Home » Dierenadvies » Hond » Hond corrigeren, hoe moet dat eigenlijk?

Hond corrigeren, hoe moet dat eigenlijk?

Hond corrigeren

Een nieuwe hond is wennen, voor zowel het baasje als de hond. Er komen een hoop regels bij kijken die jij je kleine vriend moet leren. Net zoals mensen maken honden ook fouten. En als hij dan een foutje maakt, is het aan jou als baasje om hem te corrigeren. Maar, een hond corrigeren, hoe doe je dat op de juiste manier? Dit is een vraag die elk baasje zichzelf weleens stelt. Daarom leggen wij in dit artikel uit wat corrigeren is, hoe je dit doet én wat je vooral niet moet doen!

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mails over het opvoeden van je puppy!

Wat is corrigeren?

Corrigeren of een correctie is een handeling om ongewenst gedrag van je hond te laten stoppen, afnemen of onderbreken. Als dit goed wordt uitgevoerd, dan kan het heel effectief zijn. Er bestaan twee vormen om je hond te corrigeren:

  • Het toedienen van een onaangename prikkel op het moment dat je hond ongewenst gedrag vertoont
  • Het weghalen van een aangename prikkel op het moment dat je hond ongewenst gedrag vertoont

 Voorbeelden correcties

  • Je bent de hond aan het uitlaten en tijdens jullie dagelijkse rondje trekt hij stevig aan de lijn. Om dit te laten stoppen geef jij een flinke ruk. In dit geval is een onaangename prikkel toegepast (een flinke ruk aan de lijn) om het ongewenste gedrag (trekken aan de lijn) te laten stoppen.
  • Tijdens het eten klaarmaken van je hond blaft, gromt en springt je viervoeter telkens tegen je aan. Om dit te laten stoppen, stop jij met het klaarmaken van zijn eten. In dit geval is een aangename prikkel weggehaald (het weghalen van het eten waar je hond zo watertandend op zit te wachten) om het ongewenste gedrag (blaffen, grommen en springen) te laten stoppen.
  • Je bent met de hond aan het spelen met een trekspeeltje. Je viervoeter is uit enthousiasme door het dolle heen en bijt in jouw hand in plaats van het speeltje. Om dit te laten stoppen pak je de hond vast en schreeuwt “Foei!”. In dit geval is een onaangename prikkel toegepast (hard “Foei” schreeuwen) om het ongewenste gedrag (bijten in de hand) te laten stoppen.
  • Tijdens het samenspelen met je hond begint je kleine vriend opeens tegen je te blaffen. Om dit te laten stoppen loop jij een andere kamer in. In dit geval is een aangename prikkel weggehaald (jouw aandacht, het samenspelen) om het ongewenste gedrag (blaffen tijdens het spelen) te laten stoppen.

Foute correcties

Wat veel hondeneigenaren vergeten als zij een hond corrigeren, is dat het een proces is tussen mens en dier én dus niet tussen twee mensen. Wat jij als baasje communiceert naar je hond, zowel verbaal als non-verbaal, kan anders overkomen bij je hond. Je hond kan jouw communicatie niet ervaren als een correctie. Door te schreeuwen tegen een blaffende hond, bereik je waarschijnlijk het tegenovergestelde: het gedrag wordt gestimuleerd. In al jouw opwinding denkt de hond dat jij mee aan het blaffen bent en dat jullie samen de buren overlast willen bezorgen.

Hond corrigeren met plantenspuit

Sommige baasjes kiezen ervoor om een plantenspuit te gebruiken als hun hond ongewenst gedrag vertoont. De bedoeling hiervan is dat je kleine vriend het gedrag gaat associëren met een onaangename prikkel, namelijk de spray water, waardoor hij dit gedrag in de toekomst niet meer zal vertonen. Dit is een traditionele correctie waar wij geen voorstander van zijn. Bij het corrigeren van je hond is met name de timing van de correctie belangrijk: een correctie, oftewel negatieve prikkel, werkt alleen als deze direct volgt op het ongewenste gedrag. De meeste baasjes die wij kennen lopen niet de gehele dag met een plantenspuit in de hand, dus je bent vrijwel altijd te laat hiermee. Je hond corrigeren met een plantenspuit is voor ons verleden tijd. Die gebruik je maar om de bloemetjes water mee te geven.

Hond op afstand corrigeren

Door middel van een trainingshalsband kunnen baasjes hun hond op afstand corrigeren. Deze halsband geeft een elektrische schok of maakt een vervelend geluid. Het baasje kan de schok of het geluid op afstand inzetten waarmee het ongewenste gedrag van de hond stopt. Op deze manier je hond corrigeren raden wij met klem af. Het zorgt voor angst, stress, agressie en een slechtere band tussen jou en je hond.

Hoe moet ik dan een hond corrigeren?

Je kunt het best een hond corrigeren door hem het gewenste gedrag aan te leren. Vertoont jouw hond, ondanks het aangeleerde gewenste gedrag, toch ongewenst gedrag? Dan kun jij hem het beste afleiden. Een voorbeeld hiervan is een blaffende hond bij binnenkomst van visite. Als jij in eerste instantie je hond aanleert om rustig in zijn mand te blijven door middel van een beloning, dan hoef jij de aankomende keren geen peentjes te zweten als er visite over de vloer komt. Blaft hij toch? Dan kun jij je hond afleiden met een speeltje of een gezonde snack

Het is een proces

Een ‘Corrigeren for Dummies’ klinkt als muziek in de oren, maar een vast stappenplan of gebruiksaanwijzing voor het corrigeren van je hond bestaat niet. Het is namelijk per hond afhankelijk of een correctie werkt. Om hierachter te komen heb je inzicht in het beestje nodig. Neem hiervoor de tijd. Benader je hond positief. Blijft je viervoeter nog steeds het ongewenste gedrag vertonen ondanks dat je hem flink een aantal keer hebt gecorrigeerd? Geen probleem. Het is dan simpelweg voor jouw hond de verkeerde correctie óf je voert deze niet goed uit. Je hond corrigeren is zeker niet makkelijk, maar uiteindelijk krijg je resultaat. Het is een proces.