Home » Dierenadvies » Hond » Giftige stoffen in en rond het huis

Giftige stoffen in en rond het huis

giftige stoffen in en rond het huis

Leestijd: 5 min

Allerlei stoffen, middeltjes en huishoudelijke producten zijn giftig voor onze honden en katten. Producten die we in het dagelijks leven veel gebruiken. Het risico dat een loslopend, nieuwsgierig dier met een dergelijk goedje in aanraking komt is dus best groot, met alle gevolgen van dien.

Eten, schoonmaken, ademen

Honden eten het gif meestal op, terwijl katten eerder gif binnenkrijgen omdat ze het spul op hun vacht of pootjes hebben gekregen en ze zichzelf schoonlikken. Ook kunnen dieren een giftige stof inademen.

Wisselende verschijnselen bij vergiftiging!

Een vergiftiging is altijd een serieuze zaak. Ook als je twijfelt of het dier nu wel of niet gif heeft opgenomen, altijd contact met je dierenarts opnemen. Een vergiftigd dier kan aanvankelijk ‘slechts’ maagkrampen, diarree of huiduitslag krijgen, maar een vergiftiging kan ook ernstigere symptomen veroorzaken en uiteindelijk fataal aflopen.

Wees alert op de onderstaande symptomen. Deze hoeven overigens niet allemaal op te treden bij vergiftiging en soms treden ze pas na een tijdje op:

  • sloomheid of juist uiterst opgewonden gedrag
  • braken
  • trillingen en krampen
  • aanvallen met stuiptrekkingen
  • omvallen

Altijd naar de dierenarts na een vergiftiging

In alle gevallen moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts met je huisdier. Waarschuw de dierenarts dat je onderweg bent, zodat een praktijkmedewerker klaarstaat zodra je binnenkomt. Als je dier zich verzet of in paniek raakt, probeer het dan in een handdoek te wikkelen en – voor de kat – in een reismand te zetten zodat hij zichzelf en jou niet kan verwonden. Wanneer er giftige stoffen in de vacht terecht zijn gekomen, voorkom dan dat het dier aan zijn vacht kan likken. Als het mogelijk is neem dan de verpakking van de giftige stof mee. Je dierenarts weet dan precies wat het dier binnen heeft gekregen.

Blijf zelf rustig

Voorkom paniek bij jezelf en let erop dat jezelf of andere mensen (kinderen) niet in contact met het gif komen. Laat je hond of kat bij verdenking van vergiftiging absoluut niet braken (geen zout achterop op de tong leggen) of melk drinken. Water laten drinken is toegestaan, maar uiteraard niet forceren als het dier bewusteloos is.

Een vergiftiging gebeurt zomaar

Nu heeft moeder natuur het zo geregeld dat dieren instinctief giftige stoffen zullen vermijden. Helaas geldt dat niet voor alle zaken en zeker niet voor alle dieren. Honden vinden het giftige antivries voor de ruitensproeier lekker, terwijl katten de met rattengif vergiftigde dode muizen en ratten ook opeten. En wat voor jonge kinderen geldt, geldt ook voor jonge dieren. Jonge dieren zijn nieuwsgierig en onbewust van gevaar. Zet giftige middelen dus veilig weg en aarzel nooit om contact met ons op te nemen als je vermoedt dat je dier gif heeft opgenomen!

Enkele voorbeelden van giftige stoffen in en rond het huis:
aceton, vaatwasmiddel, tapijtreiniger, nootmuskaat, ovenreiniger, chocolade, bleekwater, aftershave, meubelwas, hoestsiroop, toiletreiniger, Citrosan, schuurmiddelen, shampoo, paracetamol, dettol, ammonia, haarbleekmiddel, insecticiden, kamerplantenmest, alcohol, deodorant, gootsteenontstopper, allesreiniger, anticonceptiepil, koperpoets, inkt, parfum, luchtverfrisser, onkruidverdelger, verschillende vitaminen, vlooienbanden, mosterd, muizen- en rattengif, slakkenkorrels, antivries, wasmiddelen, tabak.