijke kokosnoten! Een eikel die van de boom valt is ongevaarlijk voor ons. Maar geldt dit ook voor je hond? Sommige honden eten eikels en dit kan gevaarlijk zijn. Eikels zijn namelijk giftig voor honden. Geen paniek, wij vertellen in dit artikel alles wat je hierover moet weten.

Honden en eikels eten

Het is voor sommige baasjes een bekend fenomeen: je hond die in een gevallen eikel wel een lekkere snack ziet. Honden zijn echte snuffelaars en proberen vaak van alles uit. Let er goed op dat je hond deze eikels niet naar binnen werkt wanneer jullie samen op pad zijn, want achter zo’n klein vruchtje schuilt (soms) een groot gevaar.

Waarom eten honden eikels?

Er is – nog – niet een duidelijk antwoord op de vraag waarom honden eikels eten. Honden zijn nu eenmaal in allerlei soorten eten geïnteresseerd. Honden eten eikels wanneer ze aan het snuffelen zijn en trek krijgen in een tussendoortje. Vaak zijn eikels dan een gepaste oplossing voor je viervoeter.

Mag een hond eikels eten?

Nee, als honden eikels eten kan dit ernstige gevolgen hebben. Eikels bevatten namelijk een, voor honden, giftige stof: tannine. Als honden deze gifstof binnenkrijgen door het eten van eikels kan dit voor schade zorgen. Hoe groener de eikel is, hoe hoger het tanninegehalte. De bruine eikels bevatten al veel minder tannine, maar zijn nog wel giftig! Darmklachten of -blokkades worden door dierenartsen vaak toegeschreven aan het eten van eikels door honden. In een ernstig geval krijgt je loebas zelfs nierfalen. Ook kunnen eventuele scherpe randen van de eikel zorgen voor verwondingen aan de bek of darmen van je hond.

Darmblokkade

Wanneer honden eikels eten komt een darmblokkade het meest voor als gevolg ervan. Een darmblokkade wordt veroorzaakt door een (té) grote eikel. Wanneer je hond deze doorslikt kan de eikel vast komen te zitten in de darmen. Mocht dit het geval zijn, dan moet jouw hond vrijwel zeker geopereerd worden. Een darmblokkade herken je aan weinig ontlasting en een opgezwollen buik van je hond.

Hoe herken je een tanninevergiftiging bij je hond?

Als je met je hond hebt gelopen en je twijfelt of hij eikels gegeten heeft, is het verstandig om op de volgende symptomen te letten:

  • Buikpijn, dit valt te herkennen aan een kromme rug of aangespannen buik
  • Diarree/misselijkheid
  • Braken
  • Rusteloos gedrag

Mijn hond heeft eikels gegeten, wat nu?

Als je weet, of een vermoeden hebt dat jouw hond eikels heeft gegeten, neem dan in ieder geval contact op met je dierenarts. Mocht je niks in de gaten hebben, is het verstandig om ook bij alleen symptomen de dierenarts te raadplegen. Je dierenarts zal vertellen wat de (eventuele) volgende stappen zijn.

Behandeling na eten van eikels

Als je hond bij de dierenarts komt na het eten van eikels zal de dierenarts in eerst instantie je hond proberen te laten braken. Op deze manier worden de eikels zoveel mogelijk uit het lichaam verwijderd. Sommige eikels komen door braken niet naar boven. Als dit het geval is dan heeft je hond een bloedonderzoek nodig. Hierbij gaat de dierenarts na of de nieren zijn aangetast. Als dit zo is moet je hond aan een infuus worden opgenomen in de dierenartspraktijk.

Hond afleren eikels eten

Veel honden vinden het leuk om te spelen met eikels. Honden eten eikels vaak na of tijdens het spelen. Het is eigenlijk heel simpel: sta niet toe dat jouw hond met eikels speelt of ze opeet. Als je rakker al bezig is en met eikels speelt, probeer de eikel dan te ruilen voor een ander speeltje. Pak, waar het kan, ongezien de eikel weg en leid je hond af met het andere speeltje. Wanneer je hond weer een eikel pakt corrigeer je hem op een correcte manier. Hoe je het best je hond kunt corrigeren lees je hier.