Home » Dierenadvies » Hond » Hond eet niet, wat moet ik doen?

Hond eet niet, wat moet ik doen?

Hond eet niet

Bijna elk hondenbaasje maakt het wel eens mee: je hond eet niet of amper. Omdat je hond niet kan praten, is het moeilijk om te achterhalen wat de oorzaak hiervan is. Het kan zijn dat-ie geen honger of stress heeft, maar ook een ziekte kan hier de oorzaak van zijn. Maar waarom eet jouw hond niet? Onze huisdierspecialisten leggen het je uit in dit artikel!

Laten we beginnen.

Normaal eetpatroon

Het normale eetpatroon voor een hond verschilt per leeftijdsklasse. Jonge honden zijn hongeriger dan oude honden. Een puppy moet ongeveer vier keer per dag gevoerd worden. Wanneer hij zo’n drie tot acht maanden oud is, kun je dit langzaam afbouwen naar drie maaltijden per dag. Volwassen honden krijgen één of twee keer een bak voer. De hoeveelheid van zo’n maaltijd verschilt sterk per ras. Kijk daarom altijd op de voerverpakkingen en vraag anders de dierenarts om advies.

Waarom eet mijn hond niet?

Meestal eet een hond niet als hij zich niet goed voelt. Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de honden in Nederland wel eens slecht of niet eet. Veel baasjes maken zich gelijk grote zorgen (en dat mag, het is ten slotte je beste vriend), maar dat hoeft niet. Een hond kan met gemak een paar dagen zonder eten zonder daar schade aan over te houden, maar dat is niet de normale gang van zaken.

Dit zijn dé 8 meest waarschijnlijke oorzaken waarom je hond niet eet:

Ziekte

Een zieke hond voelt vaak weinig behoefte om te eten. Je hond eet niet en er ontstaan ook andere signalen die op ziekte duiden. Je hond voelt zich lusteloos, heeft een verhoogde temperatuur, gedraagt zich vreemd of piept veel. Neem in dit geval contact op met de dierenarts.

Pijn

Een hond met pijn wil ook vaak niet eten. Deze pijn kan uiteenlopen van een pijnlijk gebit tot problemen in de maag of darm. Als je hond van zich af bijt wanneer je hem op een bepaalde plek aanraakt, is dit meestal een duidelijk signaal van pijn.

Stress

Honden met stress eten vaak ook slecht. Stress kan op allerlei manieren ontstaan. Van een verhuizing tot een overlijdensgeval en van een nieuw gezinslid tot een veranderende (gezins)situatie.

Te veel gegeten

Het komt ook weleens voor dat jouw hond buiten al iets heeft gegeten waardoor hij nu minder eetlust heeft. Meestal eet een hond buiten poep of een kadaver. Zijn buik is dan al gevuld voordat hij zijn avondmaal krijgt.

Loopsheid

Een vrouwelijk hond eet soms niet als zij loops is. Een teefje wil nog weleens een maaltijd overslaan tijdens hun (eerste) loopsheid. Ook reutjes kunnen van slag zijn als er een teef in de buurt loops is.

Castratie & sterilisatie

Ook na een castratie of sterilisatie kan het zijn dat je hond even geen trek heeft

Minder eetlust

Een andere mogelijkheid is natuurlijk dat je hond gewoon even geen trek heeft. Dit is heel normaal. Als je hond zich normaal gedraagt, af en toe drinkt en nog steeds vrolijk is, is er niets aan de hand. Het kan ook zijn dat hij standaard te veel eten in zijn bak krijgt. In dit geval is het belangrijk om zijn porties af te bouwen zodat hij geen overgewicht krijgt.

Manipulatie

Raar maar waar: sommige honden eten bewust niet om hun baasje te manipuleren. Als je hond niet goed eet maak jij je toch een beetje zorgen, bewust of onbewust. Je hond heeft dit als geen ander door en merkt dat hij meer aandacht krijgt. Hierdoor gaat hij nóg minder eten. Als je besluit om ook nog eens ander voer te proberen, is het helemaal raak. De hond stopt met eten om zichzelf een gevoel van controle te geven over het gedrag van het baasje, jij dus. Raak dus niet gelijk in paniek als je hond niet eet en verder geen gekke signalen vertoont. Neem zijn eten weer weg en probeer het de volgende dag nog eens.

Wat moet ik doen als mijn hond niet eet?

Als je hond niet wil eten is het goed om dit even in de gaten te houden. Gelukkig hebben wij hieronder een paar tips waarbij je mogelijk zonder hulp van de dierenarts het probleem al oplost:

  • Voer hem op een andere plek dan normaal.
  • Geef zijn voer in een andere bak.
  • Verander het voerritueel. Probeer hem eens te voeren door middel van een voerspeeltje of laat hem zoeken naar zijn brokken.
  • Behandel je hond niet als een zielige hond. Haal zijn voerbak weg als hij niet eet en laat hem voor de rest met rust.
  • Forceer je hond niet om te eten. Hierdoor kan je hond onzeker worden en stress krijgen.
  • Geef geen extra voedsel zoals snacks of kluifjes.

Naar de dierenarts

Eet je hond nog steeds niet, ondanks onze bovenstaande tips? Dan heeft je hond waarschijnlijk last van een medisch probleem en moet je langs de dierenarts. Daar kunnen de volgende onderzoekjes worden gedaan:

  • Bloedonderzoek
  • Urineonderzoek
  • Röntgenopname van de borstholte
  • Echografie
  • MRI

Hondenverzekering

Maak jij je zorgen dat je hond niet eet vanwege een medisch probleem? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts toe te gaan. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met onze hondenverzekering krijg je bovenstaande onderzoeken vergoed en ook de operatie inclusief medicatie. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdien en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Wel zo’n fijn gevoel.