Home » Dierenadvies » Hond » Een hond hebben, hoeveel kost dat eigenlijk?

Een hond hebben, hoeveel kost dat eigenlijk?

Een hond hebben, hoeveel kost dat eigenlijk

Leestijd: 4 minuten

Overweeg je een hond in huis te nemen? Wat leuk! Er zijn wel een aantal dingen waar je bij de aanschaf van een puppy rekening mee moet houden, denk bijvoorbeeld aan het geld stuk wat bij de verzorging van een hond komt kijken. Om hier duidelijkheid in te scheppen hebben we een overzicht gemaakt van eenmalige, terugkerende en onvoorziene kosten.

Eenmalige kosten

Onder eenmalige kosten vallen bijvoorbeeld kosten voor de aanschaf van de hond en een hok of mand. Ook kosten voor castratie of chippen en registreren horen hierbij.

Aanschaf
De aanschafkosten verschillen enorm per hond. Dit kan bijvoorbeeld afhangen van het ras of de aanwezigheid van een stamboom.

Ook verschillen de kosten bij een fokker van de kosten bij een asiel. Heeft je pup een stamboom? Dan ligt de aanschafprijs rond €1250. Een hond zonder stamboom kost gemiddeld €450. Haal je een hond uit het asiel? Denk dan aan een bedrag rond €140.

Spullen
Je nieuwe vriendje heeft natuurlijk spullen nodig. Denk aan een mand en kleedje, een halsband met een riem, speeltjes en borstels. De gemiddelde kosten voor deze spullen ligt rond €150. Ook kan je kiezen om je hond te laten slapen in een bench. De kosten hiervan liggen tussen de €25 en €75.

Puppycursus
Kies je voor een pup, dan kies je waarschijnlijk ook voor puppytraining. Of tenminste, dat kan wel zo verstandig zijn! De kosten van een puppytraining variëren tussen de €50 en €150.

Castratie en sterilisatie
De kosten van een castratie of sterilisatie verschillen per hond. De prijs van castreren ligt gemiddeld tussen €145 en €245. De gemiddelde prijs voor steriliseren ligt bij een normale sterilisatie tussen €325 en €485. Bij een laparoscopische sterilisatie ligt dit tussen €450 en €610.

Lees hier alles wat je wilt weten over het castreren en steriliseren van je nieuwe pup.

Chippen en registreren
Sinds 1 april 2013 is het in Nederland verplicht om alle pups binnen zeven weken na de geboorte te chippen en binnen acht weken na de geboorte te registreren bij een aangewezen databank. De kosten voor chippen registreren liggen tussen de €20 en €50.

Altijd de beste zorg voor je huisdier?

Met een hondenverzekering kies je voor zekerheid.

Dierenadvies

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mails over het opvoeden van je puppy!

Terugkerende kosten

hond kosten

Onder terugkerende kosten vallen bijvoorbeeld hondenbelasting, voer, speeltjes en reguliere dierenartskosten. De terugkerende kosten zijn in tegenstelling tot de eenmalige kosten minder uiteenlopend.

Hondenbelasting
Deze belasting, gekscherend ook wel de ‘blaftaks’ genoemd, loopt sterk uiteen per gemeente. Zo betalen inwoners van de duurste gemeente, Groningen, bijna €125 per jaar. In een derde van de Nederlandse gemeenten hoeft er echter helemaal geen hondenbelasting meer betaald te worden. Bekijk op de website van jouw gemeente hoe hoog de kosten voor de hondenbelasting daar zijn. Hoe meer honden je hebt, hoe meer je betaalt.

Voeding en verzorging
De kosten van hondenvoeding lopen erg uiteen, afhankelijk van het ras en de grootte van je hond. Een richtbedrag voor hondenvoeding is €50 per maand. Denk hierbij ook aan kauwbotten, vitamines en andere voedingssupplementen. Vraag je dierenarts welk voer het beste is voor jouw hond want soms kan speciale dieetvoeding of nodig zijn. Ook de vachtverzorging van je huisdier brengt kosten met zich mee. Jaarlijks betaal je gemiddeld €200 aan een hondentrimmer.

Vakantiepension
Ga je op vakantie en neem je je hond niet mee? Een hondenpension is een goede plek om je hond met een gerust hart achter te laten. Gemiddeld betaal je voor twee weken €150.

Verzekering
Kosten voor de dierenarts kunnen hoog oplopen. Wij vinden het heel belangrijk dat elk huisdier de juiste en beste zorg krijgt, en dat baasjes niet voor onverwacht hoge kosten komen te staan. De hondenverzekering van Petplan vergoedt daarom zowel eenmalige als terugkerende en onvoorziene kosten.

Wil je weten welk pakket bij jouw huisdier past?

Onvoorziene kosten

Onder onverwachte kosten vallen kosten voor een operatie of een ziekte waarvoor levenslang medicijnen nodig zijn. Deze ingrepen of levenslange behandelingen kunnen helaas flink in de kosten lopen. Je kunt je met een hondenverzekering hiervoor behoeden.

Bij Petplan worden bijvoorbeeld operaties inclusief narcose voor 80% vergoed. Ook medicijnen op recept van de dierenarts worden voor 80% vergoed. Heeft je hond een onderzoek nodig als gevolg van een ziekte of ongeval? Dan wordt afhankelijk van het gekozen pakket 50% tot 80% vergoed.

Maar vergeet ook niet dat een baasje volgens de Nederlandse wet aansprakelijk is voor schade die zijn hond in- en buitenshuis maakt. En ook al heb je een inboedelverzekering toch kan het zijn dat schade in huis door jouw huisdier niet onder de dekking valt. En wat als jouw hond tijdens een wandeling of onbewaakt moment naar buiten gaat en schade maakt bij bijvoorbeeld de buren? Dan is een aansprakelijkheidsverzekering erg handig. Voor alle verzekeringen geldt, lees de voorwaarden goed door.

hond kosten

Wil je weten welke pakketten er zijn voor jouw hond?