Home » Dierenadvies » Hond » Hardlopen met hond: 7 nuttige tips!

Hardlopen met hond: 7 nuttige tips!

Hardlopen met hond

Houd jij als baasje van een rondje joggen? En is jouw hond ook sportief en ambitieus aangelegd? Dan is hardlopen met je hond echt iets voor jou. Hardlopen is zowel voor jou als voor je hond gezond en leuk. Daarnaast werken jullie ook nog eens aan je band tijdens deze activiteit. Het is wel belangrijk dat jullie goed voorbereid zijn voordat jullie op pad gaan. Daarom geven wij je 7 tips in dit artikel. Klaar? Starten maar!

Hoe oud moet mijn hond zijn?

Voordat je jouw pup door de hele wijk sleept terwijl hij nog niet klaar is voor het echte werk, is het belangrijk om te weten hoe oud honden moeten zijn om te mogen hardlopen. Als een hond rond de 10 maanden oud is mag je voorzichtig beginnen op te bouwen. Maar zorg er wel voor dat je hond is uitgegroeid als jullie beginnen. Als hij niet volledig is uitgegroeid kunnen er spieren en botten beschadigen die daarna niet meer te repareren zijn. Als je twijfelt kun je natuurlijk altijd de dierenarts of fokker raadplegen, zodat je zeker weet dat hardlopen met je hond verantwoord gebeurt.

7 tips voor goede hardloopsessies!

Hardlopen met je hond is natuurlijk erg leuk, maar het moet wel verantwoord gebeuren. Daarom helpen wij jullie een klein stukje op weg. Als je de onderstaande 7 tips goed in gedachten houdt kan er niets meer misgaan.

1. Rustig opbouwen

Het is natuurlijk een beetje van het ras afhankelijk, maar de meeste honden zijn gebouwd om korte afstanden snel af te leggen, zoals tijdens het jagen. Hardlopen met je hond gaat niet in kleine snelle rondes, maar is meer een duursport. Let er dus op dat je voor langere rondes wel de conditie van je hond opbouwt. Begin daarom met korte stukjes van een paar honderd meter en bouw dit steeds verder uit. Ook met het tempo kun je rustig beginnen en steeds verder uitbouwen. Als je zelf geen hardloopervaring of goede conditie hebt gaat het opbouwen natuurlijk geleidelijk met jouw conditie.

2. Schema hardlopen met hond

  1. (Snel)wandelend van start
    Als je in een hoog tempo wandelt kun je tegelijk je hond leren om gehoorzaam naast je te laten lopen. Als je hond te veel voor je rent is het later moeilijk om samen te rennen.
  2. Belonen
    Elke hond wil beloond worden voor goed gedrag. Als je hond dus goed gehoorzaamt is het belangrijk om hem wel die verdiende bevestiging te geven met een compliment of een klein snoepje.
  3. Commando’s aanleren
    Om het voor jezelf wat makkelijker te maken kun je jouw hond misschien commando’s aanleren. Als je hem leert wat links en rechts is kan dit erg handig zijn om elkaar niet in de weg te lopen! Geef op tijd aan welke kant jullie opgaan zodat je niet op je joggende viervoeter botst.
  4. Langere afstanden
    Nu jullie gewend zijn aan de paar honderd meter is het tijd om uit te bouwen. Het is mogelijk om iedere week de afstand te verlengen met zo’n 500 meter. Houd natuurlijk wel goed in de gaten of je hond het leuk vindt en geen last heeft van pijntjes.
  5. Tempo opvoeren
    Als jullie al tot vijf kilometer zijn gekomen en alles goed gaat mag je het tempo wel even opschroeven. Probeer zoveel mogelijk in je eigen tempo te rennen, maar kijk wel of jouw hond je bij kan benen. Sloof je niet te veel uit, hardlopen met je hond moet voor jullie allebei leuk zijn.

3. Kijk of je hond het leuk vindt

Om echt een succes te maken van jullie hardloopavontuur is het belangrijk om te weten of je hond het leuk vindt. Het is natuurlijk per ras afhankelijk. Een klein hondje is niet geschikt om in jouw tempo kilometers af te leggen. Als jouw hond fysiek geschikt is om samen met jou hard te lopen is het belangrijk om hem goed in de gaten te houden. Geef niet te snel op als hij het niet leuk lijkt te vinden, het is voor jullie allebei even wennen. Als je hond na lange tijd nog steeds niet gelukkig lijkt met jullie hondensport, stop dan maar om blessures te voorkomen.

4. Veiligheid tijdens het hardlopen met je hond

Veiligheid gaat natuurlijk boven alles tijdens het hardlopen. Het is natuurlijk ideaal om je hond los te laten lopen, maar wees je bewust van de risico’s hiervan. Laat je hond alles los in gebieden die daarvoor geschikt zijn. Het is ook belangrijk om te weten dat jij verantwoordelijk bent voor eventuele ongevallen die je hond veroorzaakt.

Ook de veiligheid van je hond op het gebied van blessures is natuurlijk belangrijk. Check na een lange afstand altijd even de voetzolen van je hond om te kijken of er geen steentjes of ander vuil tussen is blijven hangen. Als je denkt dat je hond echt een blessure heeft opgelopen, raadpleeg dan zo snel mogelijk de dierenarts.

5. Houd rekening met warmte

Honden zweten niet zoals mensen dat doen, maar raken hun warmte kwijt via hun bek. Daarnaast is het voor mensen moeilijker te bepalen wanneer een hond het nu echt te warm heeft. Voorkom daarom een verkeerde beslissing en ga niet hardlopen met de hond als het meer dan 20 graden is. In de zomer is het verstandig om ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat hard te lopen. Denk ook aan een rustige cooling down zodat je hond zijn spanning geleidelijk verliest. Bied tot slot ook wat water aan, maar niet te koud.

6. Welke benodigdheden kan ik niet missen?

Zorg er in eerste instantie voor dat je zelf comfortabele hardloopkleding draagt. Natuurlijk wil je hond ook wel zo’n gaat hardloopoutfit, maar dan voor honden. Kies voor een tuigje en een goede riem. Op internet en in dierenspeciaalzaken zijn talloze varianten te vinden die geschikt zijn voor hardlopen. Kijk eerst of het tuigje goed zit bij je hond en laat hem hier even aan wennen.

7. Weet wanneer je moet stoppen

Het is soms de pijnlijke waarheid, maar helaas houdt niet iedere hond het even lang vol. De bouw van sommige honden staat niet toe dat het hardlopen lang aanhoudt. Als je merkt dat jouw hond de lange rondes niet meer volhoudt, kort de rondes of de snelheid dan in. Probeer te zoeken naar een ronde en snelheid die zowel voor jou als voor je loebas gunstig is. Hardlopen met je hond doe je samen!

Inspiratie opgedaan?

Ben je nu helemaal enthousiast geworden? Geweldig, klaar om te starten. Zet je Strava alvast aan? Je hond is vast ook benieuwd naar het resultaat! Vind je hardlopen met de hond misschien niet ideaal en ben je toe aan iets nieuws? Neem dan eens een kijkje in dit artikel over hondensporten.