Home » Dierenadvies » Hond » Mijn hond registreren: wat moet ik weten?

Mijn hond registreren: wat moet ik weten?

hond registreren

Bij het aanschaffen van een volwassen hond of een schattige pup komt veel kijken. Van het opvoeden of africhten tot de aanschaf van alle benodigdheden. Als baasje moet je ook niet vergeten om je nieuwbakken loebas te registreren. Een hond registreren moet bij de NDG (Nederlandse Databank Gezelschapsdieren), maar wat moet je hier verder allemaal over weten? Wij leggen alles uit.

Registratie hond: hoe?

Veel baasjes vragen zich af: ‘Bij welke databank moet ik mijn hond registreren?’. Zoals gezegd is een hond registreren mogelijk bij de NDG. Hier meld je al je gegevens (naam, adres en telefoonnummer) aan via de website of via je dierenarts. Als je gegevens veranderen ben je als baasje zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van deze veranderingen. Ook dit is weer mogelijk bij de NDG of dierenarts.

Chip hond registreren

Tijdens de registratie van je hond wordt het chipnummer opgeslagen. Dit is nodig bij vermissing van huisdieren. Je hond registreren is dus belangrijk voor het terugvinden van je vermiste huisvriend. Als er een hond wordt aangetroffen wordt de chip door de dierenambulance of dierenarts uitgelezen. Aan de hand van de – door jou geregistreerde – gegevens kunnen de hulpdiensten jou weer herenigen met je viervoeter!

 

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mails over het opvoeden van je puppy!

Hond registreren kosten

Een hond registreren brengt kosten met zich mee. Deze kosten zijn niet erg hoog. Voor de registratie van je hond betaal je eenmalig € 5,90 en hiervoor krijg je een NDG-pasje als teken van registratiebewijs. De kosten van het veranderen van je gegevens van je registratie bedragen € 4,70.

Het is bij de NDG ook mogelijk om een penning voor een hond of kat aan te schaffen. Als jouw hond verdwaalt of wegloopt kunnen eventuele vinders al sneller jullie gegevens aflezen op de penning. Dit geeft baasjes vaak een veiliger gevoel. Een penning kost bij de NDG € 9,85. Bij Petplan krijg je een gratis gepersonaliseerde penning als je jouw pup (onder de 1 jaar) verzekert!

Hond uit buitenland registreren: hoe moet dit?

Niet alle honden komen van Nederlandse fokkers of asielen. Er is ook een groot aantal baasjes dat een hond adopteert uit het buitenland. Hoe werkt dit met registreren? Als het goed is, hoeft een hond uit het buitenland niet meer gechipt te worden. Hij moet namelijk al gechipt zijn voordat hij in Nederland arriveert. Als je hond niet gechipt is, wordt dit als een illegale hond gezien. Een hond registreren uit het buitenland moet binnen twee weken gebeuren bij een aangewezen databank.

Belangrijk om te weten: volgens Europese regelgeving is de eigenaar van de hond verplicht om zelf de middelen te leveren die een chip kunnen aflezen als de eigenaar een hond heeft met een chip die niet aan de Europese normen voldoen. Let er bij een buitenlandse hond dus goed op wat voor hond je aanschaft, om zo je hond registreren makkelijker te maken.