Home » Dierenadvies » Hond » Mijn hond blaft als de bel gaat

Mijn hond blaft als de bel gaat

Ding-dong! Op het moment dat de bel gaat, weet je precies hoe laat het is. Jouw hond springt overeind en begint aan een luide blafsalvo. Hoewel het blaffen natuurlijk geen kwaad kan, is het wel vervelend. Voor jou, maar ook voor je visite. ‘Hij doet niks, hoor! Wees niet bang’. Vertel dat maar eens tegen iemand die geen hondenfan is. Wat is de reden dat jouw hond blaft als de bel gaat? En wat kun je doen om jouw hond te kalmeren? Met deze tips keert de rust terug in huis. Je buren zijn je dankbaar!

Waarom blaffen honden als de bel gaat?

Honden zijn niet alleen nieuwsgierig, maar vooral heel slim. Ze hebben al heel snel in de gaten wat het geluid van de deurbel betekent. Waarom blaffen honden als de bel gaat? Om meerdere redenen. Op het moment dat de bel klinkt, weet het dier dat er iemand voor de deur staat. ‘Let op, indringers!’ – instinctief wil het beestje z’n baasje beschermen. Vaak verwarren we het geblaf met agressiviteit, maar ook een sociale hond blaft als de bel gaat. Honden zijn vooral nieuwsgierig – wie komt er op bezoek?! Daar is natuurlijk niets mis mee, maar na een aantal keer blaffen hebben we de boodschap wel begrepen. Wil je jouw hond blaffen afleren als de bel gaat? Voor het trainen van een hond zijn handige trucjes.

Puppy Kalender

Schrijf je in en ontvang gratis e-mails over het opvoeden van je puppy!

Blaffen afleren als er aangebeld wordt

Laten we beginnen met wat je vooral níet moet doen in deze situatie. Blaf niet met de hond mee en pak het dier niet bij de halsband wanneer jouw hond blaft als de bel gaat. Een hond heeft behoefte aan duidelijke leiding. Blijf dus rustig op het moment dat iemand voor de deur staat. Zeker als jouw ‘waakhond’ van geen ophouden weet kun je het dier leren hoe het zich moet gedragen als er aangebeld wordt. Dit doe je door jouw hond het commando ‘plaats’ aan te leren – z’n eigen vaste stekkie, het liefst niet in de buurt van de voordeur. Oefen dit commando eerst zonder het geluid van de deurbel, zodat de hond begrijpt wat je van het beestje verwacht. Geeft het dier gehoor aan jouw commando, vergeet dan de beloning niet.

‘Op je plaats!’

Het aanleren van het commando kun je goed trainen. Laat iemand uit het gezin aanbellen, terwijl jij zelf naast de hond en z’n plaats blijft staan. Doe de deur niet open als de bel klinkt en geef het dier het commando. Stuift jouw nieuwsgierige viervoeter toch naar de voordeur, herhaal dan het commando. Net zo lang tot het dier weer netjes en kalm op z’n plek gaat zitten. Stap voor stap kun je zelf de deur openen, zonder dat jouw hond blaft als de bel gaat. Het kost even wat tijd, maar het eindresultaat vergoedt veel – en de stilte klinkt als muziek in de oren.

Hond blaft als de bel gaat: een nieuwe bel

Wil het ondanks al jouw inspanningen niet lukken om jouw hond het blaffen af te leren? Dan kan het vervangen van de deurbel helpen. De hond is niet bekend met het nieuwe geluid en dat geeft jou de ruimte het beestje sneller iets nieuws te leren. Pikt jouw hond het commando niet op of is het dier agressief? Een gedragstherapeut kan je helpen bij veranderen van het gedrag van jouw hond. Onthoud dat een hond blaft als de bel gaat, omdat het dier gek is op mensen. En vooral op jou. Kijk voor meer handige tips voor hondenbaasjes op onze adviespagina voor honden.