Home » Dierenadvies » Hond » Giftige paddenstoelen voor honden

Giftige paddenstoelen voor honden

giftige paddenstoelen voor honden

Je bent aan het wandelen door het bos met je trouwe viervoeter en plots kom je een paar giftige paddenstoelen voor honden tegen. Foute boel! Paddenstoelen zitten namelijk in het rijtje van wat honden niet mogen eten. In dit artikel lees je de soorten giftige paddenstoelen voor honden, waarom het foute boel is en wat je moet doen als hij er al eentje in zijn holle kies heeft zitten.

Soorten giftige paddenstoelen

Paddenstoelen heb je er in verschillende soorten en maten en sommige zijn giftiger dan de ander. Zo komen er ook in Nederland een aantal giftige paddenstoelen voor. Welke paddenstoelen giftig voor honden zijn hebben wij voor je op een rijtje gezet:

 • Vliegenzwam (Amanita muscaria)

De welbekende rode paddenstoel met witte stippen. Ze zijn vooral te vinden in de loofbossen en je kunt ze van augustus tot en met november tegenkomen. 

 

 • Giftige gordijnzwam (Cortinarius orellanus)

Dit is een dodelijke schimmel, dus uitkijken geblazen! Ze hebben een oranje/bruine kleur en je kunt ze van augustus tot en met oktober vinden.

 

 • Groene knolamaniet (Amanita phalloides)

De Engelse benaming van deze paddenstoel is ‘death angel’ of ‘death cap’. Een leuke bijnaam voor een paddenstoel, maar niet heus. Het is namelijk een van de giftigste paddenstoelen ter wereld. Uitkijken dus. Ze bloeien van juli tot en met oktober.

 

 • Voorjaarskluifzwam (Gyromitra esculenta)

Deze giftige paddenstoelen voor honden komen rond eind maart tot en met mei tevoorschijn. Ze zijn te herkennen aan de hersenachtige hoed met holtes.

 

 • Panteramaniet (Amanita pantherina)

Deze paddenstoel heeft wel wat weg van de vliegenzwam. Alleen is deze niet rood, maar grijsbruin tot aan geelbruinachtig met witte stippen. Je zult ze in juli tot en met november tegenkomen in de loofbossen.

 

 • Bundelmosklokje (Galerina marginata)

Kenmerkend aan deze giftige paddenstoelen is de koepelvormige hoed die aan de rand gestreept is. Ze bloeien in de zomer en herfst. Van september tot en met november om precies te zijn.

 

 • Satansboleet (Boletus satanas)

Gelukkig komen deze niet vaak voor omdat ze vrij zeldzaam zijn. Je kunt ze vinden onder beuken of eiken. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan de gladde hoed en rode steel. Aan het einde van de zomer komen ze veelal boven de grond.

 

 • Giftige vezelkop (Inocybe erubescens)

Ze worden ook wel eens verward met de Voorjaarspronkridder (Calocybe gambosa). Gelukkig zijn deze ook zeldzaam en komen ze niet vaak voor. In de maand juni beginnen ze te bloeien.

 

 • Giftige satijnzwam

Ook zeldzaam in Nederland. Je kunt ze herkennen aan de ivoorkleurige tot lichtgrijze hoed. De randen van die hoed zijn ietwat gekruld. Je kunt ze vinden in loof- en naaldbossen van mei tot en met november.

Giftige paddenstoelen voor honden: symptomen

De gevaren zijn per paddenstoel, hond en hoeveelheid verschillend. Dit is ook belangrijke informatie voor je dierenarts als je bang bent dat je hond een giftige paddenstoel heeft opgegeten. Daarnaast is het belangrijk dat jij snel actie onderneemt als je merkt dat de lichaamstaal van je hond verandert nadat hij een paddenstoel heeft opgegeten. Symptomen hiervan kunnen zich al na vijftien minuten voordoen. Voorbeelden van symptomen kunnen zijn:

 • Overmatig kwijlen
 • Buikpijn
 • Diarree
 • Braken
 • Koorts
 • Zwakte
 • Bloedingen

Ook als je hond géén symptomen vertoont is het alsnog verstandig om aan de bel te trekken. De dierenarts staat altijd voor je klaar. Het is wel handig om de boosdoener – de paddenstoel in dit geval – mee te nemen naar de dierenarts of een foto hiervan te maken, zodat hij echt gepast advies kan geven.

Voorkomen

Het liefst heb je natuurlijk dat jouw hond nooit zijn tanden zet in eten wat giftig voor hem is. Maar helaas zijn honden onvoorspelbaar – dat maakt ze ook zo leuk – en daarom moet jij een oogje in het zeil houden. Ga jij met je hond in het bos lopen? Dan is het belangrijk om altijd alert te zijn, vooral in het donker. Heeft hij tóch een van de giftige paddenstoelen voor honden gegeten en moet je naar de dierenarts? Dan is het verstandig om onze hondenverzekeringspagina te bezoeken.

Andere interessante artikelen voor jou

Franse bulldog kopen

De Franse bulldog is een populaire hond in Nederland. Wij weten waarom: het is een vrolijke en speelse hond die veel gezelligheid brengt. Wil je

Lees verder »

Border collie kopen

De border collie is een geliefde hond in Nederland. Wij begrijpen waarom: het is  een slimme en actieve hond die goed te trainen is. Wil

Lees verder »

Pomeriaan kopen

De pomeriaan oftewel Keeshond is een populaire hond in Nederland. Wij weten wel waarom: het is een lieve en vrolijke hond die tegelijkertijd waaks zijn

Lees verder »