Home » Dierenadvies » Hond » Hond warm houden in de winter: 5 tips!

Hond warm houden in de winter: 5 tips!

Hond warm houden in de winter

Heel veel honden in Nederland leven en slapen binnen bij het baasje in huis. Lekker warm en voor het baasje makkelijker om je hond geen kou te laten vatten. Toch zijn er ook veel baasjes die hun hond buiten een paleis hebben gegeven. Denk hierbij aan boerderijhonden, waakhonden of honden die te groot zijn om binnen te hebben. In de winter is het dan lastiger om je hond warmte te kunnen bieden. Je hond heeft natuurlijk niet een houtkachel die hij zelf aansteekt. Hoe houd je jouw hond toch warm tijdens de koude periode? Voor veel baasjes een lastige klus. Daarom geven wij 5 tips over je hond warm houden in de winter!

Hond warm houden in de winter: kan mijn hond buiten blijven?

Elke hond is anders dus er bestaat geen eenduidig antwoord op deze vraag. Een hond buiten tijdens de wintermaanden hoeft niet zielig of slecht te zijn. Honden passen zich – net als andere dieren – aan de koude omstandigheden aan. Zo krijgen ze een dikkere vacht waarbij de ondervacht isoleert tegen de kou. Grotere honden hebben nog meer voordeel: hun massa. Zij houden zich beter warm, mede doordat ze actief blijven en slecht of guur weer niet uit de weg gaan. Kleinere honden hebben vaak wel meer moeite om zichzelf warm te houden. Omdat ze minder massa hebben koelen ze ook sneller af. Een hond warm houden in de winter gaat dus deels vanuit de hond zelf, maar wat kun je nu als baasje doen om je hond een pootje te helpen? Wij zetten 5 tips voor je op een rijtje.

Tip 1: Zorg voor een ruime voedselvoorraad

Een hond warm houden in de winter gaat het best wanneer je hond lekker calorieën naar binnen kan werken. Zorg daarom altijd voor voldoende voedsel in zijn verblijf. Omdat je hond nu iets grote(re) hoeveelheden voedsel naar binnen werkt, is hij sneller is staat zijn lichaamstemperatuur stabiel te houden. Dit geldt wel alleen voor honden die altijd buiten leven en die extra actief zijn tijdens de wintermaanden. Let er op dat je hem niet teveel geeft, want een hond met overgewicht is erg riskant! Zorg er daarnaast ook nog voor dat je hond altijd toegang heeft tot schoon water dat niet bevroren is. Hiervoor kun je eventueel verwarmde waterbakken aanschaffen.

Tip 2: Een goede schuilplek

In de winter kan het natuurlijk hard en vooral koud waaien. Hoe langer jouw hond in de wind ligt, hoe sneller hij afkoelt. Zorg daarom altijd voor een goed onderkomen voor je hond. Een hondenhok geeft beschutting en zorgt ervoor dat je hond in een windstille omgeving ligt. Veel hondenhokken zijn namelijk voorzien van een tochtschot, waardoor je hond in de luwte kan liggen. Als dit nog steeds niet voldoende is en er nog wind te voelen is kun je een zogenaamde tochtflap kopen. Dit sluit de wind helemaal buiten. Ook is een hondenkennel een goede optie. Een hoge of lage hondenkennel zorgt voor meer bewegingsruimte. Het dak van de kennel biedt een droge plek waar je hond vrij kan bewegen. Ook wordt de grond niet nat of besneeuwd. Veel kennels zijn ook voorzien van een nachthok, waarin je hond lekker kan tukken! Tot slot is het zelf nog mogelijk om een verwarmde vlonder aan te schaffen. Zo is de grond niet meer koud en kan je hond overal lekker warm liggen. Je hond warm houden in de winter hangt dus zeker af van zijn onderkomen.

Tip 3: Laat de vacht wennen aan de kou

De vacht van je loebas is natuurlijk enorm belangrijk om je hond warm te houden in de winter. Als baasje kun je invloed uitoefenen door je hond rustig aan de koude buitentemperaturen te laten wennen. Hierdoor stimuleer je de vacht om nóg dikker te worden. Je kunt je hond vaker buiten krijgen door bijvoorbeeld tijdens de herfst al langere wandelingen te maken. In periodes van twee tot drie uur kun je de vacht laten wennen aan de kou. Als het te koud wordt kun je deze periodes verkorten tot een half uur. Het is namelijk niet de bedoeling dat je vriend te veel wordt blootgesteld aan kou.

Tip 4: Houd de vacht in de gaten

Omdat wij mensen vaak de verwarming aanzetten wanneer het koud is, ontwikkelen honden soms een droge huid, een doffe vacht en statisch haar in de winter. Dit komt door kunstmatige warmte uit onze verwarming. Een dierenarts kan hierbij helpen. Vraag aan jullie dierenarts of bij een dierenwinkel om vetzuursupplementen. Deze supplementen kunnen effect hebben om de droogte van de vacht van je hond tegen te gaan. Ook biedt een kledinghanger soms uitkomst. Strijk met de lange, gladde onderkant van de kledinghanger langs je hond. Begin bij de nek en eindig bij zijn staart, langs beide kanten. Borstel en trim je hond ook vaak genoeg. Een goed onderhoud van de vacht kan nooit kwaad en helpt je hond warm houden in de winter!

Tip 5: Kort haar tussen de pootkussentjes

Als je het haar tussen de pootkussentjes van je hond kort houdt is de kans kleiner dat er ijs en sneeuw in blijft hangen. Controleer na wandelingen altijd of de poten scheurtjes, sneetjes of vuil vasthouden. Ook kan vaseline gebruikt worden om de poten van je hond schoon en warm te houden. Breng dit ruim aan op de poten van je hond, maar kijk uit voor kleverige pootafdrukken in huis!