Home » Dierenadvies » Hond » Hond vervoeren in de auto, hoe doe ik dat veilig?

Hond vervoeren in de auto, hoe doe ik dat veilig?

Hond vervoeren in de auto

Hond vervoeren in de auto? Iedereen gaat weleens met zijn trouwe viervoeter op stap, maar hoe doe je dat nou eigenlijk veilig? Of het nu een ritje is naar de plaatselijk supermarkt of een roadtrip naar het buitenland is: een ongeluk zit een klein hoekje.  Dus, buckle up en lees dit artikel zodat niet alleen jij, maar ook je hond, voortaan veilig in de auto zit!

Inhoudsopgave

Hoe vervoer je een hond in de auto?

Hoe vervoer je een hond in de auto? Voor ons een weet en voor jou een.. weet!  Er komt wel wat meer bij kijken dan alleen een gordel omdoen. Want voordat jullie samen de mooiste autoroutes afleggen, moet hij eerst even rustig wennen aan de auto. Maar ook de plaats in de wagen is belangrijk en hoe jij hem hier vaststelt. En ziet je trouwe viervoeter een beetje bleek? Houd er dan rekening mee dat ook zij wagenziek kunnen zijn.

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mails over het opvoeden van je puppy!

Wennen aan de auto

Gelijk je hond vervoeren in de auto? Echt niet. Je hond moet namelijk eerst even wennen aan de auto. Voordat jij je hond overal mee naartoe kan nemen in de auto, moet je maatje zich wel veilig voelen. Je hond kan namelijk wagenziek zijn, van zichzelf een hekel hebben aan de auto of een trauma hebben opgelopen (bijvoorbeeld door een ongeluk meegemaakt te hebben). Om hem te laten wennen aan de auto moet je deze leuk maken voor de hond. Dit kun je allereerst doen door je hond eten of snoepjes te geven in de auto. Verder kun je er ook samen in zitten zonder te rijden, zodat je hond went aan de omgeving. Na dit een tijdje te hebben opgebouwd, kun je dan het eerste ritje maken. Zorg ervoor dat dit niet alleen maar ritjes naar de dierenarts zijn. Je hond kan dan de auto koppelen aan een vervelend dierenarts bezoek. Met je hond naar een mooi losloopgebied is natuurlijk een véél leukere keuze als eerste testritje!

Hond in de auto? Zijn eigen plaatsje!

Of je hond zijn eigen vaste stoel heeft op de achterbank of dat zijn vaste reisplek de kofferbak is, het belangrijkste aan je hond vervoeren in de auto is de veiligheid. Waar jij je hond laat zitten hangt natuurlijk af van de grootte van de auto en de samenstelling van je gezin. Hierbij wordt de achterbank meer aangeraden, omdat puppies op de achterbank minder snel last hebben van wagenziekte dan in de kofferbak. Je moet je hond alleen niet los laten lopen in de auto. Dit kan namelijk niet alleen gevaarlijk zijn voor jouw hond, maar dit kan jou ook afleiden tijdens het rijden. Je hond goed vast zetten is daarom verstandig.

Er zijn verschillende hulpmiddelen om het tafereel ‘hond vervoeren in de auto’ een stuk makkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan speciale riem verlengstukjes voor om het tuigje van je hond. Kies voor een tuigje dat goed sluit en stevig in elkaar zit. Klik het verlengstukje niet aan de halsband van je maatje. Deze kan namelijk per ongeluk losschieten en zorgen voor verwondingen. Verder zijn speciale honden autobenches een aanrader. Ook hierbij staat veiligheid voorop. Kijk daarom uit met slappe tralies en opvouwbare benches, deze zouden in elkaar kunnen klappen bij een botsing. Een metalen autobench is de veiligste keuze voor je maatje. Ook hier zal je hond aan moeten wennen. Laat je hond daarom thuis alvast comfortabel worden in de bench voordat hij de weg op gaat.

Een schone auto

Heb je geen bench in de auto? Dan wordt het ook moeilijker om je auto schoon te houden. Na het spelen kan je hond meer vuil in zijn vacht hebben dan verwacht. Ook kan het zijn dat je hond per ongeluk moet plassen of moet overgeven in de auto. Een handige oplossing om je auto schoon te houden is een hondendeken. Deze houdt je auto niet alleen schoon, maar voorkomt ook dat je hond je auto beschadigt. Er zijn twee modellen hondendekens, het ene model bedekt enkel de achterbank en het andere model zit om de hele bank heen. Geïnteresseerd in een hondendeken? Houd dan rekening met wat voor soort hond én auto je hebt.

Is je hond wagenziek?

Als je eenmaal aan het rijden bent, kan het helaas ook nog zijn dat je hond wagenziek is. Niet alleen mensen hebben hier dus last van, maar zij dus ook. Ongeveer 20% van alle honden heeft hier namelijk last van. Je kunt het herkennen aan symptomen als hijgen, smakken, kwijlen, kokhalzen of braken, rusteloosheid, trillen en opgewondenheid. Maar geen paniek. Er zijn namelijk tips om je hond toch te kunnen vervoeren in de auto. Allereerst kan het zijn dat je hond over de wagenziekte heen groeit als hij wat ouder wordt. Daarom is het dus heel belangrijk dat je hond goed went aan de auto en deze leuk vindt. Verder is het net als bij mensen belangrijk dat je hond tijdens het rijden uit het raam kan kijken en rechtop kan zitten. Frisse lucht kan, net als bij mensen, ook helpen. Mocht hij ondanks alles nog steeds wagenziek zijn, dan kan je bij je dierenarts terecht voor medicijnen.

Wetgeving hond vervoeren in de auto?

In Nederland is er geen specifieke wetgeving om een hond te vervoeren in de auto, zolang het maar niet zorgt voor gevaarlijke situaties of verkeershinder. Deze regels gelden ook voor Frankrijk en België. In Duitsland is het wél verplicht om je hond goed vast te zetten in de auto. In Italië geldt dan weer dat als je meerdere honden in de auto hebt, deze achter een afscheiding worden vervoerd. Het is belangrijk om altijd te checken wat de regels zijn voor het vervoeren van je maatje in het buitenland. Denk hierbij ook aan de landen waar je doorheen reist om tot je eindbestemming te komen.